Някои инжекции за отслабване, прилагани веднъж седмично, могат да помогнат

...
Някои инжекции за отслабване, прилагани веднъж седмично, могат да помогнат
Коментари Харесай

Инжекции за отслабване в корема

Някои инжекции за намаляване, прилагани един път седмично, могат да оказват помощ за понижаване на тежестта, макар че се предписват и за други аргументи. Цялостното ви здравословно положение и страничните резултати са фактори, които би трябвало да имате поради, когато решавате коя е подобаваща за вас.

Ако ви тормозят проблеми, свързани с наднормено тегло и затлъстяване, опитвали сте с диета и спорт, само че не виждате резултат, евентуално сте търсили медикаменти и хапчета за намаляване.

Агонистите на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) стават все по-популярни заради поддръжката на известни персони и авторитетни лица в обществените медии.

Но дали другите инжекции за намаляване, като агонистите на GLP-1 – Ozempic и Wegovy – в действителност оказват помощ за намаляване?

Продължете да четете, с цел да научите повече за тези инжекции за събаряне на килограми, дали са ефикасни и по какъв начин действат.

Инжекциите за намаляване постоянно ли се вършат през стомаха?

Коремът нормално е пожеланото място за инжектиране на GLP-1 агонисти заради лесния метод за инжектиране. Въпреки това, има и други места за инжектиране, които включват:

  • горната част на ръцете
  • външната част на бедрата
  • горната част на задните елементи
  • бедрата
  • долната част на гърба

Семаглутид

Семаглутид е лекарство, което работи сходно на инкретиновите хормони, открити в храносмилателната система. Той подтиква панкреаса ви да ускори производството на инсулин, хормон, който алармира на клетките ви да всмукват захар от кръвта и да я употребяват за сила.

В допълнение, Semaglutide има способността да понижава възприятието за апетит, което евентуално води до загуба на тегло.

Инжекциите за намаляване на Semaglutide се оферират на пазара под комерсиалните марки Wegovy и Ozempic.

Wegovy

Wegovy е лекарство за инжектиране един път седмично, което е утвърдено, като средство за намаляване.

Предписва се от лекари за загуба на тегло при лица със затлъстяване, имащи показател на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок. Може да се предписва и на лица с ИТМ 27 или по-висок, в случай че имат най-малко едно обвързвано съпътстващо заболяване, като диабет или хипертония.

Имайте поради, че потреблението на ИТМ, число, получено от вашето съответствие тегло/ръст, е обект на несъгласия и евентуални пристрастия.

Wegovy се предписва дружно с промени в метода на живот, в това число диета за намаляване с калориен недостиг и нараснала физическа интензивност.

Ozempic

Ozempic (Оземпик) е инжекция един път седмично, предписана от лекари за хора с диабет вид 2, които са изложени на риск от сърдечно-съдови затруднения. Помага за регулирането на равнищата на кръвната захар и понижава глада, като евентуално оказва помощ за попречване на инсулти.

Оземпик не се употребява като сурогат на инсулина. Въпреки че не е утвърден от FDA за намаляване, някои лекари може да го предписват не по предопределение за тази цел.

И по този начин, по какъв начин се разграничават Ozempic и Wegovy?

И Wegovy, и Ozempic съдържат семаглутид като дейна съставна част. Основната разлика сред тях е оптималната доза на инжекция: Ozempic има най-много 2 мг, до момента в който Wegovy е 2,4 мг.

По отношение на практическите разлики, те са утвърдени за разнообразни цели. Ozempic е утвърден за ръководство на равнищата на кръвната захар и понижаване на риска от затруднения като сърдечни болести и инсулт. От друга страна, Wegovy е утвърден за ръководство на тежестта.

Лираглутид

Подобно на семаглутид, лираглутид (Saxenda) подтиква панкреаса ви да създава инсулин, когато равнищата на кръвната захар са нараснали. Той също по този начин лимитира апетита и забавя храносмилането, което го прави потребен за ръководство на равнищата на кръвната захар и поощряване на загуба на тегло.

Когато се употребява дружно с диета и режим на извършения, лираглутид може да помогне за загуба на тегло при лица на възраст 12 и повече години, които са с наднормено тегло или затлъстяване, като също може да помогне за попречване на възобновяване на свалените килограми.

Проучване от 2022 година, извършено в Белгия, изследва резултатите на лираглутид върху 115 индивида със междинен ИТМ от 34,8. След четири месеца междинното телесно тегло на групата е намаляло с 9,2%.

Друг обзор от 2017 година също откри, че лираглутид е ефикасен при загубата на тегло и предлага спомагателната изгода от ръководството на равнищата на кръвната захар.

Лираглутид също се предлага на пазара под марката Victoza. Victoza обаче не е утвърдена за намаляване. Използва се за лекуване на диабет вид 2 при лица на възраст 10 и повече години.

Тирзепатид

Тирзепатид (Mounjaro) се отличава от другите GLP-1 агонисти, тъй като работи и като глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP) агонист. Тази двойна функционалност му разрешава да бъде още по-ефективен. Предварителните изследвания демонстрират, че някои хора губят повече от 20% от тежестта си след 72 седмици, което е почти 18 месеца.

Mounjaro е утвърден за подкрепяне на хора с диабет при ръководството на равнищата на кръвната им захар. Някои лекари могат да го предписват не по предопределение за намаляване, когато други способи са се оказали неефективни. Производителите чакат утвърждение на лекарството за приложимост за намаляване до края на 2023 година, след приключването на спомагателни клинични изпитвания.

Тирзепатид се ползва като инжекция един път седмично. Може да забави храносмилането, като ви оказва помощ да се чувствате сити за по-дълго време. Когато се комбинира с диета и режим на извършения, това угнетяване на апетита може да способства за загуба на тегло.

Botox

Ботулиновият токсин (ботокс) се разграничава от останалите по това, че не е GLP-1 агонист. Вместо това, той е мощен невротоксин, създаден от бактерията Clostridium botulinum.

Ботоксът се употребява както козметично, по този начин и лечебно за лекуване на мимически бръчки, мигрена, спастични разстройства и други медицински положения. Механизмът му на деяние включва краткотрайно парализиране на мускулите.

Някои хора със затлъстяване употребяват ботокс за подкрепяне на загубата на тегло, макар че проучванията за неговата успеваемост са дали смесени резултати.

Преглед от 2017 година на шест клинични изследвания заключава, че ботокса не оказва помощ на хора със затлъстяване да отслабнат.

Обратно, обзор на изследвания от 2022 година откри, че хората със затлъстяване са отслабнали след инжектиране на ботокс при избрани условия. Например следването на диетата е бил решителен фактор. Изследователите обаче означават, че всички опити са относително дребни по мярка.

Коя е най-хубавата инжекция за намаляване?

Единствените стомашни инжекции за намаляване, утвърдени за контролиране на тежестта, са семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Те не са обширно изследвани при лица без наднормено тегло или затлъстяване.

Преглед на от 2022 година откри, че Wegovy е най-ефективният за загуба на тегло спрямо плацебо и други антидиабетни медикаменти. Хората също са имали по-голяма загуба на тегло с Wegovy, в сравнение с със Saxenda.

Wegovy понижава риска от гибел от инфаркт при хора с диабет и наднормено тегло или затлъстяване. Степента на нефатални инфаркти и нефатални инсулти също понижава в изследването.

Това изследване обаче не включва Mounjaro. Изследване от 2022 година откри, че ниска доза тирзепатид (5 мг) е толкоз ефикасна, колкото доза от 2 мг семаглутид, само че по-високите дози (10 и 15 мг) са по-ефективни.

Това съпоставяне е индиректно, защото двете медикаменти не са изследвани непосредствено. Други откриватели подчертаха нуждата от непосредствено съпоставяне.

Какви са вероятните странични резултати от инжекциите за намаляване?

Страничните резултати могат да варират според от съответната инжекция, която приемате.

Като цяло страничните резултати на агонистите на GLP-1 могат да включват:

  • гадене
  • повръщане
  • диария
  • замаяност
  • Повишена сърдечна периодичност
  • Главоболие
  • Разтройство
  • Инфекция

Възможно е също по този начин да има нараснал риск от рак на щитовидната жлеза и медуларен рак на щитовидната жлеза, изключително в случай че сте употребявали GLP-1 агонисти от 1 до 3 години.

Трябва неотложно да потърсите здравна помощ, в случай че:

  • Изпитвате мощна коремна болежка.
  • Имате алергична реакция, като отичане на очите, устата, гърлото, лицето, глезените, краката.
  • Имате усложнения с дишането или преглъщането.
  • Имате тресчица, жълтеница или глинести изпражнения.

Инжекциите с ботокс като цяло са безвредни и носят невисок риск от съществени странични резултати, когато се употребяват за намаляване. Могат да се появят незначителни странични резултати като главоболие. Алергичните реакции са редки, само че могат да се случат.

Колко костват инжекциите за намаляване?

Цената на инжекциите за намаляване може да бъде повлияна от разнообразни фактори.

Тъй като сега няма налични генерични версии, инжекциите с агонист на GLP-1 могат да костват над 1000 лв. на месец.

Заключение

Някои медикаменти за инжектиране на стомаха могат да бъдат ефикасни за намаляване при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Към май 2023 година единствено две такива медикаменти са получили утвърждение и имат проучвания, подкрепящи тяхната успеваемост: семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Въпреки това, лекарите могат да предписват и други варианти.

Важно е да се означи, че тези медикаменти са утвърдени за приложимост при лица със затлъстяване или с наднормено тегло. Има лимитирани проучвания за тяхната успеваемост при лица с по-нисък ИТМ.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР