Няколкостотин души скандират българи татари и фашисти пред сградата в

...
Няколкостотин души скандират българи татари и фашисти пред сградата в
Коментари Харесай

„Татари и фашисти“ скандираха при откриването на българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид

Няколкостотин души скандират " българи татари и фашисти " пред постройката в Охрид сега, където бе открит публично българският клуб " Цар Борис III, съобщи кореспондент на БГНЕС. Срещу постройката хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи против България и с апели против Европейския съюз, който подкрепял " фашистките претенции на България ". Протестът публично бе подсилен персонално от водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който прикани за " всеобщо присъединяване в митинга против откриването на българския клуб " Цар Борис III ". Към апелите за присъединяване в митинга се причисли и проруската групировка на Димитър Апасиев " Левица ".

Мицкоски и Апасиев бяха главните уредници на митингите против френското предложение за започване на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз това лято. По време на митингите имаше вулгарни и обидни квалификации както против България, по този начин и против целия Европейски Съюз и по-специално против Франция.

" Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко придвижване, както ни упрекват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да записва сдружението. Затова приканвам жителите да мислят позитивно и да видят какво се прави в действителност. "

Това съобщи за БГНЕС Тиме Блажевски – ръководител на българския клуб „ Цар Борис III”, който беше открит през днешния ден в Охрид. „ Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство сред България и районен съд Македония, с което желаеме да допринесем за възстановяване на връзките, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма кавги, да няма провокации. Но съвсем година след регистрирането на нашето съдружие всичко се обърна наопаки”, сподели още Блажевски.

Всеки ден ни се основават проблеми, оказва ни се напън. Клубът е основан с концепцията да се построи културен ъгъл, където да се събират македонци и българи, да поддържат връзка и да градят мостове между тях, акцентира Блажевски.

На този декор извън се чуват виковете на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие сред националните тимове на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни викания против страната ни.

По мотив на апелите за митинги против откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков прикани " реакциите да бъдат премерени ". " Добре е да бъдем невъзмутими, да мислим преди да приказваме и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия контракт за добросъседство планува ", сподели още Милков, напомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на управлението на тази партия Антонио Милошоски заяви, че той персонално през днешния ден ще внесе в Народното събрание " проекто-закон забраняваш основаването и регистрирането на сдружения, които имат директна връзка с Третия Райх и фашисткия режим ".

На откриването на клуба участва и българският дипломат в районен съд Македония Ангел Ангелов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР