Няколко икономики са предприели действия за премахване на законовите бариери

...
Няколко икономики са предприели действия за премахване на законовите бариери
Коментари Харесай

Жените в Европа и Централна Азия имат все повече икономически възможности

Няколко стопански системи са подхванали дейности за унищожаване на законовите бариери пред наемането на дами през последните две години. Сред тях е и България, която е премахнала всички рестрикции в региона.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Да променим законите, които дискриминират дамите

Статия на Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Международната банка за възобновяване и развиване и Международната асоциация за развиване, предоставена на " Капитал "
31 мар 2018
Жените наподобяват по-надеждни, само че не и когато става дума за пари, сочи анкета на " Галъп "
от Дневник,25 фев 2018 Европа и Централна Азия не престават да означават прогрес по отношение на половото тъждество, като там са осъществени 15 законови промени през миналите две години за възстановяване на икономическата обстановка на дамите. Това демонстрира отчетът Women, Business and Law 2018 на Световната банка.

Регионът обаче изостава в обезпечаването на съответна отбрана за дамите против насилието, изключително на работното място. Освен това рестрикциите върху дами за осъществяването на избрана работа са широкоразпространени.

Липса на съответна отбрана от принуждение

" Икономиките в Европа и Централна Азия като цяло не вършат разлика сред дамите и мъжете в доста от областите, проследявани в отчета. Но неналичието на съответна отбрана против домашното принуждение и половото посягане на работното място, както и рестрикциите за наемането могат да понижат евентуалните доходи на дамите и да лимитират присъединяване им работната мощ ", разясняват създателите на проучването.

Няколко стопански системи са подхванали дейности за унищожаване на законовите бариери пред наемането на дами през последните две години. Сред тях е и България, която е премахнала всички рестрикции в региона. Освен това последователно усилва и изравнява възрастта, в която мъжете и дамите могат да се пенсионират с цялостна пенсия.

Въпреки това 14 стопански системи в района не разрешат на дамите да работят в избрани промишлености, а 9 стопански системи ги изключват от избрани специалности, считани за несигурни, тежки или морално несъответствуващи. Най-лошо районът се показва в региона на равния достъп до заем.

Докладът мери законовите спънки пред дамите, които се занимават с икономическа активност в световен мащаб. Откакто Световната банка стартира това проучване преди десетилетие, се усъвършенства разбирането по какъв начин законите въздействат на решенията на дамите да стартират и да управляват бизнес или да си намерят работа. Анализът, който обгръща 189 международни стопански системи, включва данни във връзка с седем знака – достъп до институции, опериране на благосъстоятелност, приемане на работа, обезпечаване на тласъци за работа, достъп до съд, достъп до заем и отбрана от принуждение.

Докладът демонстрира провокациите, пред които са изправени доста дами в търсене на стопански благоприятни условия. В 104 стопански системи към момента има спънки пред тях да заемат избрани работни места, в 59 стопански системи няма закони по отношение на половото посягане на работното място, а в 18 стопански системи съпрузите мога законово да попречат на съпругите си да работят.

Трябват още ограничения

През миналите две години 65 стопански системи са направили 87 промени, които усилват икономическите благоприятни условия на дамите. Но в световен мащаб над 2.7 милиарда дами са законово лимитирани да имат същия избор на работа като мъжете.

Достъпът им до претовареност и предприемачество е обвързван с доста фактори, само че отчетът илюстрира по какъв начин законите и регулациите лимитират тяхното икономическо присъединяване. Според данните половото неравноправие в предприемачеството е обвързвано с понижени доходи и продуктивност. Изследването пресмята, че то води до загуба на доходи до 15% в развитите стопански системи. В разрастващите се страни загубите са доста по-големи.

Докладът показва, че равенството във опциите разрешава на дамите да вземат решенията, които са най-хубави за тях, фамилиите им и общностите им. Равните благоприятни условия за приемането на работа или за започването на бизнес обаче не съществуват там, където има законови полови разлики. Законовите ограничавания пречат на дамите да вземат стопански решения и могат да доведат до съществени последствия. Например те могат да предпочетат да не работят или да не стартират бизнес в стопански системи, в които законите предумишлено ги затрудняват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР