Новото ирландско попълнение на ЦСКА-София Греъм Кери даде интервю за

...
Новото ирландско попълнение на ЦСКА-София Греъм Кери даде интервю за
Коментари Харесай

Греъм Кери: Решението да дойда тук беше лесно, видях колко голям клуб е ЦСКА

Новото ирландско попълнение на ЦСКА-София Греъм Кери даде изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Този футболист прилича Кристиано Роналдо в изстрелите от директен свободен удар. А сходно на новия шотландски нападател на „ алените “ Тони Уот, Кери също стартирал във футбола през славната школа на Селтик. Един от треньорите му Лий Кларк твърди, че за него не е проблем да играе на всяка позиция в лявата част на терена. През последните 4 сезона носи екипа на Плимут, а два пъти почитателите го избраха за №1 през годината.

- Здравейте, мистър Кери! Добре пристигнал в България! Как избрахте ЦСКА за последваща стъпка в кариерата ви?
- Беше несъмнено елементарно решение. Последните четири години играх за Плимут. Много ми хареса този интервал. Станах непосредствен с почитателите и всички чиновници в клуба. Но пристигна време да се прицеля в по-голямо предизвикателство. Нещо друго, което не бях правил. Никога до момента не съм играл отвън Острова. И ЦСКА ми даде добра алтернатива за това.
- Какви са първите ви усещания от България?
- Красиво е. Седмица преди да подпиша договора пристигнах да видя София. Хареса ми.
- Избрахте ли си към този момент нещо в София?
- Не, не, просто да видя. Да приказвам с хората в ЦСКА и да се убедя, че това е най-правилният тим за мен.
- В днешния свят интернет е на всички места. Какво научихте за ЦСКА от мрежата?
- Видях какъв брой огромен е клубът. Разгледах шампионските сезони. Феновете са доста буйни, а аз тъкмо това търсих.
- ЦСКА е имал доста славни мачове на територията на Англия. Гледал ли сте някой или може би сте прочел?
- Аз съм почитател на Ливърпул. Така че помня, когато ЦСКА завоюва с 1:0 на „ Анфийлд “. Прочетох какъв брой доста огромни мача е имал тимът в Европа. Дано с мен да направи най-малко още няколко.
- Питам ви като почитател на Ливърпул - какво е след Шампионската лига, извоювана в лудия край против Милан в Истанбул, да загубиш от българи?
- Това е футболът. Всичко може да се случи. Особено в евротурнирите. Там в никакъв случай не може да се подценяват противници. Затова и не виждам на този резултат като толкоз огромна изненада.
- Каква е обичаната ви позиция на терена?
- В последните четири години играх или характерен номер 10 или номер 7. Това са моите позиции - зад централния нападател или по лявото крило.
- Често ли вкарвате голове?
- За халф – да. Мисля, че за Плимут имам 49 попадения в последните 4 години. Много повече са обаче асистенциите ми. Като халф работата ми е да сътворявам положения за нападателите. Понякога, несъмнено, и аз въвеждам и се веселя.
- Какви са упоритостите ви в ЦСКА?
- Да спечелвам титли. Това е повода да дойда в България. Надявам се, че тимът ни ще бъде задоволително мощен, с цел да го реализираме.
- Колко време се виждате като състезател на ЦСКА?
- Зависи от клуба – от управлението, от треньорите. Имам контракт за две години. Никой не знае какво ще се случи. Дано да остана и по-дълго.
- Бил сте в академията на Селтик. Как ви взеха?
- Играех като младеж в Ейре в няколко тима. Накрая ме взеха в един от най-големите в страната - Шелбърн. Винаги фантазията ми е била обаче да отида в огромна лига. В Ейре всички футболни почитатели естествено гледат най-вече британския футбол. Повечето от сътрудниците ми от националния тим пък подписаха с британски клубове. Моето семейство постоянно е подкрепяло Селтик. И когато един ден пристигна офертата, въобще не се поколебах.
- Защо лигата в Ейре не може да бъде сравнима с британските?
- Всичко е въпрос на финанси. Хората в Ейре са почитатели на британски клубове. Най-вече на Манчестър Юнайтед, Ливърпул и на шотландския Селтик. Всеки футболист мечтае да отиде във Англия. Но да ви кажа - ирландската лига не е чак толкоз неприятна. Например играх за Бохемиънс шест месеца и станахме първенци. Най-голямата разлика е във финансите и е ясно, че в Англия клубовете са доста по-мощни.
- Преди да отидете в Селтик, там огромна звезда беше Стилиян Петров.
- Той напусна година преди аз да подпиша.
- Какви са впечатленият ви от него?
- В Селтик е извънредно известен. А както виждам същото е и в България. Беше един популярен капитан на Селтик. Стан завоюва доста титли и е безспорна легенда на клуба.
- Знаете ли, че Петров отиде в Селтик тъкмо от ЦСКА?
- Не, не го знаех. Вече го знам.
- Не са малко футболистите, играли в ЦСКА и след това във Висшата лига. Мислите ли, че това може да е трамплин и за вас?
- Не мисля за това в този момент. В момента съм предан 100 % на ЦСКА и ще забележим какво ще се случи.
- Вашият дебют за Селтик е в Лига Европа против Рапид (Виена). Първият ви формален дуел за ЦСКА пък ще е против Титоград в същия шампионат. От какво показване в Европа бихте бил удовлетворен?
- Не съм сигурен. Дано успеем да се класираме за груповата фаза. Ако успеем, никой не знае. Важното е да упражняваме добре и да си изиграем вярно картите. Да сме в най-хубаво физическо и психическо положение. Със сигурност ще срещнем класни тимове и нека да ги отстраним.
- Колко мача имате в евротурнирите?
- Само един – против Рапид.
- Ваш треньор в Селтик беше Гордън Страхан, който е същинска легенда. Обиден ли сте му, че не ви даде доста шансове?
- Не, не. В титулярния тим, както и в дубъла имаше доста мощни футболисти. По-скоро съм отчаян, че не съумях да играя повече. Не съм афектиран. Явно по този начин е трябвало да се случи. Като цяло съм удовлетворен от моята кариера. Надявам се да продължа да се развъртвам. Искам да се наложа като футболист на ЦСКА.
- Вашата единствена купа е с Бохемиънс - какво значи тя за вас?
- Като ирландец е особено за мен да бъда първенец на Ейре. Златният орден е значим освен за мен, само че и за цялото ми семейство. Ценя доста този триумф.
- Играл сте и за шотландския Сейнт Мирън. Бихте ли сравнили футбола в другите лиги от Острова?
- В Шотландия се играе с огромна пристрастеност. Футболистите са доста твърди. Има огромни и дребни клубове, по този начин е на всички места. В Англия треньорите изискват да се играе повече футбол. Физически е малко по-различно, а също и тактически.
- Избиран сте за най-хубавия млад футболист на месеца в шотландската Висша лига. Голямо ли е признанието? Срещу кои противници играхте през този месец?
- Вкарах гол на Рейнджърс. Тогава бях ляво крило и е друга позиция от сегашната ми. Това беше един от първите ми интервали, когато Селтик ме преотстъпи и ми беше доста забавно. Получих това самопризнание, което ме направи горделив.
- За състезател на Селтик да вкара против Рейнджърс несъмнено е много особено?
- Да, моите баба и дядо пристигнаха на стадиона да ме гледат. Супер беше.
- Играл ли сте в „ Олд Фърм “, огромното шотландско дерби Селтик – Рейнджърс?
- Не, няколко пъти бях на пейката. Но атмосферата...
- Каква е?
- Лудост. Сигурно сте гледали доста пъти по малкия екран, само че тя не дава ясна визия. Да си на стадиона е нещо неповторимо.
- Знаете ли към този момент кой е българският еквивалент на „ Олд Фърм “?
- Да, мачът на ЦСКА против Левски. Знам, че се затварят улици, почитателите вършат паради. Нямам самообладание да го видя персонално.
- Лий Кларк, вашият треньор в Хъдърсфийлд, твърди, че можете да играете на всяка позиция вляво. Вярно ли е?
- Вярно е, че мога да извършвам доста функционалности вляво. Мога да играя и в средата. Благодарен съм за хубавите думи от него. Явно е видял, че мога да съм потребен на много места по терена.
- Дори ляв бек ли?
- Да, даже и ляв бек! Не обаче и централен бранител. Случи ми се даже да изиграя няколко мача като краен защитник.
- Известен сте, че вкарвате голове в дебюта си. В какъв брой тима ви се случи?
- Мисля, че в четири.
- За кои тимове?
- Бохемиънс, Сейнт Мирън, Плимут и Хъдърсфийлд.
- Какво е възприятието да се разпишеш в дебюта?
- Винаги получаваш доста позитиви от подобен гол. Показваш на почитателите, че ставаш. Сега се надявам ЦСКА да е петият тим, където ще вкарам в дебюта си.
- Последният ви отбор е Плимут. Защо изпаднахте предишния сезон?
- Като цяло сезонът беше доста тежък за нас. Случиха се много неща, които доведоха до изпадането. В началото пристигнаха доста нови футболисти и лиши време, до момента в който започнахме да побеждаваме. Стартът на сезона изобщо не беше окей. Накрая не ни доближиха мачове, с цел да заличим неприятните резултати от началото. Стигна се до уволнението на треньора. Ние, всички футболисти, би трябвало да поемем отговорност за случилото се. Не единствено той.
- Вие обаче сте били любим на почитателите. Избирали са ви за състезател на сезона?
- Дори два пъти. Много бях горделив. Привържениците на Плимут са доста буйни. Това е голям клуб с огромна фенска база. Приеха мен и фамилията ми прелестно. Завинаги ще съм им признателен за тези четири години.
- Плимут ви предложи нов контракт. Защо отказахте да преподпишете?
- Беше пристигнало времето да опитам нещо друго. Да си дам ново предизвикателство. Определено в фамилията ми считаме решението за вярно.
- Кога ЦСКА ви предложения?
- Мисля, че беше през месец май. Тогава към този момент бях във почивка. Ръководството на клуба ми провежда пътешестване до София и след почивката пристигнах на договаряния.
- Имахте ли други предложения?
- Да, имах няколко. Но ЦСКА беше опция, която не можех да откажа.
- Тайна ли е кои други ви желаеха?
- Да.
- Вярно ли е, че копирате Кристиано Роналдо, когато вкарвате гол от директен свободен удар?
- Може и по този начин да е замязяло. В играта обаче се усещам напълно друго. Да, пробвам се да имитирам стила на Роналдо. Много пъти не се е получавало, само че пък нищо не ми пречи да не преставам да пробвам.
- Получавал ли ви се е гол като на Роналдо?
- Да, против Рейнджърс.
- Да чакаме ли вие да сте титулярният реализатор на свободните удари в ЦСКА?
- О, не. В ЦСКА има доста футболисти с отлична техника. Те могат да извършват. Аз би трябвало да заслужа това право.
- Колко гола имате в кариерата си от свободен удар?
- В цялата ми кариера ли? Не съм сигурен, не съм ги броил. Може и да са двуцифрено число, а може и не.
- Кой е обичаният ви гол?
- Труден въпрос. Много си одобрявам този против Рейнджърс. Понеже беше и в дебюта ми. Имам и няколко за Плимут в дербита. Трудно ми е да избера.
- Вие сте вторият ирландец в ЦСКА. Знаете ли кой е първият?
- Килиън Шеридън. Играхме дружно в младежкия народен тим на Ейре. Познавам го доста добре.
- Той ви е асистирал при първия ви гол за младежкия народен отбор на Ейре.
- Вярно е. Играхме няколко мача дружно, също и в Селтик. Килиън ми е непосредствен.
- Говорихте ли с него към този момент за ЦСКА?
- Всъщност не успяхме. На първо място аз трябваше самичък да взема решението. Когато пристигнах в София, разбрах, че това ще е вярното. Не ми трябваше да се поучавам с някого.
- Къде е в този момент Шеридън?
- Мисля, че в Австралия. Може би в Уелингтън, само че не съм сигурен. Когато го ревизирах за последно, беше в Австралия.
- Мислите ли, че ЦСКА може да ви помогне да станете национал на Ейре?
- Надявам се. Предстоят ни доста огромни мачове тази година и нека да покажа, че мога да играя на високо равнище. И тогава, кой знае, може да получа покана и за националния тим.
- В последните две десетилетия имаше доста мачове сред националните тимове на България и Ейре. Помните ли някой от тях?
- Не, не се сещам и не съм бил на стадиона.
- Пред нашата камера са гостували митове като Роби Кийн и Деймиън Дъф. Те постоянно са говорили с доста пристрастеност за „ зелените момчета “, почитателите на Ейре. Каква е тяхната магия? Те са доста известни по целия свят, в това число и в България.
- Където и да отидеш по света, виждаш ирландци. Има и... ирландски пъбове също. Отиде ли Ейре да играе някъде, нашите почитатели постоянно са с тима. Няма значение дали дистанцията е на половин час или на 10 часа. Подкрепят безусловно и хората по тази причина ги харесват. Винаги са голямо зелено море.
- УЕФА избра ирландските почитатели за №1 на Евро 2012. С какво са по-добри от другите?
- Обичат да купонясват, само че в никакъв случай не минават разрешената линия. Много са другарски настроени, шумни, обичат да гледат футбол и да си прекарват добре. Навсякъде по света има брилянтни ентусиасти, само че нашите са най-вече на брой. Не можете да назовете някъде да са правили проблеми.
- Имате ли усещания от български футболисти?
- Не доста. Гледал съм много Стилиян Петров и Димитър Бербатов. Сега ще имам време да се изучавам на българския футбол и се надявам да го направя бързо.
- Играл ли сте против българи?
- Никога.
- В началото на изявлението казахте, че сте почитател на Ливърпул. Как гледахте финала на Шампионската лига против Тотнъм?
- Бях на отмора. Гледах го в един бар. Не стана огромен мач, само че за стандарта на край в Шампионската лига беше окей. Единственото, което има значение, е резултатът. Сега Ливърпул е първенец на Европа.
- Мечтаете ли да играете с ЦСКА против Ливърпул?
- Дано! Първо би трябвало да се класираме за Шампионската лига. Никога не можеш да знаеш какво те чака.
- Вече казахте, че помните успеха на ЦСКА над Ливърпул от 2005 година. Бяхте ли на „ Анфийлд “?
- Не, не съм бил.
- А знаете ли, че ЦСКА към този момент е отстранявал Ливърпул като европейски първенец през 1982 година?
- И това не го знаех. Много добре.
- Кога фамилията ви ще пристигна в България?
- След края на лагера в Австрия. Чакам с неспокойствие жена ми с двете деца.
- Какви деца имате?
- Момче и момиче.
- Ще вършиме ли сина си футболист?
- Още е дребен. Дъщеря ми обаче доста обича футбола.
- Може ли вашият наследник да стане част от академията на ЦСКА?
- Може би, не знам. Трябва да вземе футбола на съществено. Тогава ще решаваме.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР