Няколко американски сенатори от Демократическата партия обявиха след среща с

...
Няколко американски сенатори от Демократическата партия обявиха след среща с
Коментари Харесай

Сенатори в САЩ против санкциите срещу Северен поток 2, щели да навредят на отношенията с Германия

Няколко американски сенатори от Демократическата партия оповестиха след среща с представители на администрацията на президента Джо Байдън, че считат, че глобите против съветския газопровод " Северен поток 2 ", подкрепени от републиканския сенатор Тед Круз, биха могли да навредят на връзките с Германия, съобщи " Ройтерс ".

Заместник държавният секретар Виктория Нюланд и съветникът на президента Джо Байдън по световната енергийна сигурност Амос Хохстийн се срещнаха през вчерашния ден при закрити порти с към 10 сенатори от Демократическата партия, които не са взели решение по отношение на законопроекта на Круз.

Очаква се законът да бъде гласуван в Сената тази седмица, откакто двете партии подписаха съглашение предишния месец, според което Круз даде зелена светлина за десетки номинации за посланици на Байдън. Споразумението изисква законопроектът да получи 60 гласа - огромно затруднение в разделения 50-50 Сенат. Законопроектът също по този начин би трябвало да бъде признат в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и да бъде подписан от президента Джо Байдън, който е Демократическата партия.

Няколко сенатори споделиха пред кореспонденти, че чиновниците на администрацията са били безапелационни. Сенатор Крис Мърфи посочи, че те са се аргументирали, че законопроектът на Круз може да навреди на връзките с новото държавно управление на Германия, тъкмо когато Вашингтон се нуждае от поддръжката му, с цел да притисне Русия против инвазия в Украйна.

" Мисля, че техният мотив е верен ", означи Мърфи и акцентира: " Поправката на Круз би направила съветска инвазия по-вероятна. Няма смисъл да се глоби новото немско държавно управление, откакто те преди малко трансформираха позицията си, с цел да замразят най-сетне газопровода. "

Газопроводът за доставка на съветски газ под Балтийско море до Германия беше приключен през септември, само че евентуално няма да бъде утвърден най-малко доникъде на годината, откакто Германия забави узаконяването му. 

Управляващата коалиция в Германия е разграничена по отношение на " Северен поток 2 ", като социалдемократите поддържат газопровода, защото страната е гладна за природен газ след затварянето на атомните и въглищните централи. Но един от техните по-малки съдружни сътрудници, Зелената партия, се опълчва твърдо на " Северен поток 2 ".

Представители на Съединени американски щати и Русия се срещнаха през вчерашния ден в Женева, до момента в който Вашингтон се пробва да разубеди Москва от нова инвазия в Украйна, откакто тя струпа близо 100 000 бойци покрай границата със съседката си.

Администрацията на Байдън се опълчи на " Северен поток 2 ", защото той би заобиколил Украйна, лишавайки я от доходоносни директни такси и евентуално подкопавайки битката ѝ против Русия.

Но предходната година администрацията анулира глобите против Nord Stream 2 AG, компанията, която управлява плана, с цел да изглади връзките с Германия и други европейски съдружници, които се утежниха, откакто някогашният президент Доналд Тръмп се отхвърли от съглашения за климата, Иран и други въпроси.

Сенатор Дик Дърбън настоя, че законодателството, основано от сътрудника му сенатор демократ Робърт Менендес, било за предпочитане и изпращало " мощно обръщение към Путин ". Все отново Дърбън уточни, че не знаел по кое време ще бъде гласувано законодателството на Менендес.

Сенатор Тим Кейн означи, че в случай че се появи опция на законопроекта на Круз, той желае да ги съпостави. Кейн посочи, че имал редица притеснения по отношение на мярка в законопроекта на Круз, която ще разреши на Конгреса да гласоподава за възобновяване на глобите, в случай че президентът ги откаже.

Нед Прайс, представител на Държавния департамент, акцентира предходната седмица, че законопроектът на Круз щял да подкопае обединявания фронт в отговор на Русия.

Сенатор Джон Тестър не сподели дали ще гласоподава срещу законопроекта на Круз, само че уточни, че представителите на Байдън са изразили " доста забележителна " позиция за нужда от поддръжката на Германия против наново навлизане на Русия в Украйна.

" Посланието беше, че това ще навреди на договарянията, които се водят с Германия... във връзка с въздействието на Русия върху Украйна ", разяснява Тестър и добави: " Трябва да сме сигурни, че в случай че ще постановяваме наказания, глобите са фокусирани върху казуса, а не върху второстепенни въпроси. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР