В продължение на десетилетия село Пецка, в западната част на

...
В продължение на десетилетия село Пецка, в западната част на
Коментари Харесай

Село в Босна се превърна в център на приключенския туризъм

В продължение на десетилетия село Пецка, в западната част на Босна, пустее, напускано от огромна част от своите поданици. Мнозина прекарват част или цялата си почивка в селото, само че междуетническата война в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г поставя завършек на тази идилия. Уединеното село е оставено да се разрушава. Населението му се състои от стотина души, най-вече възрастни хора.

Но нещата стартират да се трансформират преди 10 години, когато Пецка притегля вниманието на няколко инициативни фенове на природата.

Те получават позволение от кметството да трансфорат рушащата се постройка на учебното заведение в информативен център за туристи в подмяна на набирането на средства за нейната реорганизация.

Пецка е разложено измежду девствена природа, покрай извора на река Сана, една от най-красивите планински реки в страната.

 
Казахме на локалната власт, че желаеме да създадем информативен център, че селото умира, само че хората не престават да посещават региона и няма кой да им даде нужната информация. Казахме, че можем да създадем и други неща, с цел да подобрим средата.
Боро Марич – създател на „ Зелени пътища “ 

Според данни на осведомителния център, в последните години Пецка е посещавано от сред 10 000 и 15 000 души на година. Първоначално на посетителите се оферират пешеходни и велосипедни пътеки, направления за скално катерене, места за къмпинг, само че с повишаване на известността му, от ден на ден хора демонстрират интерес към селото и желаят да почиват и да се хранят в него.

Бързо са вдигнати дървени къщички, които приютяват гостите. Семейства с деца са едни от най-честите гости.

 
Смятам, че това е верният метод, по който селата могат да бъдат върнати към живот. Това, което Боро направи тук, оказва въздействие върху локалната общественост. Хората отглеждат и подготвят храна. Това е единственият метод да се избави едно село в Босна от изгубване.
Никола Морача – клиент на Пецка 

Общността „ Зелени пътища “, която включва скални катерачи, туристи и фенове на дивото къмпингуване, маркира пътеки през гората, които водят до извора на Сана. Там са издигнати дървени мостове и заслони. Разработени са над 100 маршрута за скално катерене в региона.

 
Искаме да опазим природата на това място, каквато е в този момент. Да избегнем прекомерната урбанизация, която би го унищожила, да насърчим безвредното и постепенно развиване, с цел да позволим на други хора да дойдат тук и да се насладят на това прелестно място.
Игор Вукич – скален катерач 

Благодарение на лобизма на „ Зелени пътища “ изворът на река Сана е включен в националния лист на предпазените зони. Членовете на общността са се амбицирали да разширят активността си в радиус от 50 км към Пецка, област, която включва буковата гора Яни, обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Досега са подписани контракти с 25 селски семейства за настаняване и изхранване на фенове на приключенския туризъм. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР