Няколко важни теми са били в центъра на вниманието по

...
Няколко важни теми са били в центъра на вниманието по
Коментари Харесай

Германски митничари ще работят заедно с българските си колеги по границата

Няколко значими тематики са били в центъра на вниманието по време на визитата на немският финансов министър Кристиан Линднер у нас и диалозите му с българския му сътрудник Асен Василев.Това са енергийните и най-много газовите доставки, публичните поръки, усилване на контрола по общоевропейските граници, основаване на общо европейска политика за реакция на възможна продоволствена рецесия и идното кандидатстване на България за влизане в Еврозоната.

" Обсъдихме съглашението сред България и Германия за съдействие сред двете администрации, като поставихме акцента върху процедурите свързани с публичните поръчки

Говорихме за опцията Агенцията против пране на пари и европейската прокуратура да са със засилени пълномощия и да са във страна, която има доста мощна политика в тази област като Германия.

Ние доста високо ценим поддръжката на нашите сътрудници както във взаимоотношенията на двустранна основа по този начин и в европейските институции където интензивно работим по две тематики, които сме сложили взаимно. Едната е общо закупуване на енергийни източници и по-специално на газ и другата е общоевропейски отговор на евентуалната рецесия с храните и зърното ", съобщи финансовия министър Асен Василев.

Той заяви, че с немският си сътрудник са разговаряли за поддръжката, която Германия може да даде за кандидатурата на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024-а.

Кристиан Линднер съобщи, че в впечатлен от стабилността на българските държавни финанси и ниското равнище на държавния дълг. Той съобщи, че влизането в Еврозоната е обвързвано с ясни критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени. По отношение на останалите тематики в диалога с българския му сътрудник Линднер съобщи следното:

" Ние работим върху общ отговор против непровокираното нахлуване и нападателната война, която се води против Украйна, която е опасност за сигурността на Европа. Имаме поддръжката на България във връзка с глобите, които Европейски Съюз постанова против тази експанзия. Естествено подхващаме и ограничения, които да защитят нашата стопанска система от инфлация. Това също се отнася до енергийната и продоволствена сигурност.

Подготвяме с България един меморандум за съгласие. В Германия съществува публичен орган който се занимава с съвещания в разнообразни сфери на стопанската система. Имаме хрумвания за развиване на тази конструкция, която имаме огромен опит с опит планове в областта на стопанската система и преди известно време започнахме работа по един план за подкрепяне на България в областта на публичните поръчки.

Споделям желанието за по-тясно съдействие на равнище европейски митнически служби. Водим диалози за даване на личен състав и основаване на общи екипи, които работят в тази сфера, тъй като отбраната на външната граница на Европейски Съюз от финансови закононарушения и битката с корупционните практики са от общоевропейски интерес ".

И по този начин близо две десетилетия откакто английските " Агенти на короната ", поучаваха българските митничари против солидно възнаграждение, в този момент с нашите " Митници ", по нашата граница очевидно на терен ще работят немските митничари. Разбира се правилата и механизмите на взаимоотношенията на това съдействие ще са много по-различни от тези с британците.

По отношение на енергийните източници и болната за обществото тематика са газа Асен Василев изясни, че в генерална дирекция " Енергетика " на Европейска комисия по тематиката е образувана работна група, която работи интензивно.

" Вече са направени всички обследвания на инфраструктурата на Европейски Съюз и се приготвя общ контракт сред Гърция, България, Румъния и евентуално Украйна за общо количество на над 10 милиарда куб метра газ ", заяви финансовият министър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР