Новото израелско правителство слага край на 12-годишното управление на Бенямин

...
Новото израелско правителство слага край на 12-годишното управление на Бенямин
Коментари Харесай

Нови коалиционни сделки в Израел бележат края на ерата Нетаняху

Новото израелско държавно управление поставя завършек на 12-годишното ръководство на Бенямин Нетаняху като министър-председател, предава Ройтерс.

В петък бяха подписани заключителните съглашения сред обединението, включваща партии от извънредно десния до левия набор.

Очаква се те да съсредоточат най-много върху стопански и обществени проблеми на страната, вместо да рискуват с решението на значими дипломатически въпроси като израелско-палестинския спор.

Нетаняху, най-дългогодишният водач в Израел, ще бъде завещан в неделя от коалиция, която включва за първи път партия от арабското малцинство на Израел.

Съгласно съглашението Нафтали Бенет от твърдолинейата дясна партия Ямина ще бъде министър-председател в продължение на две години.

Бенет съобщи в петък, че обединението „ поставя завършек на две години и половина политическа рецесия “. След това той ще съобщи поста на Яир Лапид от центристката партия Йеш Атид.

Сред споразуменията, обрисувани от страните в това, което Лапид дефинира като „ държавно управление на единството “, са:

* Изграждане на нови лечебни заведения университет и летище.

* Приемането на двугодишен бюджет, който да стабилизира на финансите на страната.

* Поддържане на " статуквото " по въпросите на религията и страната, като партията Ямина на Бенет има право на несъгласие.

* „ Общ транспортен проект “ в окупирания от Израел Западен бряг.

* „ Осигуряване на ползите на Израел “ в регионите на Западния бряг под цялостен израелски надзор.

* Отпускане на 16 милиарда $ за възстановяване на инфраструктурата и благосъстоянието в арабските градове и ограничение на насилствената престъпност там.

* Декриминализиране на марихуаната и прекосяване към контролиране на пазара.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР