$Няма доказателства, че COVID-19 е от лаборатория и е плод

...
$Няма доказателства, че COVID-19 е от лаборатория и е плод
Коментари Харесай

Вирусолог: Няма доказателства, че вирусът е от лаборатория

$Няма доказателства, че COVID-19 е от лаборатория и е плод на опити. Но има някои особености, които обсъждахме в полемики с учени от целия свят. Изводът ни е, че не може да се каже, че този вирус е изкуствено основан. Но не можем изцяло да отречем и опцията за това, въпреки тя да е доста дребна.$

Това съобщи в изявление за „ Зюддойче Цайтунг “ немският вирусолог Кристиан Дростен. Той е един от водещите откриватели на коронавирусите и пръв откри предходния извършител на пандемия – SARS-вируса.

Дростен отговори в изявлението задочно на обвиняванията на физика от Хамбург Роланд Визендангер, който твърди, че учените преднамерено не споделят истината за произхода на COVID-19 и упреква поименно и Дростен, че крие обстоятелства към това.

В изявленията за списание „ Цицеро “ и швейцарския вестник „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ Визендангер твърди, че COVID-19 е основан в лабораторията в Ухан и упреква Дростен, че преднамерено заблуждава обществеността дружно с сътрудниците си от експертния съвет от учени от целия свят, основан от Антъни Фаучи през 2020 година. Визендангер не дава доказателства за изказванията си.

Повечето интернационалните учени считат, че е доста по-вероятно вирусът да произлиза от животинския свят и инцидентно да се е трансферирал в индивида.

Дростен пък показва и че от тайните теории по тази тематика сега се печелят доста пари посредством изявленията, книги и излъчвания.

„ Тези спекулации не са нови, към този момент има разнообразни разклонения на тези теории и от всички се вършат книги, които се продават. Предполагам, че по тази причина и обвиняванията стават все по-лични, с цел да разсънват по-голям интерес “, счита вирусологът.

Физикът твърди, че теорията за лабораторен генезис на вируса преднамерено е изключена още през цялото време по чисто политически аргументи.

„ Това не е правилно. Няма доказателства за сходни изказвания. Изказванията ми за произхода на вируса и моите догатки са обществени и обосновани. Винаги съм бил отворен и за двете благоприятни условия, не отхвърлям априори теорията за човешка интервенция, тъй че сме ревизирали и двете версии. Смятам за по-вероятен естествения генезис и съм се обосновавал неведнъж “, показва Дростен.

„ Знаем, че вирусът SARS-1, който принадлежи към същия тип като Sars-CoV-2, произлиза от прилепи. От тях се е трансферирал върху други животни и в тях е мутирал, тъй че да може да болести и човек.

Тъй като идентичните типове вируси по предписание имат и идентична болнична картина. Затова ни е разрешено да създадем извода, че и COVID-19 има същия генезис. За хипотезата за лабораторен генезис нямаме никакви научни доказателства от този порядък “, изяснява ученият.

Дростен изяснява и кои са особеностите на COVID-19, които са създали усещане на учените и го разграничават от други вируси, по тази причина също е била обсъждана неведнъж версията за лабораторен генезис. Тя обаче по този начин и не е била потвърдена.

„ Всяка една специфичност може да се изясни и с естествени разновидности “, показва Дростен. Така да вземем за пример хуриновата ставка, която не е типична за този тип вируси, само че пък я има при другите коронавируси.

Германският вирусолог обаче декларира, че в лабораторията в Ухан се вършат рискови опити, за което е станало ясно по-късно.

„ Това, което ме изненада, е, че институтът в Ухан е взел участие в стратегия, в която се манипулират генно вируси в прилепи. Така са потвърдили, че конструираните по този метод вируси могат да се популяризират по-лесно. Стана ясно и че е имало проекти за операция с фурин, само че те не са финансирани и не са изпълнени.

Разгледах отчетите за тези опити, които бяха предоставени доста след експлоадирането на пандемията. Има два извода, които можем да създадем от тях. Единият е, че такива опити не трябва да се вършат без потребност и в случай че се постанова – то в суперзащитена лаборатория и с биологични ограничения – да вземем за пример да се отстрани ген във вируса, който му оказва помощ за разпространяването.

Вторият ми извод е, че в Ухан са правили рискови неща. Там фактически са манипулирали гени на вируси в прилепи, само че не такива, които имат общо с COVID-19 “, споделя Дростен.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР