Новозеландските депутати гласуваха днес в подкрепа на нови ограничения върху

...
Новозеландските депутати гласуваха днес в подкрепа на нови ограничения върху
Коментари Харесай

Приеха нови ограничения за огнестрелните оръжия в Нова Зеландия след атентата в Крайстчърч

Новозеландските депутати гласоподаваха през днешния ден в поддръжка на нови ограничавания върху огнестрелните оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Гласуването беше първият стадий от одобрение на законопроект, който депутатите се надяват да бъде признат до края на идната седмица, осведоми Българска телеграфна агенция.

Новото законодателство беше подкрепено и от либералите, и от консерваторите, а единствено един народен представител в 120-членния парламент гласоподава срещу. Законопроектът би трябвало да бъде утвърден на три гласувания, с цел да стане закон.

Министърът на полицията Стюарт Наш сподели, че прекалено много хора имат достъп до рискови оръжия и депутатите са ръководени от нуждата да подсигуряват публичната сигурност. Не забравяме и " 50-те мъже, дами и деца, които бяха отнети от обичаните им хора на 15 март ", съобщи той. " Не желаеме в страната ни в никакъв случай повече да има сходно нахлуване. Принудени сме да действаме бързо ", сподели Наш.

По думите му в Нова Зеландия притежаването на огнестрелно оръжие остава привилегия, а не право, за разлика от Съединени американски щати, където то е предпазено от конституцията.

Много новозеландци бяха шокирани от мощните оръжия, с които стрелецът от Крайстчърч е съумял да се снабди законно, и поддържат законодателните промени.

Някои обаче са срещу. Над 14 000 души подписаха петиция, подадена в Народното събрание, съгласно която предлаганите ограничавания са " несправедливи " за спазващите закона жители и са плод на страсти.

Законопроектът планува да бъдат неразрешени полуавтоматичните оръжия от " боен вид " и пълнителите с огромен потенциал, а също по този начин полуавтоматичните пушки, които могат да бъдат снабдени с преносим пълнител, и пушките вид " помпа " с потенциал над пет патрона.

Законопроектът не планува да бъдат неразрешени оръжията, постоянно употребявани от фермерите и ловците, в това число полуавтоматичните 22-калиброви или по-леки оръжия, които побират до 10 патрона, или пушките с потенциал до пет патрона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР