Някои престъпници са толкова изобретателни, че не можем да спрем

...
Някои престъпници са толкова изобретателни, че не можем да спрем
Коментари Харесай

5 от най-хитрите престъпници в историята

Някои нарушители са толкоз изобретателни, че не можем да спрем да се питаме – в действителност ли този човек е измислил това самичък? Ето няколко такива случая:

  1. Франк Абагнейл

Франк Уилямс Абагнейл е чиста проба лъжец, който въодушевява основателите на кино лентата „ Хвани ме, в случай че можеш “ с присъединяване на Леонардо ди Каприо, в основната роля. Франк се наслаждавал на първокласен живот, яхти и джетове в продължение на няколко години, единствено посредством подправяне на документи и употребявайки чара и способността си да убеждава.

Абагнейл е роден на 27.04.1948 година и преди да навърши 21 години към този момент имал най-малко 8 подправени самоличности. Първата му жертва бил личният му татко. Когато бил на 15 години, бащата на Франк му дал кредитна карта, с която да му помогне да покрие разноските си по пътешестване до почасовата му работа. Франк употребявал картата, с цел да си купи автомобилни елементи – гуми и аксесоари. След това той върнал движимостите и получил парите назад, само че към този момент разполагал с тях в брой. Франк задлъжнява с 3400 $, за които татко му трябвало да дава отговор.

По-късно Франк прави още измами, в това число отваряне на няколко банкови сметки на разнообразни имена. След това пишел чекове от името на тези персони, които имали сметки в банките. Той създавал съвършени копия на чекове, като успявал по-късно да изтегли парите в брой от тях. Освен това се преструвал на охранител и събира пари от нищо неподозиращите клиенти, които желали да си наемат кола на летището.

Най-интересното е, че Франк даже се преструвал на водач, защото желал да обиколи света гратис. Той употребявал подправена персонална карта и лиценз за ръководство на аероплан. По-късно Абагнейл се преструва на асистент-преподавател. В последна сметка е хванат, само че излежава по-малко от 5 години от 12-годишната си присъда. В момента Франк работи за ФБР. Той учи чиновниците по какъв начин да се защищават от измами.

  1. Дан Купър

Дан Купър е неидентифицираният апаш от Боинг 727, който пътувал от Портланд до Орегон и Сиатъл. Крадецът показал билет на името на Дан Купър, по-късно седнал умерено на мястото си и наподобява се наслаждавал на пътуването. По някое време предал записка на стюардесата, карайки я да прочете написаното незабавно. На нея пишело: „ Имам бомба в куфарчето си. Ще я употребявам при нужда, седни до мен – ти си отвлечена “.

Стюардесата седнала до него, а Купър почнал да изрежда настояванията си. Той изискал 200 000 $, 4 парашута и автомобил с гориво в Сиатъл, който да го чака при идването му там. Пилотът на самолета предал настояванията на Купър на летището в Сиатъл. Властите наредили всички чиновници да изпълнят настояванията на крадеца, с цел да се обезпечи сигурност за пасажерите. Освен това се съгласили да дават на измамника и поисканата от него сума.

Когато самолетът кацнал и Купър получил парите и парашутите си, той наредил всички пасажери и стюардеси да бъдат смъкнати от самолета. Само на водачите било подредено да останат. Той ги предиздвикал да прелетят над летище Рено в Невада, след което им споделил да останат там. Пилотите забелязали, че една от вратите на самолета е отворена, а Купър и парашутите липсвали, дружно с доларите. Купър не бил открит.

  1. Кражбата на диаманти в Антверп

Центърът за диаманти Антверп се намира в Антверп, Белгия. Той се трансформира в цел на едни от най-хитрите измамници в историята. Центърът съдържа над 160 сейфа, в които има диаманти и бижута, равняващи се на милиони паунди.

Вярва се, че водачът на бандата се назовава Леонардо Нотарбартоло, който наема офиса над трезорите към 2 години и половина преди обира. Към офиса имало и съседен сейф, който се намирал в трезора на центъра за диаманти. Освен това, Нотарбартоло получил и карта за постройката, която му давала 24-часов достъп до центъра. Преструвайки се на търговец на диаманти през 2-те години и половина, в които обитавал офиса на горния етаж, Леонардо съумял да построи доверие в чиновниците на центъра.

Нотарбартоло бил част от петчленна тайфа, която на 15 против 16 февруари 2003 година съумява да влезе в трезора на центъра и да открадне наличието на 123 от 160-те сейфа. Всичко това възлизало на 100 милиона $. Педантичността на проекта им и достъпа на Нортабартоло до постройката дава опция на бандата да открадне записите от охранителните камери и по този метод да прикрие самоличността си.

Въпреки всичко, Нотарбартоло позволил една неточност. По време на обира той ядял сандвич, чийто остатъци не запомнил в трезора. Това разрешило на полицията да вземе ДНК проби и да го свърже с закононарушението. Той бил наказан, само че прекарал по-малко от 10 години в пандиза. Нотарбартоло в никакъв случай не издал съучастниците си, а парите от кражбата по този начин и не били открити.

  1. Френската прахосмукачка

Нека разгледаме едно от най-простите и в същото време гениални закононарушения. Група нарушители започват успешно да обират френски супермаркети през 2006 година. Те съумяват да открият минус в системата им за предпазване на парите в брой.

През деня чиновниците на магазина почиствали касите, когато имало прекалено много банкноти. Парите били прибирани в пликове, които посредством тръба били пренасяни в сейфа. Бандата разкрила, че може да направи дупка в тръбата, по която минавали парите и да ги вземе благодарение на мощна прахосмукачка, преди да са достигнали до сейфа.  Този способ бил употребявал над 15 пъти през годините, а крадците съумели да прибера към 600 000 евро.

  1. Тунелът в централната банка на Бразилия

На 6.08.2005 година тайфа крадци минава през тунел и влиза в Централната банка на Бразилия, след което съумява да открадне 5 контейнера цялостни с банкноти, които се равняват на 71 милиона щатски $. Откраднатите пари били в сейфа, тъй като чакали решение от банковите чиновници, дали да бъдат унищожени или не. Всички банкноти били употребявани и номерирани, което правело откриването и следенето им изцяло невероятно. Кражбата била открита на идната заран – в понеделник.

Три месеца преди кражбата, обирджиите наели офис наоколо до банката. В продължение на няколко месеца те копаели тунел под нея. Съседите постоянно споделяли, че са виждали по какъв начин притежателите на офиса изнасяли пръст от обекта. В последна сметка крадците обяснили, че са компания, занимаваща се с озеленяване, с цел да не наподобяват подозрителни.

Бандата съумява да изкопае сносно конструиран тунел, който имал дървена и пластмасова обвивка от вътрешната страна, светлина и система за въздушна циркулация. Полицията твърди, че членовете на бандата са към 25 души. През 2007 година били направени няколко ареста, само че единствено 8.93 милиона $ от откраднатите пари били възобновени.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР