Няколко гостуващи изложби ще представи Регионален исторически музей - Плевен

...
Няколко гостуващи изложби ще представи Регионален исторически музей - Плевен
Коментари Харесай

Изложби, инсталация и концерт в Регионалния исторически музей за Европейската нощ на музеите и галериите

Няколко гостуващи изложения ще показа Регионален исторически музей - Плевен в границите на самодейността Европейска нощ на музеите и галериите на 11 май 2024 година, събота.

„ Жените в обществото ” - изложбата е осъществена по план на Регионален исторически музей - Русе и наблюдава деянията на Модерното време и измененията в живота на българските дами в последното столетие. Включва 11 постера с снимки и текстове и 13 неповторими кукли, които показват разнообразни реплики на достоверни костюми от музейната сбирка в Русе, свързани с стилните трендове в градското облекло. В изложбата са включени експонати на отделите „ Етнография и „ Нова и най-нова история “, съхранявани във фонда на Регионален исторически музей – Плевен.

Представяне: 11 май 2024 година, 19.00 ч., I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен.

„ Поглед към гнездото на скалния орел “ - фотоизложба на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, концепцията за изложбата е на Ивайло Ангелов, докторант в музея. В интервала 2021 - 2023 година той изследва скалния орел в България като си слага за цел да реализира първото в страната картиране на всички гнездови територии на този тип, редом с това изследва заетостта на птиците в фамилни двойки, регистрира възрастовата им конструкция, изследва храната им. Изложбата демонстрира моменти от развиването на дребното орле - от неговото излюпване до напускането му на гнездото.

Официално разкриване: 11 май 2024 година, 19.30 часа, I-во изложбено предверие на РИМ – Плевен.

„ Армията на Бога “ - галерия с християнско изкуство на частен музей „ Аретè ”. Колекцията съдържа оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и фрески на светци воини (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина и др.), както и истински артефакти от праисторическата ера до късната древност, открити в актуалните български земи. Иконите са от интервала на Възраждането - XVIII-XIX в., направени върху дървена повърхност изображения от християнството, акцентиращи върху воинските добродетели.

Официално разкриване: 11 май 2024 година, 19.00 ч., III-та изложбена зала на РИМ – Плевен.

„ Личности и събития в българския спорт “ - изложбата се осъществя по самодейност на Асоциация „ Докосни дъгата “, Община Плевен и Регионален исторически музей - Плевен. Тя включва дарения от известни български спортисти, предоставени от доктор Денислава Ангелова – ръководител на УС на Асоциация „ Докосни дъгата “. Експонирани са екипи и награди на състезатели от българския футбол от Световното състезание в САЩ`94. В сбирката може да се види и част от екип на Майкъл Джордан с подпис.

Официално разкриване: 15 май 2024 година, сряда, от 18.30 ч., II-ра изложбена зала на РИМ – Плевен.

Прототип на апаратура „ Войникът в униформата на индивида – разкази от окопите ”, показана в експозиция „ Нова и най-нова история “ в зала „ Войни за национално обединяване “ ще посрещне посетителите и ще ги придвижи в атмосферата на Първата международна война. Прожекторите ще паднат върху мъжа боец в една по-различна светлина, акцентирайки върху неговия персонален и прочувствен свят, надалеч от семейство и Родина. Светлинни и звукови резултати ще подобрят силата на описа, свързвайки публиката от всички възрасти с духа на „ Голямата война ”.

Вечерта от 20.30 часа на откритата сцена в парка на Регионалния исторически музей стартира концерт на Трио „ Тенорите “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР