Някои места на нашата планета с право са си завоювали

...
Някои места на нашата планета с право са си завоювали
Коментари Харесай

Не ходете там! Градовете, които навяват ужас

Някои места на нашата планета с право са си завоювали неприятна популярност, за други се носят митове, трети провокират непонятен смут.

От странните и плашещи събития, случили се в разнообразни изоставени градове, не престават да побиват тръпки.

Нека забележим някои от тях.

Една от евакуираните къщи в Love Canal. Public Domain

Love Canal е публично несъществуващо обитаемо място, а в действителност това е същински зарязан град. Построен е в 50-те години на предишния век върху бунище за химични боклуци в американския щат Ню Йорк, а след известно време били принудени да го закрият – жителите на града непрекъснато боледували, деца се раждали с пороци на развиването. Днес тук няма никой, единствено редки туристи наминават да се снимат на фона на рушащите се къщи.

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Bodie State Park е още един американски град фантом. През XIX век тук кипял живот – златотърсачите намерили наоколо находище на „ презряния метал “, построили къщи, работели денем, а вечер се развличали в питейните заведения и бордеите.

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Но всичко хубаво рано или късно свършва – при започване на ХХ век Боди бил зарязан. Градът загаснал, обеднял и пуст – хората отпътували, като взели със себе си най-необходимото. Предприемчивостта на калифорнийските управляващи трансформирала града в резерват, т.е. в фантом, който туристите доста обичат.

Bodie State Park. Wikimedia Commons

Тук са се съхранили повече от 100 старинни здания, в това число черква и учебно заведение. По града непрекъснато обикалят екскурзии. Изобщо – толкоз не е ужасно, че даже е обидно.

Wikimedia Commons

Крако е ситуиран на канара в италианския район Базиликата. Живописен, само че трагичен – от самото си учредяване през VIII век той непрекъснато страдал – ту го завземали, ту трусове се случвали. През 1867 Крако бил окупиран от Кармине Кроко, който през днешния ден доста италианци считат надали не за народен воин.

Wikimedia Commons

След следващото земетресение, случило се в края на предишното столетие, хората дефинитивно напуснали Крако. Днес тук идват най-вече хора, търсещи адреналин – скалата, на която е повдигнат градът, може да се срути.

Wikimedia Commons

Чилийският град фантом Хъмбърстоун е още една жертва на напредъка. Той се появил през XIX век посред чилийската пустиня с помощта на намерено наоколо находище на селитра. Компанията Peru Nitrate привлякла хиляди служащи тук и те живели на това място изцяло щастливо – в града се образувала характерна другарска атмосфера, защото всичките му поданици се занимавали с едно и също нещо. В Хъмбърстоун даже имало спектакъл. Но тази приказка за обществената правдивост приключила, когато през 60-те години на предишния век находището било изчерпано.

Wikimedia Commons

Следва типичната история – хората почнали да отпътуват, къщите опустели, градът в действителност престанал да съществува. Но чилийските управляващи също показали съобразителност, като оповестили Хъмбърстоун за национална забележителност. И – о, знамение – туристите се стичат натам. През 2005 година градът бил импортиран в Списъка с обекти от Световното завещание на ЮНЕСКО, по тази причина през днешния ден той безусловно гъмжи от туристи от целия свят. Жалко за призраците.

C arrie Kellenberger / Wiki

А това даже не е град, а футуристичен комплекс от няколко десетки къщи във формата на НЛО, който през днешния ден не съществува. Made in Тaiwan. Комплексът е издигнат през 70-те години в чест на видния политик и военачалник Чан Кайшъ. Смятало се, че тези летящи чинии ще побъркат туристите и те вечно ще не помнят за плажовете на Америка и Европа – ще идват единствено в Тайван да разиграват тук „ Космическа авантюра “.

Carrie Kellenberger / Wiki

Но не било съдено проектите да се осъществен – в Източна Азия се разразила енергийна и кредитна рецесия и НЛО-тата не били довършени. Комплексът дълго пустеел, а през 2008 година почнали да го събарят, с цел да повдигнат на това място лековит център.

Public Domain

Историята на Припят е позната на всеки. След повредата на чернобилската АЕЦ тук не може да се живее – градът е затрупан с радиоактивен прахуляк. Сградите пустеят, някои се разрушават. Властите се притесняват да срутен Припят, защото това ще вдигне рисковия прахуляк във въздуха.

  • Най-прочутите, само че изоставени градове
  • Как природата си присвоява Земята назад
  • Древните стражи на зелените хълмове
  • Изгубеният град на великани в джунглите на Еквадор

Независимо че пребиваването тук е рисково, непрекъснато прииждат туристи, учени, публицисти и просто любопитни хора. А групата Pink Floyd даже е снимала клип към една от своите песни в Припят.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР