Няколко германски медии отделят тези дни внимание на един млад

...
Няколко германски медии отделят тези дни внимание на един млад
Коментари Харесай

Най-богатият българин: Германски медии за възхода на Владимир Тенев

Няколко немски медии отделят тези дни внимание на един младеж от български генезис: 34-годишния милиардер Владимир Тенев, емигрирал в Съединени американски щати като дете.

„ Владимир Тенев и Байджу Бхат имат велики проекти. Двамата създатели на мобилното приложение за борсови интервенции „ Робинхуд “, които се срещат по време на следването си в университета „ Станфорд “, са си сложили за цел – ни повече, ни по-малко – да демократизират за всички финансовия пазар “, написа профилираното издание „ Manager Magazin “, представено от Дойче веле.

„ Революция на Уолстрийт “

„ Търговия с скъпи бумаги от мобилния телефон, пазаруване и пласиране на акции единствено с няколко докосвания по екрана, освен това без никакви такси: с този ентусиазъм „ Робинхуд “ желае да направи гражданска война в разпоредбите, които царят на Уолстрийт. За задачата обаче Тенев и Бхат имат потребност от още доста пари – и взеха решение да си ги набират на борсата. (…) И въпреки всичко „ Робинхуд “, бранителят на дребните, занапред би трябвало мощно да пораства – Тенев и Бхат го знаят добре “, обобщава „ Manager Magazin “.

Друго немско издание, „ Finanz und Wirtschaft “, написа по същата тематика следното: „ Излизането на борсата можеше да протече по-успешно за Владимир Тенев. Миналия четвъртък изпълнителният шеф изкара своята платформа „ Робинхуд “ на американската софтуерна борса Nasdaq.

Ценните бумаги започнаха да се търгуват на цена от 38 $ за акция, само че в края на борсовия ден цената им падна с 8%. А задачата беше акциите да стигнат ниво от най-малко 42 $, което щеше да оформи общата борсова „ тежест “ на концерна в размер на 35 милиарда $.

Независимо от това милиардерът с български корени и американски паспорт още преди този момент беше влезнал листата на супербогатите, изготвян от „ Форбс “. “

„ Нашата фантазия “

„ Manager Magazin “ цитира и казаното от Тенев по време на чуването му в Конгреса: „ Нашата фантазия е да създадем капиталовата активност по-достъпна, изключително за хора с по-малко пари. Вярваме, че финансовата система би трябвало да бъде устроена по този начин, че да действа за всички, а освен за шепа избраници “.

За първия борсов ден на „ Робинхуд “ споделя и немският стопански ежедневник „ Ханделсблат “: „ В деня, когато компанията им излиза на борсата, Владимир Тенев и Байджу Бхат вземат решение да се поразходят по Уолстрийт. Основателите на необрокера „ Робинхуд “ желаят да отдадат дължимото на своя най-съществен крайъгълен камък: техният стартъп от Силициевата котловина, учреден преди осем години, най-сетне стъпва на Уолстрийт.

Компанията, която нападна остарелия финансов свят, коства на борсата 32 милиарда $. Както множеството неща при софтуерните компании, и тази разходка е съвършено инсценирана. Фотографите дебнат 34-годишния Тенев и 36-годишния Бхат, които възбудено беседват между тях, прегръщат се и с искрящи погледи театралничат пред рекламата на „ Робинхуд “, която техните пиари прожектират на огромни екрани във финансовия квартал на Манхатън. “

Според вестника персоналното благосъстояние на Тенев възлиза на 2,4 милиарда $, а положението на Бхат – на 2,8 милиарда. „ Но празничното въодушевление не продължава дълго. Още през първия ден акцията им губи 8% от цената си и се подрежда на трето място във безконечната ранглиста на най-неуспешните борсови стартове на сходни компании. “

По-нататък вестникът споделя историята на двамата млади бизнесмени, които преди „ Робинхуд “ основават още две компании, и прецизира, че родителите на Тенев са българи, които работят в Световната банка. „ Ханделсблат “ и другите две немски медии не пропущат да опишат в детайли и за ролята, която Тенев и Бхат изиграха при започване на годината, когато акциите на компанията „ Gamestop “ избухливо се подвигнаха с помощта на координираната активност на дребни инвеститори.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР