НСОПЛБ подкрепя , чиято цел е премахване на създаденото през

...
НСОПЛБ подкрепя , чиято цел е премахване на създаденото през
Коментари Харесай

НСОПЛБ подкрепя дублирането на хартиени и електронни медицински документи да отпадне

НСОПЛБ поддържа, чиято цел е унищожаване на основаното през последните месеци по едно и също време поддържане на медицински документи на електронен и книжен притежател, както и дублирано изпращане на една и съща електронна информация до няколко институции.

Това се споделя в мнение на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България по плана за промени в Закона за здравето, импортиран в Народното събрание от доцент Васил Пандов и група народни представители от „ Продължаваме промяната “.

„ Този дуализъм опорочава преимуществата, които се чака да сътвори електронизацията на документооборота в системата на опазването на здравето, като основава безпричинно огромна административна тежест за изпълнителите на медицински действия и бе избрана като водещ минус на уредбата и противоречаща на материалните и човешки инвестиции в поддържането на здравни записи в НЗИС. Всяка дублираща „ хартиезация “ препятства спъва процеса на „ електронизация “, краде от клиничното време на лекари и пациенти и води до неефективност “, показват в мнението си персоналните лекари.

От Сдружението още веднъж акцентират поддръжката си към препоръчаните промени, като към тях прибавят редица свои оферти за прецизиране на текстовете, които по думите им основават по-голяма изясненост и сигурност за пациентите и лекарите.

От НСОПЛБ декларират и подготвеност за спомагателни срещи със Здравната комисия за изясняване на предложенията им.

Сред тях е да вземем за пример предложение осъществените медицински действия отвън кабинета на лекаря и консултациите от разстояние съгласно опциите за връзка да не се удостоверяват от пациента, а от причинителя на активността с неговия КЕП.

Също по този начин персоналните лекари оферират при документиране с електронни документи на медицинските действия, правната мощ на положения електронен автограф и на усъвършенствания електронен автограф да е равностойна на тази на саморъчния автограф.

Друго от предложенията на Сдружението е данните и здравните записи, получени от НЗИС, да служат като основа за възнаграждение на осъществените от лечебните и здравни заведения действия. Здравните записи и осъществените действия към тях пък не би трябвало да бъдат декларирани наново към НЗОК за задачите на заплащането им, акцентират от НСОПЛБ.

С всички оферти за допълнения в мнението на Сдружението можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР