Новото поколение израснало в Полша не помни страната си извън

...
Новото поколение израснало в Полша не помни страната си извън
Коментари Харесай

Полша отбелязва 20 години членство в ЕС: Оценяват ли младите плюсовете на блока?

Новото потомство израснало в Полша не помни страната си отвън Европейския съюз. 20 години след присъединението на страната към блока, свободното придвижване, достъпът до европейското законодателство и институции към този момент са част от всекидневието на младежите. Надя, която дружно с други млади деятели се бори за достъп до аборт за всички поляци, се пробва да събере 1 милион подписа за разглеждане на транснационална европейска самодейност. Това наподобява по-лесно от смяна на законодателството на национално равнище. 
Трябва да покажем на депутатите в Народното събрание, че не сме подвластни от тях и техните решения по отношение на абортите. Защото тези аборти ще се случват по този начин или другояче. Борим се абортът да бъде наличен за всички жители на блока.
Надя Полисякевич, Инициатива Изток

Европа се трансформира, както в миналото Съединените щати беше, в по-удобно място за живеене за младите. 
Преди планирах да отида в Съединените Щати. Но оттатък океана не всеки може да си разреши висше обучение и хората теглят заеми. Докато в Европа, висшето обучение е по-достъпно.
Мая Розничка, гимназистка

Има и скептици измежду младите. Напоследък техният брой се усилва и измежду по-възрастните поляци.
Като суверенна страна би трябвало да имаме правото да уреждаме личните си каузи, без значение дали става дума за външна политика или обучение. Това обаче са толкоз значими браншове от действието на една страна, че би трябвало да имаме прочут суверенитет над тях. Не би трябвало да разрешаваме на Съюза или на друга интернационална организация да взема решение вместо нас.
Мачик Корнелук, Общополска юноша

 68% от младите поляци участваха в изборите предишния октомври. Въпреки това дали това ще се повтори на европейските избори е към момента незнайно, защото европейските акции не са добре възприемани в Полша. 

Магдалена Ходовник, Euronews Полша
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР