Някой отново не чете законите и Конституцията на страната -

...
Някой отново не чете законите и Конституцията на страната -
Коментари Харесай

Гешев посече законопроектите на ПП и ДБ за службите: Някой отново не чете законите и Конституцията

Някой още веднъж не чете законите и Конституцията на страната - това бе сбитият коментар на основния прокурор Иван Гешев за импортираните от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " законопроекти, с които се лишават пълномощията на президента върху назначение шефовете на НСО, ДАНС, ДАР и основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

Ръководителят на държавното обвиняване направи това след лекцията, която изнесе през днешния ден пред студенти и преподаватели от УниБИТ.

Отношенията с президента може да са напрегнати, само че имаме институционално почитание, акцентира основният прокурор, който обосновано застъпи тезата за върховенството на закона и разделянето на властите като дирек на демокрацията.

Иван Гешев е безапелационен, че тези законопроекти целят органичаване пълномощията на президента, преследват политически цели, разрушават устоите на демокрацията и основават предподставки за репресии.

 

Така основният прокурор влезе в синхрон с президента Радев, който даде същата оценка за импортираните от Политическа партия и Демократична България законопроекти: " Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с смяната, да упорства за връщане на порочния управнически модел. До наскоро службите за сигурност бяха под директното управление на ръчно ръководство на министър-председателя. Сега оферират да се узакони корупционният комфорт ".

Главният прокурор акцентира, че внасянето на подобен вид законодателство демонстрира, че в политическото пространство у нас стартират да се постановат отречените способи на старите властнически институции.

 

" Това е рисково за жителите! ", предизвести Гешев

Тези законопроекти са писани от хора, които са отвън Народното събрание и зад тях прозират персонални ползи за преодоляване на властови запас, уверен е основният прокурор.

Без да навлиза в конкретика Гешев даде извънредно ниска оценка на експретното равнище на законодателната активност на Народното събрание. При приемането на законите не се слуша експертната общественост, текстовете се вършат от хора, които не схващат, които не целят резултат, а работят под напън извън или следват свои ползи.

В нашата нежна народна власт изкушенията са да овладееш пълномощията на една власт, с цел да придобиеш още повече власт, предизвести той.

Политическата интервенция върху правосъдната система води до реппесии, безапелационен е Гешев

На въпрос за опитите за неговото премахване Гешев, попита: " Отстраняването на един човек, промяна ли е?

Питам ги - за какво ми желаят оставата, няма отговор! Целта на моето премахване е политическа, а методът е Троцкистки. Това е рисково, тъй като се работи по формулата - има човек, има проблем, няма човек, нама проблем ".

 

Гешев акцентира, че зад митингите против него стоят стопански ползи на хора, които са наранени от дейностите на българската прокуратура.  " Прокуратурата има проблеми, само че ние останахме една от дребното постоянни институции в разпадащата се реалност към нас ", акцентира ръководителят на държавното обвиняване. 

 

В началото на лекцията Иван Гешев беше показан от проф. Стоюян Денчев, ръководител на Общото заседание на УниБИТ, който го дефинира като високопатриотична персона с непрекъсната мисъл за България.

Пред студентите Иван Гешев разви вижданията си за върховенството на закона, за спазването на разпоредбите като част от европейската система на нашето демократично семейство и за българската народопсихология да се спасяваме поединично.

ЛУСТРОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА съдебна експертиза ПРОПУКВА

" Ние сме млада народна власт и лустрото на тази народна власт може елементарно да се пропука и то е почнало да се пропуква, по тази причина би трябвало да влагаме повече старания. Когато приказваме за върховенството на закона, би трябвало знаем, че ние като народопсихология сме изключителни индивидуалисти, имаме проблем със спазването на разпоредбите и с общността - с работа в екип. А всяка демократична страна съумява, тъй като съблюдава правила и работи като общественост. Докато ние оцеляваме поединично, борим се поединично, просперираме поединично и сме добре, когато разпоредбите се отнасят за другите, а не за нас ", сподели Гешев като акцентира, че неспазването на върховенството на закона може до докара до рухването на демократичната система.

" Не може да си добре в страна, когато 90% в нея не живеят добре ", подчера Обвинител № 1.

ИЗКУШЕНИЕТО ДА ОВЛАДЕЕШ ЧУЖДИ ПРАВОМОЩИЯ

" Разделението на управляващите постоянно се употребява като факсимиле за политическа приложимост. Това е единствено едната страна на монетата - другата е взаимодествие на управляващите. Тук имаме проблем дълготраен - не може да има Китайска стена сред управляващите у нас- това значи, че няма страна, сподели Гешев.

Като нежна народна власт при нас изкушението постоянно е било да
овладееш пълномощия, които не са в твоята власт, с цел да упражняваш още по-голяма власт- тази нова формула на модерна корист с власт разкри Гешев пред студентите от УниБИТ

" Опитите за преодоляване на правосъдната власт е с цел  преодоляване на властови позиции, само че не за правни промени, а посредством правосъдната власт да упражняваш политическа власт. За страдание историята е посочила (няма да се връщам в 1923-25 година, Народния съд или преди това), че сливането на управляващите, политическата интервенция в правосъдната власт водят до репресии с дългогодишен резултат ", обоснова тезата си основният прокурор, като даде образци от предишното на тоталитарните режими, с цел да подчертае, че и през днешния ден в годините на народна власт у нас стартират да си пробиват път същите процеси.

Представете си, да вземем за пример, във времена на политическа неустойчивост, в случай че изпълнителната власт може да управлява правосъдната власт,какво ще се случи? Ще се случи това, което към този момент е отминаало - да се сменят полицейски началници през три месеца. Резултатът ще е унижощаването на една институция. Войната сред обособените структури в една система води до нейното фактическо заличаване, а то има дългогодишен резултат и цената се заплаща от българските жители, акцентира Гешев на тезата си, която постоянно е застъпвал.

 

ДНЕШНИЯТ ЗАКОНОДАТЕЛ - МАНИАКАЛЕН И НЕКОМПЕТЕНТЕН

 

По отношение на законодателството Гешев съобщи, че през днешния ден следим дейностите на " маниакален незапознат законодател ", който желае да смени основния прокурор с 13 гласа във Висш съдебен съвет.
" Това може да докара тъмни времена, които към този момент сме претърпели, могат още веднъж да тръгнат черните камионетки ", не скри терзанията си основният прокурор.

" Перспективите са пред вас, обърна се Гешев пред студентите. И вие би трябвало да си зададете въпроса, който аз не преставам да си задавам: Защо докарахме страната си до такава степен, за какво не се справихме по-добре и какво би трябвало да създадем, с цел да живеем като европейци, а не всеки да се избавя поединично с Терминал 2?

" Живеем в прелестна страна, макар равнищата на престъпност, които са надалеч под равнищата на престъпност в Европа. Имаме доста благоприятни условия. Защо не ги осъществяваме? ", прочувствено се обърна Гешев към младежите в тържествената зала на УниБИТ и им заръча - всеки да работи по този начин, че да се усеща като част от общото. " Говоря ви откровено, за мен това е значимо, тъй като всичко това е част от националната сигурност ".

Той още веднъж повтори позицията си, че би трябвало да живеем като общественост и че в случай че не го разберем това, ще имаме доста тъжна орис.

 

В отговор на въпрос на ген. Манев за това какви качества би трябвало има един сполучлив магистрат Иван Гешев съобщи: житейски опит, професионални познания и да умее да съблюдава салдото сред чувството за човешката болежка и преградата с нея. Проблемите на хората не трябва да бъдат решавани като отношение към книжен лист.

 

СПОМЕН ЗА ЕДИН КОЛОС

 

Защо в Европа са срещу нас и не желаят да ни одобряват в Шенген, попита студент. " Защото се топим един различен и не пазиме на открито дружно своите национални ползи ",отговори Гешев и разясни: " Няма причина да не бъдем признати в Шенген. Но преекспонирането на нашите проблеми с присъединяване на българи против българи ни пречи ".

 

Срещата на Иван Гешев със студентите на УниБИТ продължи повече от избраното време заради многочислените въпроси към него и обстойните отговори, които той даваше.

 

Накрая проф. Стоян Денчев връчи на главнния прокурор доста скъп подарък - прототипно издание на романа " Време разделно " на Антон Дончев.

Гешев откровено се развълнува и показа, че се е познавал с акад. Дончев, определяйки  го като един от днешните български възрожденци. И с горест показа, че е бил доста печален, когато в деня на изпращането на Антон Донев в църквата " Света София " е има единствено петдесетина индивида. " А той е исполин в българската литература! Защо стигнахме дотук? Ако не почитаме великите си хора, значи не уважаме себе си ", приключи Иван Гешев.

И под звуците на " Море солол пие " се разписа в почетната книга на УниБИТ, пожелавайки на студентите да бъдат същински жители на своята татковина.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР