Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна

...
Нуждаем се от интелигентен дизайн на мерките, касаещи бъдещата кохезионна
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Кохезионната политика се нуждае от визионерство а не от конформизъм

Нуждаем се от образован дизайн на ограниченията, касаещи бъдещата кохезионна политика. За да бъдем сполучливи, би трябвало да заложим „ мъдро “ стратегическо обмисляне и „ умни “ системи за осъществяване и надзор. Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев на среща с генералните шефове от държавите-членки, виновни за Кохезионната политика на Европейския съюз, оповестиха от държавната пресслужба.

Бях очевидец на това по какъв начин България се промени през последните 10 години. До огромна степен тази смяна се дължи на вложенията с европейски средства. Всяко Председателство би трябвало да търси салда и доближаване на позициите на обособените страни-членки. Българското председателство има опция да насърчи дебата за по-проста и ефикасна кохезионна политика, уточни вицепремиерът Дончев.

От името на Европейската комисия, генералният шеф на Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейска комисия Марк Льометр разяснява, че в този момент е подобаващият миг да бъде отделено изключително внимание на политиката по доближаване. Преди предлагането за многогодишната финансова рамка след 2020 година, актуалната полемика е доста потребна и навременна, сподели той. Марк Льометр добави, че Европейска комисия ще следи от близко резултатите от срещата в София и ще вземе поради предложенията, направени от държавите-членки.

На срещата бяха дискутирани тематики, свързани с връзката на Кохезионната политика с икономическото ръководство и Европейския учебен срок и опциите за ускорение на осъществяването на Европейските структурни и капиталови фондове.

Близо 70 делегата от 28-те държави-членки на Европейски Съюз, Европейската комисия, Комитета на районите, Европейската капиталова банка и Европейската асоциация за свободна търговия участваха в полемиката. Резултатите от нея ще допринесат за дебата по бъдещето на политика на доближаване по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси на 12 април 2018 година в Люксембург. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР