Няколко промени, засягащи средствата за пенсионерите, ще влязат в сила

...
Няколко промени, засягащи средствата за пенсионерите, ще влязат в сила
Коментари Харесай

От днес: По-високи пенсии и поскъпване на ток, парно и топла вода

Няколко промени, засягащи средствата за пенсионерите , ще влязат в действие от през днешния ден. По така наречен швейцарско предписание с 12% ще бъдат осъвременени пенсиите, отпуснати до края на 2022 година От през днешния ден минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 467 на 523,04 лв. .

С 12% ще нарасне и обществената пенсия за напреднала възраст . Размерът ѝ ще се усили на 276,64 лв.. Във вторник на брифинг в Министерския съвет общественият министър Иванка Шалапатова уточни, че с това нарастване ще се покачат приходите на 126 хиляди възрастни хора . Тя осведоми, че смяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са обвързани с трудова активност, защото техният размер се дефинира от обществената пенсия за напреднала възраст. От началото на 2023 година влезе в действие и новият размер на линията на беднотия – 504 лв. .

От през днешния ден също по този начин нараства електрическата енергия, парното и топлата вода . Токът за бита се усилва приблизително с 4,3%. Най-голямо е повишаването в Североизточна България – 5,43%. Дружеството, което обслужва Западна България, покачва цените с 4,24%, а за Южна България нарастването е 3,63%.

Ще плащаме повече за парно и за топла вода . В столицата нарастването е алегорично – 0,05%. В Разград обаче услугата нараства с 0,48%. В Перник и Враца цената понижава – надлежно с 0,66 и 0,06%. Очаква се през днешния ден КЕВР да утвърди и нова цена на природния газ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР