Няма горна възрастова граница за шофьорите, които превозват деца или

...
Няма горна възрастова граница за шофьорите, които превозват деца или
Коментари Харесай

Училищните автобуси: Няма горна граница за възрастта на шофьорите, возещи деца

Няма горна възрастова граница за водачите, които транспортират деца или възпитаници. В Закона за автомобилните транспорти е записано, че водачите би трябвало да имат не по-малък от 2-годишен опит и да са на възраст не по-малка от 25 години.

Повод за инспекцията ни стана злополуката на рейс с деца на Литекс нощес откакто 73-годишният водач е умрял зад кормилото. Той е бил чиновник на клуба от години. Практиката в спортните организации е друга: от ЦСКА обясниха, че водачите, които возят децата от детско-юношеската школа, са на трудов контракт към клуба и не са в пенсионна възраст.

От Левски, Ботев - Пловдив и Локомотив Пловдив обясниха, че имат свои рейсове и водачи, само че се постанова за детско-юношеските тимове да наемат компании за транспорти. От тези компании сигнализират, че млади фрагменти в сектора липсват и упорстват за наложителни прецизни медицински прегледи на по-възрастните водачи.

Внимателен водач с над 20-годишен опит във футболния клуб. Така от " Литекс " разказват починалия водач. Работел на щат в клуба. Ръководството на тима сподели, че няма нито един фиш за нарушаване и не знаят да е имал здравословни проблеми.

" Нито е боледувал от нещо, дори спортуваше и в никакъв случай не се е оплаквал. При най-малкото недоволство, нали, да знаехме, че има някакво заболяване, ние щяхме да го спрем. Но обичаше доста децата и не искаше... Даже му предлагахме, в случай че желае да го освободим, само че той сподели в случай че ме освободите аз какво ще върша ", съобщи финансовият шеф в Литекс Величко Дихонов.

От сектора споделят, че това не е първият смъртен случай зад кормилото при професионалните водачи. И признават, че младежи съвсем не подхващат тази специалност.

" Ние от време на време се майтапим да не забележим след време ръководещи рейсове на по 100 години, тъй като младите изчезнаха ", сподели зам.-председател на Конфедерация на автобусните превозвачи инж. Георги Милошев.

И доказателство за неналичието на интерес е община Благоевград.

" Нямаше огромен интерес към последната публикация за свободно работно място. Един единствен претендент подаде документи в Община Благоевград ", посочи Симона Митова, шеф Образование.

" По-малка е заплатата. Кой да пристигна да работи? 990 лева щат. Тук при нас няма кой да пристигна млад. Тук както гледате всичко е на възраст към този момент ", акцентира различен водач на учебен рейс Желязко Манов.

Трудно се намират водачи и за децата от община Две могили. Всеки нает заран минава през обзор.

" Преглеждам ги най-редовно преди да излязат да карат, измервам им кръвно, измервам им кръвна захар. Няколко пъти се е случвало да имат малко по-високо кръвно. Винаги в кабинета си имам спомагателни медикаменти ", сподели Аксел Ахмед - здравна сестра.

" Възрастта не би трябвало да бъде по-голяма за автобусен водач повече от 67 години. И рефлекси понижават, и зрение понижава ", изясни Евгени Николаев - водач на учебен рейс.

" Всички тези четирима водачи не са в пенсионна възраст, само че следващата година живот и здраве следва пенсионирането на двама от тях ", разяснява шефът на СУ " Св. Св. Кирил и Методий " в Две могили Елка Маринова.

Във Велико Търново междинната възраст на водачите е 45-50 години. Карат нови рейсове и всеки ден преди да заловен кормилото ги ревизират с дрегер.

" Имаме назначен фелдшер на цивилен контракт. Той им мери кръвното налягане и ги преглежда и им прави проба за алкохол ", съобщи шеф на дирекция " Образование " в община Велико Търново Пенка Игнатова.

Според сектора има условия за рейсовете, които возят деца, само че няма специфични условия за водачите. От там упорстват да се обърне внимание на действителното здравословно положение:

" Гледайки годините на водачите ние би трябвало да знаем, че те би трябвало да бъдат подлагани на периодически медицински прегледи. Тези медицински прегледи в България за положението на водачите не са поставят, не се вършат и от тук този огромен диференс се получава сред аз имам документи, желая да карам, само че съм на избрана възраст ", описа инж. Георги Милошев - зам.-председател на Конфедерация на автобусните превозвачи.

И транспортният министър дефинира здравето като тематика, върху която би трябвало да се намерения.

" Трябва да се намерения малко повече надзор върху здравословното положение на водачи, които към този момент са минали да речем 65-годишна възраст и то когато пък си лидер на рейс, да не приказвам за деца ", изясни министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков.

Здравето и опитът зад кормилото в тази специалност несъмнено са значими и за тях би трябвало да мислят институциите. Но за децата също са значими методът и отношението.

" В петък за отличните резултати, които сме постигнали през цялата седмица се почерпваме с бонбони естествено. Ето по този начин - всяко детенце взима си по едно бонбонче, предоставено от мен за признателност и положително поведение в рейса ", подверта Георги Йорданов - водач на учебен рейс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР