Новоизбраното ръководство на Българския лекарски съюз (БЛС) няма да атакува

...
Новоизбраното ръководство на Българския лекарски съюз (БЛС) няма да атакува
Коментари Харесай

Новото ръководство на Лекарския съюз няма да атакува здравната карта в съда

Новоизбраното управление на Българския лекарски съюз (БЛС) няма да нападна Националната здравна карта в съда, каквато поръчка даде предходният ръководител на съсловната организация Венцислав Грозев.

“Лекарският съюз няма да нападна Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я употребява за обмисляне при искане за откриване на нови лечебни заведения “, съобщи новият ръководител на БЛС доктор Иван Маджаров пред БНР.

“Директорите са обезпокоени с съображение, тъй като в случай че с новата здравна карта и с новите анекси подпишат по-малък брой кревати, няма да могат да усвоят бюджетите, които им се дават. В също време имаме уверението от Министерството, че избраните предели няма да бъдат намалявали. Ще направя всичко допустимо картата да се употребява за обмисляне. Там, където е допустимо, ще упорствам тя да остане като един инструмент за бъдещето планиране…. само че не би трябвало да се употребява за съществуващи лечебни заведения и рестрикции против тях “, съобщи Маджаров.

Здравната карта, която кабинетът утвърди в края на май, разпознава потребностите от лечебни заведения, медицински експерти и инсталация в обособените области на страната и задачата ѝ е да се употребява като инструмент за осъществяване на държавна политика. Т.е. да се употребява за внасянето на баланс в системата от над 340 лечебни заведения, които са неравномерно разпределени, и до момента в който в области като София, Пловдив и Пазарджик има остатък от лечебни заведения, то в други области липсват цели медицински специалности.

Както стана ясно обаче тази година потребностите, написани в картата, няма да бъдат употребявани за преустановяване на контракти с непотребни лечебни заведения и отделения, а за идната година ще бъде направена нова здравна карта в сходство с подготвяния от здравния министър Кирил Ананиев нов здравен модел.

БЛС би трябвало да взема отношение по всички проблематични въпроси на опазването на здравето в България и да пази ползите на своите членове като всекидневно следи техните проблеми, разяснява още новият ръководител на БЛС.

“Само когато има уважавани лекари, когато обществото разбере, че лекарите би трябвало да бъдат уважавани, тогава ще има и удовлетворени пациенти. Няма по какъв начин пациентите да бъдат удовлетворени, в случай че нямат доверие в своя доктор “, разяснява той.

“Разбира се, ще настояваме за повече средства. Четири милиарда годишно разпределя НЗОК. От тях единствено половината отива за здравна активност. Трябва да знаем, че благосъстоянието на страната откъм медицински фрагменти се финансира с здравна активност. Останалите отиват за лекарствени средства, в което няма неприятно, само че в последните години сме очевидци на завишаване на средствата за лекарства, а в това време има фрапантни ограничавания във финансирането на активността “, уточни Маджаров.

В останалите страни от Европейски Съюз за опазване на здравето се отделят повече средства като % от Брутният вътрешен продукт в сравнение с у нас, съобщи той.

Председателят на БЛС разяснява още, че незабавните случаи се разграничават от неотложните и обществото би трябвало да прави разлика.

“Неотложните са една голяма част от активността на кабинетите в незабавните отделения, които никой не финансира. Когато пациентът не влезе за лекуване в болничното заведение, НЗОК не заплаща за това, а когато не е незабавен, Министерството, по методиката, също не заплаща за този обзор. Обществото би трябвало да знае, че тези неща няма да се финансират “, сподели Маджаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР