Новото служебно правителство проведе първото си редовно заседание днес. Ето какви

...
Новото служебно правителство проведе първото си редовно заседание днес.
Ето какви
Коментари Харесай

МС реши: Увеличава се съставът на Делегацията на България към НАТО с две нови длъжности


Новото служебно държавно управление организира първото си постоянно съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Правителството позволи влизане на транспортен съд на Румъния в териториалните води на Република България

Министерският съвет на Република България одобри Решение за разрешаване за влизане в териториалните води на Република България и посещаване на пристанище Царево на катер с борден номер „ МА13066 “ на Гранична полиция на Румъния. Същият ще взе участие в взаимната интервенция THEMIS 2023, провеждана от FRONTEX във водите на Средиземно море в интервала 12.02.-22.06.2023 година.

Увеличава се съставът на Делегацията на България към НАТО с две нови длъжности

Министерският съвет на Република България одобри Решение, с което променя и усъвършенства състава на Делегацията на България към НАТО (ДРБН).

С приемането на това Решение на Министерския съвет се урежда изменение в състава на ДРБН по отношение на повишените задължения, свързани с провокации в сигурността и защитата и новите начинания на Алианса.

С актуалното Решение се усилва съставът на Делегацията на България към НАТО с две нови длъжности, които ще бъдат заети от Министерството на защитата.

Министерският съвет одобри също по този начин решение за разрешаване присъединяване на контингент от въоръжените сили на Република България в състава на многонационалния батальон на EUFOR във военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина (EUFOR ALTHEA).

Контингентът се състои от рота и народен поддържащ детайл в състава на многонационалния батальон на EUFOR в интервенция ALTHEA. С това присъединяване се покачва ангажираността на страната ни към обезпечаване на сигурността и стабилността в Босна и Херцеговина.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на държавното управление парцел - обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност и се трансферира в благосъстоятелност на община Пловдив. Това ще разреши благоустрояването на терена и построяването на нужната пътна и техническа инфраструктура в регион „ Западен “ в град Пловдив. Имотът се намира на ул. „ Димитър Страшимиров “ в града и съставлява терен с повърхност 5 809 кв. м.

Министерският съвет дава на Регионалната ревизия по околната среда и водите - гр. Благоевград ръководството на части от парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Те съставляват три независими обекта в постройка № 1 на ул. „ Свобода “ № 1 в гр. Благоевград. Частите от парцела са с повърхност надлежно 233 кв. м, 6 кв. м и 8 кв. м. С решението на Министерския съвет най-големият от тях, досега ръководен от Държавната организация за метрологичен и механически контрол, се лишава от нея заради отпаднала нужда.

По решение на държавното управление Агенцията за обществено подкрепяне получава ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност в гр. Перник за потребностите на Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ - Перник. Той съставлява независим обект с повърхност 16,97 кв. м, ситуиран на 13-ия етаж във вх. Б на постройка, намираща се на пл. „ Свети Иван Рилски “ № 1. Имотът ще бъде употребен за работни пространства поради увеличената бройка на чиновниците в дирекцията.

Правителството реши да даде безплатно за ръководство на Министерството на околната среда и водите, за потребностите на Регионална ревизия по околната среда и водите, 10 поземлени парцела - обществена държавна благосъстоятелност, в местността „ Пода “ в гр. Бургас. Те са нужни за реализацията на план „ Подобряване на водния режим и ръководство на сукцесионните процеси във влажни зони с интернационално значение „ Комплекс Ропотамо “, „ Местност Пода “ и „ Езеро Вая “ по процедура за даване на безплатна финансова помощ „ Изпълнение на предпочитани ограничения във влажни зони “ по предпочитана Оценка за съвместимост 3 „ Натура 2000 и биоразнообразие “ на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ Защитените водни площи ще се употребяват от РИОСВ-Бургас до привършване на дейностите по плана.

Министерският съвет анулира осем държавни решения, както и част от едно решение на Министерски съвет за предоставяне на единодушие и установяване на изискванията и реда за основаване на право на градеж върху парцели - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Министерството на защитата, находящи се в гр. Пловдив, гр. Стара Загора, гр. София, гр. Поморие, гр. Бургас и гр. Варна. След постановяване на решенията с Постановление № 358/07.11.2022 година Министерският съвет одобри Наредба за изискванията и реда на осъществяване на търгове за възмездно основаване право на градеж върху недвижими имоти- частна държавна благосъстоятелност, в ръководство на МО. Поради това, при пускане на процедура за основаване на право на градеж върху парцели - частна държавна благосъстоятелност, в ръководство на МО, ще бъдат прилагани наредбите на наредбата. Въпросните решения на Министерския съвет досега не са изпълнени и няма да бъдат прилагани.

Одобрен е план на Правителствена гаранция за Държавния департамент на Съединени американски щати

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на Правителствена гаранция за Държавния департамент на Съединените американски щати за нетрансфер и приложимост, и за отбрана и гарантиране на получените данни и информация за системата за продан на тактически данни - Link 22 (Правителствена гаранция).

С одобряването на плана новопридобиваните от Военноморските сили на Република България многофункционални модулни патрулни кораби ще могат да бъдат оборудвани със система за реализиране на предпазен продан на тактически данни с корабни платформи и въздухоплавателни средства на Алианса.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 14 февруари 2023 година в Брюксел.

По време на съвещанието министрите ще обсъдят икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна и ще проведат полемика по прегледа на икономическото ръководство в Европейски Съюз.

Очаква се министрите да одобрят план на Решение за осъществяване на Съвета на Европейски Съюз за одобрение на изменение на Плана за възобновяване и резистентност на Германия, както и мандата на Европейски Съюз за срещата на министрите на финансите и на шефовете на централните банки на страните от Г-20 на 23-24 февруари 2023 г. 

Правителството одобри решение по отношение на представителството на България в интернационалните финансови институции

Министерският съвет одобри решение за изменение и анулация на свои актове по отношение на определянето на представители на Република България в управителни органи на Международната капиталова банка (МИБ) и Международната банка за икономическо съдействие (МБИС).

Решението е по отношение на признатия на 01.02.2023 година от Народното събрание Закон за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие.

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет

Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 9 и 10 февруари 2023 година в Брюксел, Кралство Белгия. Република България ще бъде показана от президента Румен Радев.

Основните тематики, които европейските водачи ще обсъдят на изключителното съвещание на Европейския съвет, са: Украйна/Русия, стопанска система и миграция.

В подтекста на стопанската система се чака водачите да одобряват изводи, които слагат основите на дейности, ориентирани към гарантиране на дълготрайна конкурентоспособност, икономическо богатство и водеща роля на международната сцена за Европейски Съюз. Тези дейности са основани на изчерпателен метод за подсилване на икономическата, индустриална и софтуерна база на Съюза и на европейския суверенитет и стратегическа самостоятелност.

Европейските водачи ще обсъдят обстановката с миграцията и ще оценят осъществяването на заключенията от юни, октомври и декември 2021 година, за усилване на работата в следните посоки: по-ефективен надзор на външните граници на Европейски Съюз, засилени външни дейности със страните на генезис и пренос, усилване на съдействието при връщане и реадмисия, битка с контрабандата на мигранти, както и прогрес по Пакт за миграцията и убежището.

Прието е Постановление за установяване на детайлни правила за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските фондове при споделено ръководство за интервала 2021 - 2027 година

Правителството одобри Постановление за установяване на детайлни правила за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските фондове при споделено ръководство за интервала 2021 - 2027 година

С Постановлението се дефинират разпоредбите за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските фондове при споделено ръководство за интервала 2021 - 2027 година Регламентира се структурният състав на оценителните комисии, условията към лицата, участващи в тях, както и разпоредбите за работа на комисиите. Разписан е редът за осъществяване на обособените стадии на оценителния развой.

Предвидени са условия за обезпечаване на видимост, бистрота и връзка при даването на европейско финансиране, за осъществяване на обществени разисквания, осведомителни акции и образования за бенефициентите.

Постановлението основава гаранции за използване на ясни, транспарантни и унифицирани правила при даване на безплатна помощ по стратегиите, финансирани от Европейските фондове за интервала 2021 - 2027 година Налице са действителни предпоставки за повишение на успеваемостта и понижаване на административната тежест в процесите по кандидатстване, оценка на плановите оферти и подписване на контракти за безплатна финансова помощ.

Допълнение в Наредба на Министерския съвет дава опция за обезпечаване на непрекъсваемост на техническите средства и информационните връзки в ДМОС-МВР

Министерският съвет одобри Постановление за допълнение на Наредбата за използване на класификатора на длъжностите в администрацията, призната с Постановление № 129 на Министерския съвет от 2012 година

Промяната вкарва опция длъжността „ систематичен админ “ (II, III и IV степен) да се ползва и в дирекция „ Международно оперативно съдействие ” (ДМОС) при Министерство на вътрешните работи, каквато настоящата правна рамка не дава. По този метод структурата ще бъде обезпечена с механически специалисти, които да подкрепят чиновниците за въвеждането и спазването на условията на европейските регламенти (за Шенгенската осведомителна система (ШИС) за оперативната съгласуемост, за Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ЕТИАС), за Европол и други).

Допълнението в Наредбата ще обезпечи и непрекъсваемост на техническите средства и информационните връзки в режим 24/7 и ще увеличи успеваемостта на отговорностите е национално значение, изпълнявани от ДМОС-МВР. Дирекцията е национална точка за контакт по линия на Интерпол, на Европол, на ЕТИАС и ШИС, както и национална точка за контакт в Република България на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC). Дейността на ДМОС е обвързвана и с координацията на цялостния развой на национално равнище, обвързван с влизането в употреба на новата версия на ШИС и цялостното привеждане в осъществяване на трите нови регламента на Европейския парламент и на Съвета за действието й.

Постановлението за допълнение на наредбата не води до влияние върху държавния бюджет.

Изменя се Устройственият устав на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “

Министерският съвет одобри план на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Оптимизира се вътрешната конструкция на организацията, за повишение на успеваемостта и ефикасността в работата на контролната активност и разширение на опциите за интернационална активност в региона на трансплантацията и асистираната репродукция. Щатната бройка на организацията остава непроменена. Чрез прецизирането на функционалностите и отговорностите на структурните звена се реализира по-висока степен на сложен контрол върху предоставяната в страната здравна помощ.

Контролът върху активността на лечебните заведения ще се реализира от дирекция „ Контрол на медицинските действия и права на пациентите “. Капацитетът на дирекцията се добавя с юридически отдел, който досега бе структуриран в дирекцията, администрираща режимите по регистрация и издаване на позволения за лечебна активност.

Промените ще дадат опция дирекция „ Управление, съгласуваност и надзор на трансплантацията и асистирана репродукция “ да засилва контролните си функционалности. Към отговорностите на дирекцията се включват и дейностите по обмисляне, образуване, подкрепяне и съгласуване на интернационалната активност и съдействието в региона на трансплантацията и асистирана репродукция.

Дейностите по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и приютите, както и подпомагането на министъра на опазването на здравето при издаване на позволения за реализиране на лечебна активност на заведенията за болнична помощ, ще се реализират от дирекция „ Разрешения и регистрация на лечебни заведения “.

С три решения на кабинета се утвърждава помощ на претендентите по програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в България в резултат на военните дейности в Украйна

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на помощ на претендентите по „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “, призната с решение № 145 от 2022 година

Крайният резултат от приемането на сегашния акт е извършване на заплащанията към утвърдените за финансиране претенденти за целият интервал на Програмата в общ размер на 5 711 506,00 лева, според прибавен Списък № 13, неразделна част от плана решението.

С приемането на акта ще изплати помощ по общо 160 подадени заявки от лица дали филантропична помощ изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в интервала обхващащ времето от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година по „ Програма за прилагане на филантропична помощ за лица търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна “.

Правителството утвърди също помощ на претендентите по „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “, призната с РМС № 317 от 2022 година

Настоящият акт за одобрение на помощ за претендентите по Програмата обгръща интервала от 01.11.2022 година до 15.11.2022 година по верифицирани заявки на заинтригуваните лица, според лист № 14, неразделна част от плана на РМС.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи активност в обекти държавна и общинска благосъстоятелност, настанили и изхранвали или единствено настанили лица, получили краткотрайна протекция, без оглед на правноорганизационната им форма.

За интервала е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лева с Данък добавена стойност за предоставени нощувки по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България (Списък № 14).

С друго решение кабинетът утвърди помощ на претендентите по „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “, призната с РМС № 317 на Министерския съвет от 2022 година Актът обгръща интервала от 16.11.2022 година до 31.12.2022 година по верифицирани заявки на заинтригуваните лица, според лист № 15, неразделна част от плана на РМС. Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи активност в обекти държавна и общинска благосъстоятелност, настанили и изхранвали или единствено настанили лица, получили краткотрайна протекция, без оглед на правноорганизационната им форма.

За интервала е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лева с Данък добавена стойност за предоставени нощувки по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България (Списък № 15).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР