Няколко хиляди етнически сърби се събраха днес, 6 ноември, на

...
Няколко хиляди етнически сърби се събраха днес, 6 ноември, на
Коментари Харесай

Няколко хиляди косовски сърби протестираха в Митровица

Няколко хиляди етнически сърби се събраха през днешния ден, 6 ноември, на митинг в Косовска Митровица, откакто спор за регистрационните номера на колите ускори продължаващото напрежение сред Сърбия и нейната някогашна провинция Косово, съобщи Асошиейтед прес.

В митинга, който мина без произшествия, участваха към седем хиляди души, осведоми АП.

Решението на държавното управление в Прищина последователно да забрани потреблението на регистрационни табели от Сърбия разгневи косовските сърби, множеството от които не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово.

В събота косовските сърби поради решенията на управляващите в Прищина.

Сръбското държавно управление, подкрепяно от Китай и Русия, също отхвърля да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съдружници признават Косово за самостоятелна страна.

Протестът стартира с осъществяване на сръбския народен химн, заяви сръбската национална телевизия РТС, представена от ТАСС. Пред събралите се приказваха редица представители на косовските сърби, в това число шефът на Северната районна полицейска дирекция Ненад Джурич, който беше уволнен от управляващите в Прищина поради това, че е отказал да издава санкции на косовски сърби, които не са сменили старите регистрационни табели на колите си с такива, които са издадени от косовските държавни управляващи. Джурич прикани съгражданите си да се борят за мир и независимост в личната си земя.

Политическите водачи на косовските сърби обявиха, че служителите на реда, съдиите и другите държавни чиновници няма да се върнат на работните си места, в случай че косовското държавно управление не промени политиката си във връзка с регистрационните номера.

Лидерите на партията Сръбска листа Игор Симич и Горан Ракич обявиха, че Прищина от години нарушава Брюкселските съглашения, до момента в който ситуацията на сръбското население непрестанно се утежнява.

" Искаме мир, мир, мир и единствено мир! Не се поддавайте на провокации, ще продължим битката си единствено с мирни средства, до момента в който Прищина не извърши отговорностите си по Брюкселските съглашения и не анулира противозаконните ограничения, ограничаващи свободата на придвижване ", съобщи Горан Ракич, представен от ТАСС.

" Ние сме на нашата земя и няма да се откажем ", съобщи още Горан Ракич, представен от АП. „ Няма отдръпване. Да живее Сърбия “, е декларирал той на митинга, представен от АП.

От събота цялата северна част на Косовска Митровица, обитаема с косовски сърби, е украсена със сръбски трикольори и държавните знаци на Сърбия, осведоми ТАСС.

Въпросът за независимостта на Косово провокира война през 1998-99 година, в която починаха към 13 000 души. Сърбия стартира брутални репресии, с цел да потуши сепаратисткия протест на етническите албанци. През 1999 година НАТО бомбардира Сърбия, с цел да постави завършек на войната, напомня АП.

И на Сърбия, и на Косово беше казано, че би трябвало да възстановяват връзките си, с цел да напреднат в напъните си за присъединение към Европейския съюз. Преговорите с посредничеството на Европейски Съюз обаче са в застой, което поражда опасения за неустойчивост повече от две десетилетия след спора, отбелязва организацията.

Мярката за промяна на регистрационните табели влезе в действие във вторник, като косовските управляващи обявиха, че използването ѝ ще бъде последователно. В рамките на три седмици управляващите в Прищина ще насочат предизвестия към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера.

През идващите два месеца те ще бъдат глобявани, в случай че не са сменили номерата, като размерът на санкцията е 150 евро. През други три месеца - до 21 април, ще могат да карат единствено със сменени краткотрайни локални номера, а по-късно косовската полиция ще стартира конфискация на колите със сръбски регистрационни табели.

Припомняме, че в събота, 5 ноември, представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки от постовете си в символ на митинг против уволнението на полицейски чиновник, който не е спазил решението на държавното управление в Прищина за регистрационните номера на колите, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица управляващите в Прищина уволниха върховен сръбски полицейски чиновник в Северно Косово, където живеят множеството етнически сърби, който отхвърли да съблюдава решението за промяна на регистрационните табели на колите в Косово с такива, издавани от косовските управляващи. Промяната разпали сензитивния въпрос за суверенитета на Косово, изключително измежду сръбското малцинство, което в по-голямата си част към момента желае Косово да е част от Сърбия, а не самостоятелна страна, отбелязва АП.

Самата Сърбия по този начин и не е признала независимостта на Косово, оповестена през 2008 година

Мярката за промяна на регистрационните табели влезе в действие във вторник, като косовските управляващи обявиха, че използването ѝ ще бъде последователно. В рамките на три седмици управляващите в Прищина ще насочат предизвестия към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През идващите два месеца те ще бъдат глобявани, в случай че не са сменили номерата, а през други три месеца - до 21 април, ще могат да карат единствено със сменени краткотрайни локални номера.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в ръководството, полицията и правосъдната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те подадоха оставки, а висши полицейски чиновници алегорично смъкнаха униформите си след среща през днешния ден. Ефектът от всеобщата оставка е неразбираем, показва АП.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР