Няма да има голяма промяна в отношението на САЩ към

...
Няма да има голяма промяна в отношението на САЩ към
Коментари Харесай

Победата на Байдън няма да промени отношенията между Китай и Тайван

Няма да има огромна смяна в отношението на Съединени американски щати към Тайван през идващите четири години – такива са упованията на Пекин, споделени от професор Ши Инхонг към Китайския университет Ренмин.

По време на мандата на Байдън Съединени американски щати ще продължат да продават на Тайван военно съоръжение, с цел да се подсигурява противодействието на вероятно нахлуване от страна на Китай.

Администрацията на Байдън също ще продължи да се бори за повече интернационално пространство за Тайван, защото и двете политически сили в Съединени американски щати са единомислещи във връзка с поддръжката за островната страна, сподели професор Ши Инхонг.

По отношение на позицията на Китай и неговата политика по отношение на щатите, Ши съобщи, че чака Байдън да е „ надалеч по-малко див, пошъл и променлив “ от своя предходник, а неговия метод – по-стабилен и предсказуем. В тази връзка евентуално той ще желае да избегне боен спор с Китай, разчитайки на разговор. Това ще спомогне за спад в напрежението сред двете страни.

В същото време обаче остават много противоречиви въпроси, свързани с Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и Тибет, както и с религиозната независимост и правата на индивида в Китай. Според Ши в случай че Китай въпреки всичко прибегне до военна офанзива против Тайван, Съединени американски щати най-вероятно ще реагира, отвръщайки на удара.

„ Очаква се още Байдън да се опита да стабилизира връзките на Съединени американски щати с редица европейски и азиатски страни, с цел да построи по-силна опозиция против Китай “, добави Ши.

Що се отнася до връзките сред Тайван и Китай при администрацията на Байдън, професорът акцентира, че не чака промени, защото тайванския президент Цай Ин-уен към момента е безапелационна, че няма да одобри „ Консенсус 1992 “.

„ Докато Цай отхвърля Консенсуса, Пекин няма да има формален контакт с Тайпе и ще продължава да оказва напън и да компресира интернационалното пространство на островната страна, без значение кой е в Белия дом “, съобщи още професор Ши.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР