Няколко премиерни за България заглавия включва предстоящото във Варна 20-то

...
Няколко премиерни за България заглавия включва предстоящото във Варна 20-то
Коментари Харесай

Филмов фестивал във Варна ще помага за връщане на нормалността

Няколко премиерни за България заглавия включва идното във Варна 20-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Това стана ясно при показване на акцентите в юбилейното издание, планувано за интервала 14 - 18 юни.

Селекцията тази година ще избира от над 1500 филми от целия свят. Предложения има от съвсем всички континенти, уточни кинорежисьорът Александър Николов.

Сред лентите в програмата се отличават полския " Backwards ", френската комедия " Last Dance " и българо-германския “Една провинциална болница ", сниман в инфекциозното поделение на кюстендилската болница по време на коронавирус пандемията. Сред включените в програмата филми е украинският " Клондайк ", който към този момент завоюва няколко награди от влиятелни фестивали. Лентата споделя човешка история, която се развива покрай съветската граница през лятото на 2014 година

В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани индийския трилър „ Devika ” по наболялата тематика за мястото на дамите в индийското общество, филми от Камбоджа, Беларус и други

„ Фестивалът е обръщение към света за връщане на хуманността. Живеем е в един комплициран свят – бременна лекаркапревозва мигранти, пийнал дядо на 93 години кара с 5 промила и се заканва да продължи да кара, ЦСКА играе среу ЦСКА… Живеем в един анормален свят. Непрекъснато се насажда боязън у хората. Наложената обществена отдалеченост се трансформира в обществена бездна. Чрез тези филми се надяваме, че ще бъде възвърната нормалността, хуманността, благотворителността и съпричастността ”, посочи проф. Валентин Игнатов – ректор на Медицинския университет във Варна.

Освен нравственото обръщение към обществото, фестивалът има и висока познавателна стойност. В него се развиват доста тематики от здравно значение, по този начин както би трябвало да възпитаваме обществото. При преобладаващи сега филми с принуждение и скептицизъм, варненският фестивал предлага филми, от които лъха оптимизъм, посочи генералният шеф на БЧК проф. Красимир Гигов.

„ Светът, в който живеем сега, е много комплициран. Трябва да се гордеем, че Варна насочва един апел към целия свят посредством този фестивал - посредством хуманизъм да вървим към мир и другарство, което е доста значимо сега ”, съобщи ръководителят на БЧК акад. Христо Григоров.

Прожекции и събития от конкурсната и паралелните стратегии ще има в границите на пет дни на няколко местоположения – Фестивалния и конгресен център, в концертното студио на Радио Варна и в пространството за различна просвета РеБонкърс.

Създател и главен уредник на Фестивала е Българският Червен кръст, подпомаган от Българската кинематография, Българската телевизия, Комитета за телевизия и радио, Министерството наздравеопазването, Министерството на културата, Комитета по туризъм и Съюза на филмовите дейци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР