Няколко фирми в Стара Загора днес спряха работа. Собствениците на

...
Няколко фирми в Стара Загора днес спряха работа. Собствениците на
Коментари Харесай

Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток

Няколко компании в Стара Загора през днешния ден стопираха работа. Собствениците на заводите показват, че мярката се постанова поради високата цена на тока на свободния енергиен пазар. Притеснението на бизнеса е, че в случай че пазарът не се контролира, ще последват банкрути на предприятия.

Стара Загора

Три металопреработващи предприятия в Стара Загора стопираха част от производството си. Причината е, че цената на електрическата енергия, която предприятията купуват от свободния пазар, през днешния ден е 132 лева за мегават/час. се оказва непостижима за тях.
Стоян Начев: При тази обстановка, нашите цени на продукцията скачат доста, а ние имаме контракти с закрепени цени и се постанова да спрем, защото започваме да работим на загуба и следва неизбежен банкрут. Инж. Живко Петров: Във момента нашата компания има дълготрайни контракти две три четири годишни с крайни клиенти, където цената не предстои на смяна.
Собствениците са се принудили да пуснат отпуск чиновници в енергоемките цехове.
Стоян Начев: Работниците са освободени от работа сега, до момента в който се възстановяват цените. Проблема е, че когато не работиш не може да получаваш заплата и това ще се отрази на финансите на фамилиите ни.
Работодателите упорстват страната да се намеси в решаването на казуса.В противоположен случай сигнализират за огромни загуби и предстоящи фалити
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР