Някога светът се разделил на две части. В по-голямата част

...
Някога светът се разделил на две части. В по-голямата част
Коментари Харесай

Защо британците и японците са с ляво движение?

 нощен-път

Някога светът се разделил на две елементи. В по-голямата част от страните е признато дясното придвижване. Но към 35 % от всички коли в света се създават с десен волан. За това е „ отговорна “ най-много Индия, където има голямо количество коли. Сред листата с най-известните страни с ляво придвижване незабавно идват мислено Англия, Австралия, Сингапур и, несъмнено, Индия.

По-голямата част от тези страни са обединени от статута на някогашни английски колонии, тъй че е рационално да се допусна, че това е обвързвано с англичаните. Какво се е объркало в английското кралство?

Всъщност, корените на десния волан са заровени надълбоко в Средновековието. Работата е там, че при язденето на конете (основното средство за напредване в тези времена) ножницата с меча се е разполагала от лявата страна. Така за ездача било по-удобно да си изважда меча с дясната ръка. Освен това, качването върху коня била по-удобно от дясната страна – и отново мечът не трябвало да пречи.

В Съединени американски щати нормалното за нас дясно придвижване се утвърдило в края на XVIII век поради това, че на хората, придвижващи се с файтони, нямали задоволително скорост. Затова в каретите, които ставали все по-тежки поради комфорта и декора, почнали да впрягат четворка коне.

В този случай кочияшът се разполагал зад задния ляв кон, с цел да може камшикът, който държал в дясната си ръка, да доближава до всички коне. А и да, американците въпреки всичко желали да усещат и самостоятелност от английската корона.

Във Франция „ модата “ на дясното придвижване въвели, колкото и да е необичайно, селяните, които предпочитали да се придвижват на своите колички и каруци тъкмо по този начин. По време на Великата Френска гражданска война френската буржоазия повторила маниерите им, с цел да не се безусловно разграничават от тълпата.

По-късно това законодателно укрепил Наполеон Бонапарт, който препоръчвал на военните да се придвижват точно от дясната страна на пътя. Политическият дневен ред също дал своето – страните-съюзници на Франция също станали „ десни “. А Британия, както виждаме до през днешния ден, си е останала на своето.

Но не всички са били несъмнено в това на коя страна от пътя е „ по-правилно “ да се движат. Канадците не можели да дефинират до 1920 – в другите провинции имали собствен ред.

Швеция минала към нормалното за нас дясно придвижване едвам през 1967 година. Четири години специфична комисия разработвала комплекс от ограничения. Накрая в нощта на 3 септември от 1 след среднощ до 6 сутринта било неразрешено придвижването на превоза, с изключение на на незабавните служби. За това време локалните пътни чиновници трябвало да сложат и включат новите светофари и знаци, а старите да бъдат закрити или демонтирани.

В общи линии, хаосът в огромните градове не бил избегнат, само че никой не умрял, водачите усвоили новото придвижване много бързо. По това време в страната за първи път въвели и особено ограничаване на скоростта – за всеки случай.

Това събитие било кръстено от шведските управляващи денят „ Н “ (от термина Högertrafik — дясно движение) и получил необятен отзвук в цялата страна. Пропагандата за дясното придвижване траяла дълго време. Било одобрено особено лого, а по радиото непрекъснато въртели песента „ Дръж надясно Свенсон “.

Неслучайно измежду старите „ сааби “ и „ волво “ има толкоз доста модели с десен волан. Същото важи и за публичния превоз. В интервала на подготовката страната закупила новите рейсове, а старите отчасти преработвала, добавяйки им нови порти от дясната страна. Част от старите рейсове с десен волан подарили на Пакистан. Интересното е, че локалните жп пътища и метро и до момента са с ляво придвижване.

Любопитното е, че в света има една страна, която е сменила дясното придвижване с ляво – Самоа. Причината била чисто икономическа. Самоа е дребен архипелаг от острови и няма лично произвеждане коли. Да вкарват коли от отдалечен Съединени американски щати се оказало доста скъпо. Затова локалните автодилъри се насочили към пазарите в Япония, Австралия и Нова Зеландия, където, както е известно, имат ляво придвижване.

И гладко стигаме до Япония, която в никакъв случай не е била английска колония, само че е с ляво придвижване. Как по този начин? Не, повода не е в катаните от лявата страна. Просто за градежа на първия железопътен път японците получили помощ от британци. Този порядък на придвижване останал и до през днешния ден.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР