Няма друг начин да гарантираме сигурността си, различен от член

...
Няма друг начин да гарантираме сигурността си, различен от член
Коментари Харесай

Матс Енгстрьом: Присъединяването на Финландия към НАТО ще има сериозен ефект, който трябва да се анализира

" Няма различен метод да подсигуряваме сигурността си, друг от член 5 от контракта за НАТО ". Тази оценка чухме през седмицата от финландския министър председател Санна Марин. Тя засяга клаузата, съгласно която нахлуване над страна-членка се равнява на нахлуване против целия пакт. В петък един от министрите й дефинира влизане в пакта като " доста евентуално ", а Москва предизвести за " последици ", в случай че Финландия и Швеция подхващат такава стъпка.

Финландия и Русия ги свързват 1300-километрова сухопътна граница и вековна история на войни и политически противодействия . А общото сред Финландия и Украйна е, че и двете не са част от НАТО. Логично, съветското нахлуване в края на февруари имаше незабавен публичен резултат както във Финландия, по този начин и в прилежаща Швеция - подкрепящите влизане в НАТО жители на двете неутрални страни се усилиха от обичайните си маргинални равнища до преобладаваща позиция в обществото.

Ако войната в Украйна значи нов международен ред, каквато е оценката на редица анализатори, то наподобява ще забележим смяна и в ролята на двете скандинавски страни с основно географско местонахождение.

Темата разяснява за БНР Матс Енгстрьом - шведски политически анализатор и някогашен консултант на въшното министерство в Стокхолм .

" Швеция ще усили напъните си за укрепване на военните благоприятни условия в идващите години. От огромно значение е по какъв начин спорът сред Русия и Украйна продължава да трансформира шведското схващане за сигурността ", написа в собствен разбор наскоро Енгстрьом.

" Доста хора обърнаха по-голямо внимание на военната опасност от Русия, която може да засегне и Швеция. И несъмнено, доста хора са потресени от човешките нещастия, породени от войната, а отношението към режима на Путин в Русия стана доста сериозно ", споделя той в предаването " Събота 150 ".
Вашата страна е известна с политиката си на боен неутралитет, даже по времето на двата международни спора в първата половина на ХХ-век, а след това и при " студеното " опълчване сред Запада и Съветския съюз. Някои историци са сериозни в оценките си за тази 200-годишна политика, обвинявайки Стокхолм в гонене на лични изгоди при стеснен риск във времената на огромните спорове. Какво остана от този неутралитет и какви са гледните точки по отношение на вероятно присъединение към НАТО през днешния ден?

" Днес Швеция не се дефинира като неутрална страна . След края на Студената война Швеция се причисли към Европейския съюз, реши да не е част от НАТО, само че принадлежи на европейското политическо обединяване. Страната преглежда своята сигурност като обща с тази на европейските страни. 

Поддръжниците на участие в НАТО споделят, че съществуващото военно подпомагане не е задоволително и че са нужни по-добри гаранции, които участието в НАТО обезпечава. Съществува и аргументът, че Швеция при всички случаи ще застане до НАТО, в случай че спорът с Русия се разшири .

Противниците на участието акцентират, че към този момент съществуват районни договорености в областта на сигурността и че е в интерес за НАТО да пази страната, даже и тя да не членува в пакта , защото в случай че Швеция е под съветски надзор, отбраната на балтийските страни става невъзможна. Изтъква се също, че като страна-членка Швеция няма да може да продължи интензивно да се спомага за нуклеарно разоръжаване . "

 Министър-председателката на Финландия Санна Марин Снимка: ЕПА/БГНЕС Управляващите социалдемократи са обичаен съперник на участието в НАТО, само че даже те тази седмица започнаха вътрешнопартийни полемики по отношение на възможна смяна на тази позиция. Дискусии започнаха и във Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия и още повече исторически аргументи да се опасява от възможна експанзия. " Таймс " цитира свои източници, съгласно които и двете държавни управления ще изискат участие още тази година. Впоследствие на среща сред министър председателите Магдалена Андершон и Санна Марин от последната пристигна формалната поръчка, че най-малко в Хелзинки решението е въпрос на седмици . Дори към момента да не приказваме за финален избор, какво ни показват формалните изявления?

" Важно е да разбираме общата история и георграфия на двете страни. Финландия е значима самостоятелна страна, само че в миналото е била част от Швеция и двете страни са тясно свързани. Изглежда, че във Финландия има по-ясни и бързи политическите дейности в посока присъединение към НАТО . Публикуваният през тази седмица отчет за финландската сигурност демонстрира, че те интензивно ревизират основанията за участие.

Бих споделил, че към момента няма изрично решение, само че при всички случаи е надалеч по-възможно Финландия първа да кандидатства за участие преди срещата на Алианса в края на юни, а това след това да притисне шведските социалдемократи да създадат същото . Те може да изискат повече време за вземането на такова решение, изключително поради идните избори през септември. "

 Обществените настройки в Швеция по отношение на участие в НАТО се трансформират след началото на военните дейности в Украйна Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясната съпротива в Швеция поддържа участие в НАТО, а съгласно някои изследвания това е мнението и на 50 % от обществото. Очаквате ли това да е една от главните тематики в границите на предизборната акция?

" Ще бъде, най-малкото тъй като по-малките леви партии, като да вземем за пример Зелените, евентуално ще останат съперници на участието в НАТО, даже и социалдемократите да трансформират обичайна си позиция. А социалдемократите сигурно ще би трябвало да решат какво мислят преди самия избор, тъй като ще им е мъчно по време на акцията да нямат отговор на толкоз значим въпрос. "

Колко значимо е за НАТО да включи в организацията тези две нови страни-членки? Доколко продължение на " тихото партньорство " е опция за самия пакт?

" Едно от настояванията на Русия в предлагането им за нова конструкция на сигурността в Европа е НАТО да спре да се уголемява по нейните граници . Съединените щати и генералният секретар Йенс Столтенберг дадоха отговор ясно, че пактът ще остане отворен за искащите да се причислят. Ако Швеция и Финландия аплайват, то те най-вероятно ще бъдат признати .

Това обаче поражда въпроса какви са следствията за НАТО. Това са две огромни страни със относително малко население и стратегическо местонахождение. Ако Финландия се причисли, регионът на Санкт Петербург ще се окаже съвсем обкръжен от НАТО . Същото важи за Мурманск, където Русия има военни бази, покрай които е дългата граница с Финландия.

От военна позиция присъединението на Финландия ще има сериозен резултат, който НАТО ще би трябвало да проучва . То ще значи съсредоточаването на съществени сили в бъдещи военни бази. Алиансът евентуално ще остави вратите си отворени, само че ще е нужна сериозна преценка на ресурсите, които такова разширение ще коства . "

Надали и Русия гледа предпразнично на вероятно разширение на НАТО към Петербург и Мурманск. Въпреки това и поради нападението над Украйна на присъединението на двете скандинавски страни, изключително на Финландия, като че ли към този момент се гледа като въпрос на време. Дотолкова ли е предопределено?

" Преобладаващото публично мнение и в Швеция, и във Финландия към този момент е в поддръжка на присъединение. Но с изключение на историята и границата, имаме и други стратегически разлики. Швеция към този момент е подхванала избрани стъпки във военното съдействие със Съединени американски щати и Европа , изключително поради потребността от подсигуряване на Балтийските страни.

Финландия опитваше да има надалеч по-приятелски връзки с Русия . Имат и по-добри лични отбранителни качества от тези на Швеция. Но сега от най-голямо значение като че ли е тази смяна в публичното мнение в поддръжка на участие в НАТО и в двете страни, породена от войната. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР