Няколко са дружествата у нас, които могат реално да се

...
Няколко са дружествата у нас, които могат реално да се
Коментари Харесай

Адванс Терафонд увеличава портфейла си със земеделски земи по 1025 лв./дка

Няколко са сдруженията у нас, които могат действително да се конкурират в агробизнеса. Едно от тях е "Адванс Терафонд " АДСИЦ, което към края на април има капиталов портфейл от 231 694* дка земеделска земя и 133 дка градска земя. Агрофондът е най-голямото обществено сдружение, притежател на обработваема земя в страната, който купува, отдава под наем/аренда, окрупнява и продава аграрни и урбанизирани земи в България. През четвъртия месец на тази година са купени 690 дка на междинна цена 1025 лева./декар.

През април сдружението няма продажби на аграрни земи.

Очакваните доходи от активността за стопанската 2018-2019 година са 6 463 232 лева, оповестиха от "Адванс Терафонд " АДСИЦ. От тази сума предплатено са събрани към този момент 48.7 %.

За стопанската 2017-2018 година в касата на фонда са постъпили 83.9% от дължимите вземания, a за земеделската 2016-2017 година - 99.6% от чаканите пари.

Общо 165 123 дка (82.7% от притежаваните земи) са отдадени от наем/аренда. Общо 413 аграрни производители са подсигурени със земя за култивиране от агрофонда, като им обезпечават опция да създават главно зърнени и маслодайни култури. Средната лихва, която е контрактувана от мениджърите на Адванс Терафонд АДСИЦ е 39.14 лева от декар.

Съветът на шефовете на "Адванс Терафонд " АДСИЦ предлага брутен дял от по 0.047 лева на акция. Това значи, че притежателите на такива бумаги ще си разпределят общо 98.42% от облагата на сдружението през предходната година, или 4.06 млн. лв.. Акционерите ще вземат решение по предлагането на общото заседание, планувано за 5 юни.

През тази година земеделската земя може да не се окаже толкоз добра инвестиция, каквато беше през последните няколко години. Това споделиха специалисти по време на семинар за трендовете на пазара, проведен от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ) през април. Прогнозите са цената на този актив да се задържи през тази година на равнищата си от 2018-а или да нарасне напълно леко с до 5 на 100. Анализите се основават на обстоятелството, че хората, които купуват земеделска земя, не са подготвени да платят доста по-висока цена, а липсват и огромни вложители, които да провокират внезапен скок в цената ѝ. Председателят на БАСЗЗ Стайко Стайков не вижда сега аргументи за огромни амплитуди в цените, а и не чака да настъпи сериозна рецесия, която да докара до снижаването им. Тъй като българската земя е една от най-плодородните в света, обикновено е цената й да задържи равнищата си и малко да се увеличи.

* От общата земя се вземат единствено земите, които са налични до 30 юни на съответната година, по отношение на чл.37б от ЗСПЗЗ, и всички продадени земи след този интервал се вадят. Купените след този интервал земи могат да се отдават през идната стопанска година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР