На 20-ти майсе отбелязваСветовния ден на пчелите и всички опрашители,

...
На 20-ти майсе отбелязваСветовния ден на пчелите и всички опрашители,
Коментари Харесай

20-ти май е Световен ден на пчелите

На 20-ти майсе отбелязваСветовния ден на пчелите и всички опрашители, които в последните няколко години са съществено застрашени от изгубване. Сега е моментът, в който да си дадем сметка какъв брой значими са опрашителите за нашето качество на живот и нашето бъдеще.

Пчелите са измежду най-известните опрашители и варират над 2000 типа, съществуват 900 типа сирфидни мухи, над 500 типа пеперуди, 8 000 типа молци и доста други инсекти. 4 от 5 типа култури – значими източници на хранителни субстанции за индивида, са напълно подвластни от опрашването – тази скъпа услуга, която природата ни дава гратис.

Тревожен е фактът, че към един на всеки 10 типа пчели и пеперуди в Европа е на ръба на изгубване, а всеки трети тип е с понижена популация.

Европейският съюз си сложи дълготрайни цели и дейности, които да бъдат изпълнявани от жителите на Европейски Съюз за реализира на основната цел – справяне с фрапантното понижаване на естествените опрашители. Време е всеки да направи онази малка-голяма крачка към разпространение на смисъла на пчелите, защото положението на екосистемите, а оттова и благосъстоянието на хората, зависят точно от избавяне им.

20-тимай е разгласен за Световен ден на пчелите с резолюция на Организация на обединените нации през декември 2017 година, за да се осведоми обществеността за смисъла на пчелите и пчелните артикули, както и по въпросите, свързани със отбраната на застрашените от изгубване пчели, показвайки основната роля на пчелите в опрашването на растенията и живота на Земята.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР