Някои от препаратите предизвикват депресия с желание за самоубийство.Д-р Цветанка

...
Някои от препаратите предизвикват депресия с желание за самоубийство.Д-р Цветанка
Коментари Харесай

Д-р Цветанка Янакиева: Лекарства за отслабване са по-опасни, отколкото тлъстините!

Някои от препаратите провокират меланхолия с готовност за самоубийство.

Д-р Цветанка Янакиева е приключила Медицинската академия в София и е магистър по медицина. Има приета компетентност по спортна медицина. Работила е в Районна болница – Лом, в Националния център по спортна медицина и в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина. Има специализации по спортна медицина, по ехография и токсикология, както и по анестезиология, реанимация и здравен мениджмънт. Има дълготраен опит в региона на спортната медицина, профилактиката, здравословното хранене, отслабването и възобновяване и биостимулирането.

Лятото и жегите разголват телата и разкриват… насъбраните тлъстини, некрасиво набъбнали под леките облекла. Искаме колкото се може по-бързо да се отървем от тях и по този начин попадаме в клопката на нападателните реклами за чудодейни хапчета за намаляване, бързи диети…

Наднорменото тегло безпокои близо половината от хората. Някои отиват в спортната зала, други стартират диета, а трети търсят елементарен метод и се тровят с таблетки. Но дали си заслужава да заложим здравето си в името на хубостта? Какви опасности крият хапчетата за намаляване? Разделното хранене може ли да е излаз от казуса с наднорменото тегло? По тези въпроси беседваме с доктор Цветанка Янакиева.


– Д-р Янакиева, може ли таблетките за намаляване да решат казуса с наднорменото тегло, без да съблюдаваме разпоредбите на уравновесеното хранене?
– Никакви таблетки не анулират нито уравновесеното хранене, нито физическата интензивност. Повечето от тях оказват помощ да се понесе гладът – човек е на строга диета и по-малко страда от дефицита на храна. Но в този момент сходни препарати съвсем не се създават. Повечето от тях са неразрешени. Едни от даващите огромни очаквания препарати бяха тези въз основата на веществото сибутрамин. Твърдеше се, че той усилва възприятието за засищане и понижава потребността от храна, оказва помощ да се изгарят мазнините. Но откритата му с наблюдения дарба да понижава тежестта, се оказа мощно пресилена. А провокираните от него странични резултати са прекомерно действителни и не могат да се подценен.

– Какви по-точно затруднения провокира веществото сибутрамин?

– То провокира най-вече затруднения от страна на сърдечносъдовата система – повишение на кръвното налягане, сърцетуптене, инфаркти и инсулти. Дори и затруднения на към този момент съществуващи болести, които са чести при хората със затлъстяване. Рисковете доста надвишиха изгодите и производителят самичък го изтегли от пазара. За това публична възбрана не е пусната и негови копия не престават да се създават и да се популяризират по Интернет или в състава на китайски хранителни добавки, които съвсем не подлежат на надзор.

– Има ли и други такива рискови препарати за намаляване?

– Подобна е историята с френския препарат фенфлурамин. Той също притъпява възприятието на апетит. Но с течение на времето излиза наяве, че у една трета от потребителите провокира провали на клапите на сърцето. На някои, изпили един-два курса от него, се е наложило да бъдат заменени сърдечните клапи. Препаратът бързо е неразрешен и на никое място в света публично не се продава.

– А импровизирано?
– Опасното вещество се синтезира в Източна Азия и се популяризира контрабандно по Интернет или в състава на някои

рекламирани като ефикасни китайски добавки

Много очаквания донесе и появяването на препарата римонабанд. И той също доста бързо беше изтеглен от пазара. Изясни се, че провокира появяването на меланхолия с готовност за самоубийство. Явно е, че напъните, ориентирани към усмиряване на възприятието за апетит визира такива дълбини на нашата физиология, че всеки опит ни заплашва със съществени странични резултати.

– Има ли препарат за намаляване сега, който е позволен за продажба у нас?
– С огромен възторг беше посрещнат препаратът орлистат, чието деяние не е ориентирано към мозъка, а към червата – той блокира ензима, който разгражда мазнините и те се изхвърлят по натурален път. Към този миг той е единственият препарат за намаляване, позволен за продажба у нас и в цивилизования свят. Но с времето се натрупаха и за него отрицателни наблюдения. Има данни, че въздейства зле върху черния дроб, провокира появяването на рак на пикочния мехур и доброкачествени аденоми на дебелото черво, които могат да станат основата за появяването на рак. Освен това има някои особености при неговото потребление. Трудно е да се избегнат проблеми с дефекацията – незадържане на изпражнения, мазни зацапвания, диария, мощно отичане на корема. За да се избегнат, е належащо да се понижат мазнините в храната. А следователно защо ви е орлистат? Неговият резултат можете да постигнете с добре премислено хранене. Така че, уважаеми читатели на в. „ Доктор ”, не разчитайте на чудодейни таблетки, елексири и презморски билки. Много по-сигурно е да заложите на сдържаност в храненето и заниманията със спорт. Доказано са безвредни и работят.

– А по какъв начин да направляваме дейно преяждането?

– Затлъстяването е най-разпространеното заболяване в наше време. Няма друга болест, която да визира най-малко една трета от жителите на дадена страна. Която да визира в идентична степен и развитите, и разрастващите се страни, небогати и богати. Която да носи след себе си цялостен шлейф от неприятни последици – нараснало кръвно налягане, атеросклероза и сърдечносъдови болести – исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, захарен диабет втори вид с неговите многочислени затруднения. Също по този начин и

проблеми с опорно-двигателния уред,

с ендокринната и имунната система. Няма система в нашия организъм, която да не страда от затлъстяването. За битка с него са измислени хиляди диети. Многобройни хапчета са рекламирани като последното знамение, което ще стопи тлъстинките. Но… хапчетата едно по едно биват забранявани заради тежки странични резултати. Хилядите диети дават краткотраен резултат и по-късно до 95% от приложилите ги си възстановяват килограмите и още над тях. След което проблемите се усилват още повече. Защото човек се връща към старите си привички, без да е трансформирал своето отношение към храната. Това е по този начин, тъй като се борим със следствието, а не с повода. Смятаме, че главният ни зложелател е наднорменото тегло. За никого не е загадка, че главната причина за появяването на непотребните килограми е преяждането. Но какво да вършим, в случай че ръката ни сама пъха в устата следващата торта, в случай че след главната порция постоянно следва добавка, в случай че всички страдания и наслади ги затискаме с нов десерт и през целия ден дъвчем и се тъпчем с най-вече нездравословни и доста калорични храни?


Какво би трябвало да създадем?

Първо би трябвало да признаем най-малко пред себе си, че имаме проблем. Не би трябвало до безспир да се заблуждаваме, че това са 2-3 кг, които можем да свалим, когато желаяме. Имаме проблем и се постанова да взимаме ограничения и да се преборим с главната причина. Второ, належащо е да признаем персоналната си отговорност за съществуването на казуса и повода за него – преяждането. Този който твърди, че яде малко, съвсем нищо или си икономисва истината, или не я осъзнава.

„ За да отслабне човек, с цел да се понижи нездравословното влияние на следствието, да стане свободен от нездравословния табиет да преяжда, належащо е да признае неговото съществуване и своята взаимозависимост от храната. Човек, който счита, че за всичките му беди е отговорен всеки различен, само че единствено не и той, няма да изиска да се трансформира и няма да може. Едни се стремят да трансферират своята отговорност на лекаря: „ Нищо не мога да направя със своя вкус, направете нещо вие, мотивирайте ме да отслабна. ”

Други жално описват за тежката си приемственост, муден метаболизъм, нарушена липидна обмяна, изобилието на стресови обстановки в живота и изцяло изключват личното си авторство в натрупването на непотребните мазнини. Това не признание на персоналната отговорност прави лекуването неефективно. Осъзнаването на персоналната отговорност в появяването на казуса ще докара до осъзнаването на обстоятелството, че както самичък си отговорен за това, по този начин и самичък ще би трябвало да се пребориш с него. Сам ще би трябвало да вложиш време и старания за превъзмогването му. Никой не може да направи това вместо теб. Всеки е кадърен да се промени към по-добро ”, добави доктор Янакиева.


Имам въпрос: Олга Стилиянова от Кубрат:
Наистина ли преяждането е тип психологична взаимозависимост?

Не бързайте да отслабвате, правете го постепенно, само че несъмнено

Да, преяждането е тип психологична взаимозависимост от храната, сходна с наркотичната. Това е действителният проблем. В мозъка се намират идентични промени и при двете. Борбата с нея е дълга и сложна. Никой не би трябвало да мисли, че може за 10 дни да се оправи с проблем, натрупвал се с години. Но би трябвало да се стартира, в случай че желаеме да реализираме някакъв триумф. Никой не може да го направи поради нас.

Промяната може да пристигна по-бавно, само че резултатът ще е по-траен. „ Вълшебните ” способи за намаляване – диети, таблетки, чайове – в най-хубавия случай заобикалят казуса, а в реалност го задълбочават. А тази взаимозависимост унищожава физическото ни здраве. Не ни разрешава да живеем пълноценно. Ние ставаме нейни плебеи.


Да сложим под надзор преяждането!

Това би трябвало да е най-главната ни цел. Намаляването на килограмите ще бъде приятният непряк резултат от това, нашата премия. В няколкоседмичната стратегия да сложим началото на нашето ново „ аз ”! Иска ни се да отслабнем в този момент и незабавно. Затова постоянно се поддаваме на така наречен чудодейни диети, като разделното хранене да вземем за пример, което има доста почитатели и у нас. На кого не му се е желало да отслабне бързо и с минимални старания. Всеки ден на бял свят се появяват следващите знамение диети, някои прекомерно съмнителни, които най-често са или безсмислени и скъпи, или напряко рискови.

Една от най-популярните системи за хранене е разделното хранене. Нейните последователи в наши дни са безчислено голям брой.

Следвайки заповедите на американеца Хърбърт Шелтън от 1928 година те се хранят по този начин, че в храносмилателната система белтъците да се смилат настрана от въглехидратите и в друго време. Това е съгласно Шелтън. От позиция на медицината тази доктрина е нелепа и няма никаква физиологична основа под себе си. Идеите на Шелтън нямат никакво отношение нито към изводите от опитите на Павлов, нито към общоприетите при започване на предишния век, а още повече към актуалните, показа за физиологията на храносмилането.

Един от постулатите му е, че при погрешно хранене храната се задържа в хранопровода – не е неточност на преводача, а продуктите в неприемливите съчетания се задържат в стомаха, където се подлагат на изгниване. Разбира се, никакво изгниване в стомаха не е допустимо – при такава киселинност не може да оцелее нито една бактерия, с изключение на хеликобактер пилори.



Между другото!

Представите на Шелтън за съчетаемостта на храните не е учредена на нищо друго с изключение на на фантазията на създателя, подкрепена от липса на здравно обучение. Той е приключил школа по натуропатия и хиропрактика. На процедура е потвърдено в голям брой проучвания, че питателните субстанции се усвояват и метаболизират най-добре точно при съчетаване на разнообразни артикули при един банкет на храна. От друга страна, храните са комбиниране от белтъци, въглехидрати и мазнини. В реалност чисти монокомпонентни артикули са единствено захарта, солта и олиото. Даже чистата свинска мехлем е 70-75% мазнини, а медът – 75% въглехидрати, останалите проценти са други субстанции, в това число и белтъци.


Как разделното хранене редуцира тежестта?

За няколко милиона години еволюцията е съумяла да приспособи човешката физиология към асимилиране на питателните субстанции посредством вдишване на примес от разнообразни храни.

В дванадесетопръстника наред се смилат в едно и също време, без всякакво делене, мазнини, белтъци и въглехидрати. То се реализира от ензимите на панкреаса и чревната лигавица и благодарение на жлъчката, без отсрочване на прословутата „ шлака ”. В клетките на панкреаса храносмилателните ензими се синтезират и пакетират в едни и същи мехурчета – везикули и в комплект се изливат в дванадесетопръстника. Тук обаче въпросът е: на какво се дължи тогава намаляването на тежестта при разделното хранене? То се дължи на няколко простички неща. И те са:

• Непълното асимилиране на храната.

• Преминаването към дробно хранене – храната се приема 6-7 и даже 8-кратно денем.

• Замяната на похапванията с некачествени храни на осъзнато отношение към храненето.

• Намаляване на използването на бързи въглехидрати и тежки скотски мазнини, използването на повече плодове и зеленчуци.

• Снижаване на общата калоричност на менюто.

• Склонност към останалите аспекти на здравословния метод на живот.

Това са аргументите хората да мислят, че от разделното хранене се отслабва. Причината за отслабването е калорийният недостиг, а не разделното хранене. И въпреки всичко, всяко осъзнато отношение към храненето е за предпочитане пред стихийното преяждане.


Още един факт!

Олово, живак и синтетични материали се съдържат в огромна част от хапчетата и билките за намаляване, които се продават в разнообразни страни, в това число и в България Това оповестява швейцарската преса, която разгласява предизвестие на института „ Swissmedic ”.

До учените в института са изпратени голям брой сигнали за заплахата от български, американски и френски сътрудници. Специалистите предизвестяват, че най-опасни са питателните добавки, продавани по интернет.

На първо място би трябвало да се внимава с капсули, съдържащи сякаш лековити китайски билки, разгласи институтът. В тях разнообразни европейски лаборатории са засекли не безвредните вещества сибутрамин и фенолфталеин, само че и олово и живак в пъти над допустимите правила.



Впрочем!

Специалистите от института „ Swissmedic ” са тествали 13 типа хапове за намаляване, направени от 10 разнообразни билки. Над половината съдържали недекларирани тежки метали и синтетични субстанции. В 8 от тях да вземем за пример, вместо билки, имало единствено синтетика. В три имало композиция от сибутрамин и фенолфталеин – и двете субстанции могат да се получават единствено с рецепта, защото имат странични резултати, а на всичкото от горната страна не водят до понижаване на тежестта. Институтът ги е класифицирал като евентуално рискови за здравето лекарства.

Престъпно е нарочното въвеждане в подвеждане на клиентите, считат още швейцарците.

Най-опасни са хаповете от азиатските страни. В един от азиатските изследвани артикули имало олово 50 пъти над допустимото!

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР