Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение

...
Няма да се стигне до нова политическа криза, изказа мнение
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Възможно е президентът да опита да навлиза във властта през кандидатури на местните избори

Няма да се стигне до нова политическа рецесия , изрече мнение пред БНР политологът Стойчо Стойчев.

 

Залогът е доста по-голям. Още с оставката на Иван Гешев от Демократична България обясниха, че не е била това задачата. Целта е била конституционната промяна. По същия метод сега мотив би трябвало да бъде, че без значение дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис, в последна сметка значимото е да се извърши конституционната промяна. Това няма по какъв начин да стане дълготрайно, в случай че се разпадне това конституционно болшинство. Никой не може да предскаже, че в идващия парламент ще има конституционно болшинство, което да подсигурява сходна промяна, оттатък контрактуваните в това Народно събрание неща „.

 

Избирателите на Демократична България, Политическа партия и ГЕРБ несъмнено са гневни, само че когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, постоянно се постанова да се взимат непопулярни решения и мъчителни промени , означи политологът.

 

Според него враговете на тази форма се пробват да разпаднат обединението прибързано . „ Винаги в партиите би трябвало да предвиждаме съществуването на предатели и шпиони “, добави той.

 

Стойчо Стойчев не счита, че разминаването в една или друга община сред Политическа партия и Демократична България ще докара до народен бракоразвод. София е по-различен случай, добави той и изясни:

 

„ София беше употребена като главен мотив за заварката сред Демократична България и Политическа партия преди всичко. Ако възникне в София заради локалните избори някакъв разнобой, това ще сложи под въпрос тази коалиция и предмета на нейното битие. Аз допускам, че няма да се стигне до това „.

 

Според политолога техният претендент за кмет на София би могъл да бъде предприемачът Васил Терзиев.

 

„ При всички положения решението би трябвало да бъде взето в този момент, с цел да има задоволително време да се разпространява това име “.

 

Стойчев изрече мнение, че ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България би трябвало да се договорят по някакъв метод за локалните избори в София и Пловдив, с цел да не станат те причина за по-сериозни разтърсвания в страната .

 

По думите му президентът би могъл да стартира да навлиза във властта през лични кандидатури на локалните избори :

 

И това ще бъде показано като някаква национално виновна, надпартийна листа от будни кметове , които разполагат със лични клиентели по места, които да подсигуряват някакви изборни резултати. Всичко това би било отлично за президента и би осъществило в някакъв кратковременен проект някакъв триумф, само че в дълготраен проект мъчно би могло да откри реализация. /…/ Ако президентът желае да направи нещо такова, му би трябвало подобен вид европейски интернационалните сътрудници, каквито той няма и мъчно би могъл да завоюва на фона на сходен вид партийно строителство, като краде кметове от този или оня и се конфронтира с всички политически партии от целия набор “.

 

Политологът разяснява и вероятно влизане на Иван Гешев в политиката. Според него Гешев мъчно може да разчита на някаква по-значима електорална поддръжка:

 

„ Ако самичък тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв триумф. Ако някой застане зад него с пари и желае да му купи наличие в Народното събрание, би могъл да реализира нещо от порядъка на „ България без цензура “ или партията на Марешки – става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години – динамични в политическо отношение “.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР