Нужно ли е посещение на лекар при всяко възпалено гърло? Тъй

...
Нужно ли е посещение на лекар при всяко възпалено гърло?
Тъй
Коментари Харесай

Стрептококовата ангина преминава до седмица и без антибиотик

Нужно ли е посещаване на доктор при всяко възпалено гърло?

Тъй като признаците на болно гърло е съпроводено с болежка при преглъщане, раздразнение на гърлото, температура и общо неразположение, родителите много постоянно, в желанието си да създадат нещо, което да облекчи положението на детето си, го водят на доктор. Ако лекарят е задоволително осведомен, той елементарно ще отдиференцира вирусната от бактериалната (гнойна) ангина. Ако има подозрение обаче за стрептококова ангина, той би трябвало да вземе пълнозвучен секрет за проучване и при позитивен резултат, съвсем постоянно ще предпише антибиотик. Резултата от проучването лишава три работни дни и до момента в който се откри причинителя на ангината, лекарят, за всеки случай, ще предпише антибиотик. Приемането му сигурно ще редуцира времето на боледуване, само че сигурно ще усили вероятността от повторение на ангината. Защо, ще разберете по-долу, само че при всички случаи антибиотик " за всеки случай " в никакъв случай не би трябвало да се дава.

Преди време някъде прочетох, че лекарите не са отговорни за заболяването на децата, само че сигурно носят виновност за страха, който изпитват родителите. Този боязън произтича от заблудата, поддържана от тях, че болките в гърлото постоянно се предизвикват от стрептококова зараза и в случай че тя не се лекува уместно с антибиотик, може да докара до изострен нефрит, ревматична тресчица или пожизнени болести на сърцето. Това, несъмнено, е допустимо и има голям брой случаи, разказани и в медицинските журнали и следени в клиничната процедура, само че те по никакъв начин не са чести, тъй като организмът има потенциал да се оправи с инфекцията самичък, даже без намесата на антибиотици. Дали си заслужава риска? Зависи до каква степен осведомени са родителите с резултатите на антибиотичното лекуване и дали познават свойствата и опциите на имунната система.

Кое предизвиква болно гърло?

Повечето случаи на болно гърло са провокирани от вируси, за които няма характерно лекуване и те не се лекуват медикаментозно. Има голям брой спрейове, близалки, пластири и хапчета за смучене, както и сиропи на билкова основа, които имат данни да спомогнат за понижаване на дискомфорта в гърлото, с цел да може детето да може да се храни и приема по-лесно течности, които са извънредно значими при такава зараза. Но с медикаменти или не - защитните сили на организма се оправят с острото инфектиране за 3-4 дни, след което признаците отшумяват.

По-рядко срещаната причина за ангина е бактериалната зараза, като съвсем постоянно става дума за стрептококи. Пеницилиновите препарати се с вършат с тази патология до 2 дни, до момента в който естествените кръвни сътрудници при дете без имунен недостиг или на имуносупресивна терапия - до седмица.

Като цяло болното гърло не е причина за паника, с изключение на в три избрани случая: инфекциозна мононуклеоза, дифтерит и левкемия. Дифтеритът, който в предишното е бил извънредно рисков, в наше време е съвсем липсващ. За останалите две болести има характерни индикации...

Как да създадем диагностика на казуса възпалено гърло?

Преди това ще отбележа кое НЕ оказва помощ на болното гърло, а тъкмо противоположното - може да го провокира или да ускори признаците: изсъхнал въздух от печки или климатици, чест банкет на антихистамини, всевъзможни прахчета за облекчение на простудата (често съдържат антихистамини), цигарен пушек, напъване на гласа и химическото замърсяване на въздуха в региона на живеене.

Вирусната ангина най-често стартира с последователно начало, при което цялата картина на инфекцията се развива за към 2 дни. Първият симптом за настъпващо инфектиране на гърлото е леко раздразнение в региона на мекото небце, съпроводено по-късно от болежка при преглъщане. Когато болката обхване цялото гърло, тя постоянно е съчетана и с хрема - нормално с транспарантни и воднисти тайни. Възможно е да има висока температура, кашлица и увеличени шийни лимфни възли. Намесата на лекаря е уместна, в случай че признаците продължат повече от седмица или в случай че се появят усложнения в дишането.

За разлика от вирусните, бактериалните инфекции се развиват мълниеносно - не за дни, а за няколко часа. Температурата нормално е висока, усилват се подчелюстните лимфни възли и болките в гърлото са извънредно мощни. В този случаи съпътстващи признаци като хрема, кашлица и други може и да няма.

Температурното положение и степента на болежка са постоянно самостоятелни характерности. Има деца, които при всяка вирусна зараза подвигат високи температури и такива, които минават с ниски стойности при някои бактериални инфекции. Но това, което отличава едното от другото, остава с най-голяма меродавност началото на заболяването.

Стрептококова ангина при деца над 4-годишна възраст

В множеството случаи стрептококовата ангина при деца над 4-годишна възраст се разпознава елементарно по гнойните налепи по сливиците, които са забележими, нарастване на лимфните възли и температура над 39,5 градуса. Гърлото е блестящо алено и по него има белезникави петънца, наподобяващи на късчета извара.

Ако детето оповестява за болки в гърлото с отминалост повече от седмица, следва да се потърси доктор, с цел да се изключи по-тежка патология.

Децата под 4годишна възраст може да имат нетипична демонстрация на стрептококова ангина и при тях, изключително, в случай че заболяването задълбочи и това пречи на детето да преглъща, е редно да се вземе пълнозвучен секрет и да се приложи антибиотично лекуване. Трябва също да се вземе поради, че единствено 85% от стрептококовите инфекции се откриват при пълнозвучен секрет, което значи, че подправено отрицателния резултат надалеч не е изключение.

Вярно ли е, че стрептококовата зараза не води до образуването на антитела?

Не, това не е правилно. Въпреки, че антителата, формирани от спонтанното лекуване на стрептококова ангина от естествените защитни сили на организма на детето (имунната система) са краткотрайни - до 5 седмици, това от време на време е задоволително, с цел да се премине безболезнено през зимния сезон, изключително, когато инфекцията е публикувана в колективи като детски градини, учебни заведения и езикови школи и др.места за извънкласна активност.

За разлика от това, антибиотикът, убивайки стрептококите, пречи да се образуват антитела, а в допълнение забавя и удължава възстановителния интервал на имунната система и детето става доста по-податливо на наново заразяване със стрептококи, както и от вирусни инфекции, които в зимния сезон се намират в обилие.

Защо не е добре да се прекалява с антибиотиците от пеницилиновата група

До в този момент няма случай на стрептококова устойчивост към пеницилина, само че честия банкет на антибиотици от тази група могат да понижат успеваемостта му към други, по-опасни бактерии.

Ако лекарят предписва пеницилинов препарат за попречване на ревматична тресчица (при доста строга индикация за това), би трябвало да се има поради, че режимът на банкет би трябвало да се извършва прецизно. Статистика сочи, че по-малко от половината от пациентите се преценяват с лекарското наставление, а другата половина преустановяват лечението незабавно, щом признаците на болки в гърлото отшумят, " с цел да не натоварват ненужно детето ".

Какво е държанието на лекарите при ангина?

Една част от лекарите предписват антибиотик просто за всеки случай, без да чакат резултат от намазката, тъй като настояват, че няма да може да се направи качествена профилактика на ревматичната тресчица, при положение, че резултатът за стрептококова зараза се окаже позитивен.

Другата група лекари изчакват търпеливо резултата и до момента в който не се убедят лабораторно, че детето би трябвало да приема антибиотик, не го дават. Те регистрират вярно риска от антибиотична корист и възходящата антибиотична устойчивост в международен мащаб. Предвид това, че случаите на ревматична тресчица, които се свързват най-вече с недохранване, последна беднотия и така нататък в новото време са единични известия, избират да не поемат непотребен здравен риск, които могат да зародят в хода на антибиотичното лекуване.

Има и трета група лекари, които с няколко фрази схващат за отминалите болести на детето, честотата им и тежестта на протичане, въз основата на което предписват облекчаващи симптоматиката средства, които нямат странични резултати, само че не предписват антибиотик. Предпочитат да наблюдават положението на детето в хода на непринудено изцеление. Разбира се, такива лекари би трябвало да познават детето и да са в стеснен контакт с родителя; би трябвало да има построено взаимно доверие.

Какво да подхващат родителите и по кое време?

Болката в гърлото не се явява съществено положение, даже да е породена от стрептококова зараза. Не се изисква медикаментозна интервенция, с изключение на в случаите на дълготрайно боледуване с спомагателна симптоматика и утежняване на положението.

Не бързайте да водите детето на доктор при всяка болежка в гърлото и температура. Потърсете експерт единствено, в случай че признаците не престават повече от седмица.

Хидратирайте детето, изключително в случай че болното гърло е съпроводено с хрема и температура. Водата не е само средство, могат да се приема чай, сокове, домашна лимонада, айряни, супи, бульони, компоти и други Избягвайте газирано, питиета с изкуствени подсладители и овкусители.

Погрижете се за влажността на въздуха. Сухият въздух ускорява признаците.

При нетърпима за детето болежка, може да се даде ниска доза парацетамол, само че в случай че това ще смъкна температурата на детето, по-добре е да потърсите друго средство за облекчение на болката.

В тази връзка не сваляйте температурата, в случай че не е прекомерно висока - над 39,5 градуса, тъй като тя е натурален механизъм за изцеление. Повишаването на температурата с 1 градус усилва двойно скоростта на напредване на левкоцитите, убиващи причинителя на инфекцията.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР