Ново земетресение удари Западен Афганистан.Най-малко един човек е починал, а

...
Ново земетресение удари Западен Афганистан.Най-малко един човек е починал, а
Коментари Харесай

Трето за седмица: Ново земетресение удари Афганистан

Ново земетресение удари Западен Афганистан.Най-малко един човек е умрял, а други 100 са настанени с пострадвания в регионалната болница, оповестяват локалните управляващи и Световната здравна организация.По данни на Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS) земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер е станало покрай град Херат. То е било на дълбочина 6,3 километра, оповестява Би Би Си.

Това е следващото земетресение, което се случва няколко дни откакто два огромни труса в района убиха повече от 1000 души.

По данни на Уницеф повече от 90% от починалите при по-ранните трусове са дами и деца.

В отчета сиГеоложката работа на Съединени американски щати показва, че епицентърът на последния трус е бил на 30 километра северозападно от Херат, третият по величина град в Афганистан, покрай границата с Иран.

Земетресението предходната събота удари Зиндаджан, селски регион на към 40 километра от Херат.

Трусът срина цели къщи, а хората са търсили околните си под руините с лопати и голи ръце.

Ръководителят на програмата за медикаменти без граници в Афганистан Яхя Калила споделя пред организация Агенция Франс Прес, че жертвите евентуално ще бъдат малко, защото хората към този момент спят на открито в палатки, тъй като са уплашени и не се усещат в сигурност.

Талибаните ръководят Афганистан от 2021 година От тогава страната е в икономическа рецесия, тъй като помощта, предоставяна непосредствено на държавното управление, беше спряна.

Страната постоянно е удряна от трусове, изключително в планинската верига Хиндукуш, защото се намира покрай кръстовището на Евразийската и Индийската тектонични плочи.

През юни предходната година провинция Пактика беше ударена от земетресение с магнитуд 5,9, което умъртви повече от 1000 души и остави десетки хиляди без дом.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР