Новото двупартийно чешко правителство, оглавено от премиера Андрей Бабиш, положи

...
Новото двупартийно чешко правителство, оглавено от премиера Андрей Бабиш, положи
Коментари Харесай

Ново правителство на Бабиш положи клетва в Чехия

Новото двупартийно чешко държавно управление, управлявано от премиера Андрей Бабиш, постави клетва през днешния ден пред президента Милош Земан, предадоха международните организации.

Асошиейтед прес дефинира това като ход за слагане на завършек на интервала на политическа неустойчивост в Чехия след парламентарните избори през октомври. Това е второто държавно управление на Бабиш след последните избори.

Двупартийният кабинет, включващ антисистемното придвижване "Действие на недоволните жители 2011 " (АНО) и социалдемократите, обаче няма болшинство в долната камара на Народното събрание и ще се нуждае от поддръжката на комунистите, с цел да упражнява властта, отбелязва Ройтерс. Така тази партия ще има думата в националната политика за първи път от близо три десетилетия след края на комунистическия режим.

АНО отпред с Бабиш завоюва изборите през октомври, само че неговото еднопартийно държавно управление на малцинството загуби избор на доверие през януари и той бе заставен да подаде оставка, след което бе назначен за длъжностен министър председател. Останалите парламентарно показани партии не пожелаха да се коалират с милиардера поради обвиняванията против него в машинация с еврофондове.

Впоследствие обаче АНО контракти коалиция със социалдемократите. Възможност за сформиране на кабинет се откри в петък, откакто бе реализиран компромис за неговия състав, само че породиха различия с президента към кандидатурата за вътрешен министър, които забавиха процеса.

Коалицията има единствено 93 места в 200-членната долна камара на Народното събрание. Правителството ще би трябвало да разчита на поддръжката на крайнолявата проруска Комунистическа партия, която за първи път излиза на политическата сцена, откакто нейният властнически режим падна преди близо три десетилетия.

Бабиш даде обещание Чехия да поддържа положителни връзки със съдружниците от Европейски Съюз и НАТО, само че да отстоява мощна антиимигрантска позиция, каквато заемат нейните централноевропейски съседи, за разлика от Германия и други основни европейски страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР