Няма да удължаваме учебната година до месец юли. Това заяви

...
Няма да удължаваме учебната година до месец юли. Това заяви
Коментари Харесай

Вълчев: Няма да удължаваме учебната година до юли

Няма да удължаваме образователната година до месец юли. Това съобщи в ефира на образователният министър Красимир Вълчев.

" Учим релативно обикновено в изискванията на ковид. Нормално е да сме обезпокоени. Вирусът не отслабва, само че не можем да затворим публичния живот и просветителната система за година – година и половина, колкото се счита, че ще продължи пандемията. Затова сме дали опция за най-предпазливите родители да оставят децата си у дома на отдалечено образование ", сподели Вълчев.

По думите му, в много учебни заведения е основана чудесна система за обгръщането на всички деца в образователния развой без значение дали са в клас или у дома. Учителите реализират контакт с децата, които учат отдалечено, и образователният развой протича безпроблемно.

" В началото на образователната година дадохме опция на най-предпазливите родители да задържат учениците в домовете си. Имаме към 1400 утвърдени заявки, като половината от тях са за начален стадий. В доста учебни заведения се сътвориха и доста положителни благоприятни условия децата да вземат участие в просветителния развой от у дома ", уточни той. 

" 170 хиляди възпитаници и 30 хиляди учители възобновяват образователния развой присъствено от 4 февруари ", посочи просветителният министър и добави, че по-малките деца към този момент са в клас и данните демонстрират, че те не са толкоз огромен фактор за разпространяването на болестта ". Не по този начин стоят нещата, в случай че всички възпитаници тръгнат на учебно заведение, което по думите му са 1.1 млн. души.

" Това е система на многочасово многочислено взаимоотношение. Класната стая е факторът, който свързва дребните мрежи в една огромна и ние би трябвало да бъдем внимателни. Всички прозорци ще се отварят при започване на междучасието и ще се затварят в края му. Всички възпитаници от 5-и до 12-и клас ще носят маски. Препоръчахме и въвеждането на отмора от носенето на маски. Предоставили сме и в допълнение финансиране на учебните заведения, с което някои учебни заведения към този момент са закупили въздухопречистватели. Вече има към 9 000 закупени. Февруари и март ще бъдат сложни месеци, тъй като към момента нямаме построен групов имунитет ", съобщи просветителният министърът.

24% от хората, работещи е просветителната система, са изявили да се имунизират. Списъците не престават да се допълват и просветителният министър изрази вяра, че от ден на ден хора ще изявят предпочитание за имунизация. " Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните етапи на имунизация. Нямам никакви терзания по отношение на имунизациите и ще се ваксинирам, когато ми пристигна реда ", уточни той.

" Вече удължихме образователната година и дадохме опция на учебните заведения сами да решат по какъв начин да разпределят спомагателното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас образователният развой се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 учебни заведения с централизация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември а имат планови действия и занимания. Имаме и диференцирано отучване за децата, които имат слаба оценка или не са се присъединили в електронна среда. Проблемът е, че юли месец към този момент е доста топло и месеците са ваканционни. До края на юни значително сме удължили образователната година. Нямаме потребност юли месец да се учи ", сподели още Вълчев. 

По мотив оферти за започване на образователната година по-рано, Вълчев съобщи: " Краят на образователната година не е закрепен и аз мога със заповед да го удължа. Не имам намерение да предлагам смяна в закона, с цел да се променя датата за начало на образователната година ".

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР