Няма да има нулева година, няма предпоставки за това, най-лошото

...
Няма да има нулева година, няма предпоставки за това, най-лошото
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Няма да има нулева година

Няма да има нулева година, няма предпоставки за това, най-лошото е да забавим просветителното развиване на децата с една година. Това съобщи пред министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

„ Нямаме закъснение, още повече тематично. Предходни години имахме грипни ваканции, ваканции заради утежняване на метеорологични обстановка, имахме екскурзии. Всичко това го няма тази година. Тази година 1 и 4 клас са учили не по-малко присъствено от предишни години. “, разяснява Вълчев.

По думите му това, че са на образование в електронна среда, не значи, че не са учили.

„ Разликата в успеваемостта на педагогическото взаимоотношение е най-голяма при дребните възпитаници в началните класове. Имахме няколко аргумента, поради които подходихме предпочитано към началните класове. Причината е, че те по-малко имат построени привички за независимо учене и родителите им би трябвало да стоят с тях. От чисто епидемиологична позиция нашите данни и научните проучвания демонстрират, че дребните деца в по-малка степен са преносители “, сподели още министърът на образованието.

Той добави, че всяка година има дефицити, които могат да се компенсират. „ Учебната година към този момент я удължихме като опция. 303 учебни заведения избраха да учат през юни за сметка на декември. Това не значи, че през декември не учеха, тогава имаха занимания по ползи. Всяка година имаме в допълнение образование за превъзмогване на просветителните компликации – това е обезщетителният механизъм. Над 40 хиляди възпитаници ще учат през юни. Това са възпитаници със слаби годишни и срочни оценки, както и такива, които не са учили дейно в електронна среда “, разяснява той.

Според Вълчев просветителната система в България се е справила добре по време на пандемията на фона на тази в други страни. „ Тази година от 1. до 4. клас са учили не по-малко присъствено по отношение на преди “, сподели той. В този диапазон децата не са били на учебно заведение пет седмици.

При по-големите класове картината е друга – от 5. до 12. клас към 50% от времето са учили в електронна среда, само че съгласно Вълчев здравната обстановка го постанова.

Той съобщи още, че няма предпоставки за отпадане на образователен материал за всички изпити и класове.

„ Тази година няма закъснение по отношение на предходните – даже има по-висока скорост поради това, че не сме имали грипни ваканции. Нямаме занимателен ритъм, а имаме по-ниска успеваемост на учене, Това не значи, че би трябвало да се откажем от изпити и че учениците не би трябвало да положат старания. Външното оценяване е в закона. Не е редно и почтено да отменяме външното оценяване. Имаме потребност от него като просветителна система и като механизъм, който кара децата да учат. “, разяснява Вълчев.

Той е безапелационен, че тези изпити ще оказват помощ на подрастващите да се оправят с по-трудните изпити в живота.

По думите му матурите ще се проведат на оповестените дати. „ Засега не предвиждаме отсрочване.  Втората половина на месеца ще създадем още един разбор дали има тематично закъснение. Към сегашния миг те би трябвало да учат целия размер от тематики. Няма предпоставки за отпадане. Това важи за всички класове “, разясни той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР