Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той

...
Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той
Коментари Харесай

Стоянова: Няма как да няма лимити при бюджета на Здравната каса

Няма по какъв начин да няма предели. След като имаме бюджет, той разполага с избрана сума пари и разходът би трябвало да се вмести в тези суми. Това сподели ръководителят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ във връзка на признатия във вторник бюджет на НЗОК за 2019 година.

" Интересното е, че по този начин както е гласуван бюджетът по пера – болнична, извънболнична и така нататък помощи, това, което през вчерашния ден беше признато е точно през годината да не се вършат прехвърляния на средства от едно перо в друго, с цел да може икономиите в една позиция да останат в нея. Много постоянно в преходни години икономиите от извънболнична помощ отиваха за медикаментите ", изясни тя.

Тя напомни, че с приемането на бюджета на НЗОК за идната година се гласоподават 500 млн. лева повече пари за опазване на здравето.

" Все отново, без значение от спектакъла от края на деня, се свърши потребна работа – беше признат бюджетът за идната година на НЗОК. Колкото и да се отхвърлят нещата, би трябвало да кажем, че тази година има над 500 млн. лева повече пари, които ще се разходват точно в областта на опазването на здравето. Опозицията може и да отхвърля. Каза се „ Няма реформи”. Напротив, тъкмо с бюджета на Касата за тази година има изменение в много закони точно, с цел да се създадат промени и да се усъвършенства системата на харчене на тези пари. Доколко тези промени се отхвърлят от опозицията – това е обикновено. Тя отича всяка смяна. Вчера гласоподаваха „ против” по безусловно всеки текст ", сподели Стоянова пред Нова телевизия.

„ Няма по какъв начин с 8% здравна вноска да имаме равнището на опазване на здравето като технологии и инсталация, макар че в доста лечебни заведения го има, и да сме недоволни. Парите за опазване на здравето всяка година са повече, само че спрямо това, което е належащо,за да имаме актуалните здравни технологии те не са достатъчни”, изясни Стоянова.

Председателят на Бюджетната комисия в Народно събрание изясни, че новите стандарти, които ще бъдат признати в Закона за здравето са значими за повишението на качеството на опазването на здравето: „ Надявам се, че измененията, които се одобриха през вчерашния ден целят тъкмо това – да се създадат промени, да се спрат течовете, да има ясно харчене на парите, явен надзор. Така посред текстовете минаха и мнения, че в действителност ще има нови условия към лечебните заведения, с цел да бъдат те такива и това е само и единствено за повишение на качеството. Така че не можем да отхвърляме, че бюджетът на Касата не съдържа реформа” .

„ Вярно е, че спрямо покупателна дарба с тази в европейски страни имаме сериозен растеж. Вече сме на 50% от покупателната дарба на водещите европейски страни и това ще се усъвършенства в идващите години, само че акцентът в тазгодишната политика е точно повишението на приходите, което включва освен покачване на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, само че и посредством избрани параметри като повишение на минималната работна заплата, като повишение на оптималния застрахователен приход, на праговете за обезпечаване – това е напън от страна на страната и към бизнеса за повишение на заплатата и в частния бранш. Това обаче основава и напрежение в частния бизнес, тъй като, с цел да можеш да удържиш на покачването на приходите, при липса на работна ръка, самият бизнес е притиснат да дава по-високи заплати и би трябвало да може да си ги позволи”, изясни Менда Стоянова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР