Ново регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата

...
Ново регионално проучване в Централна и Източна Европа на групата
Коментари Харесай

65% от българските служители успяват да се откъснат от работните си ангажименти по време на отпуск

Ново районно изследване в Централна и Източна Европа на групата WhereWeWork, притежател на Kaderabotim.bg у нас, демонстрира, че 49% от чиновниците в България са съдействали за работни задачи по време на отпуската си

 
-->
Около 65% от българските чиновници споделят, че са съумели да се провиснал и да се откъснат от работните си отговорности по време на почивката. Процентите са сходни на районно равнище, като максимален е този индикатор при чиновниците в Унгария (71%). Това сочи изследване, извършено от  като част от районната мрежа WhereWeWork. Групата е най-голямата онлайн общественост на чиновници в Румъния и една от най-големите в Централна и Източна Европа.

Проучването е извършено в интервала 1 – 8 септември тази година и в него са взели участие 11 410 чиновници на възраст 18 – 65 години от България, Румъния, Молдова, Гърция и Унгария. От 11 410 респонденти, 6 082 са и родители.

Около 49% от българските чиновници показват, че последната им почивка без работни ангажименти е била тази година, а 12% настояват, че в никакъв случай не са работили по време на отмора. От друга страна, 20% от чиновниците споделят, че последната отмора, през която не са работили, е била преди 2 – 5 години, 8% – преди повече от 5 години, а 10% – че постоянно са работили на отмора. За съпоставяне, на районно равнище молдовските чиновници са тези, които работят най-вече в празнични дни – 22% от тях са работили на всички празници до момента. От друга страна, гърците са минимум склонни да се провиснал по време на отмора – единствено 51% споделят, че съумяват да не помнят за работата през този интервал.

78.08% от българите са употребили отпуск това лято, а от останалите близо 22%, към 4% възнамеряват да почиват през следващите месеци. Процентите на тези, които са почивали през лятото на 2023 година, са сходни на районно равнище и варират от 75% (Република Молдова), до 83% (Унгария).

Що се отнася до продължителността на отпуската им, 24% от българските чиновници са употребили отпуск сред 5 и 9 работни дни през това лято, 15% – по-малко от пет работни дни, 18% са поискали отпуск за 10 работни дни, а 10% – за 15 работни дни. Отпуск от 5 до 9 работни дни е пожелан най-често в България и Румъния, в Молдова множеството чиновници са употребили отпуск за повече от 15 работни дни (31% от анкетираните), а в Гърция и Унгария множеството чиновници са избрали по-малко от пет работни дни (22% в Гърция и 24% в Унгария).

Как работят чиновниците в района, когато са в отпуск

49% от чиновниците в България са декларирали, че сътрудниците и ръководителите им са се свързвали с тях по време на отпуск за решение на разнообразни работни задания и те са се пробвали да ги решат. 12% са декларирали, че са се свързвали с тях, само че са обяснили, че не работят по време на отпуск. На районно ниво чиновниците от Република Молдова най-често са обект на контакт по време на отпуск, с цел да решат работни задания и 56% са създали това.

В съпоставяне с другите пет страни, у нас е най-ниският % на чиновниците, които ревизират служебната си е-поща по време на отмора – 52%. Република Молдова е на другия завършек на скалата – 72% от чиновниците там ревизират работния си имейл до момента в който почиват.

В същото време 31% от българските чиновници вземат преносимите компютри си по време на отпуск, с цел да са сигурни, че могат да се оправят с всевъзможни обстановки, зародили на работното място. Този % е 53% в Република Молдова, 46% в Гърция, 36% в Унгария и 31% в Румъния.

18% от българските чиновници работят в отпуск, тъй като в действителност харесват работата си 

Около 36% от българите се тормозят да работят в отпуск, даже в случай че това се случва рядко, а 31% не се тормозят, в случай че се случва понякога. Около 14% са обезпокоени, тъй като работата в отпуск се е трансформирала в процедура в фирмите, в които работят, а 18% не се тормозят да работят в отпуск, тъй като в действителност се любуват на това, което вършат, като споделят, че за тях няма ясна граница сред работата и почивката.

В районен проект в Унгария е максимален броят на чиновниците (33%), които са недоволни, тъй като работата в отпуск се е трансформирала в табиет в фирмите, в които работят. От друга страна, в Гърция най-вече чиновници са недоволни от това, че работят в отпуск, макар че това се случва рядко (52%).

Що се отнася до навика да се работи в отпуск, 45% от българските чиновници показват, че казусът е бил решен след диалог с техния началник, а 23% възнамеряват да обсъдят тематиката. От друга страна, 20% от българските чиновници споделят, че са разговаряли с ръководителите си, само че обстановката не се е трансформирала, а 12% от интервюираните намерено декларират, че се опасяват да приказват по този въпрос с ръководителите си. В Гърция е максимален процентът на чиновниците, които не са получили схващане за обстановката (24%), а в България е максимален процентът (45%) на чиновниците, които считат, че обстановката се е подобрила.

8% от работещите родители в България са изпълнявали служебните си отговорности с децата си у дома и не са отишли на отмора. В Молдова този % доближава 25.

От 11 410 респонденти в петте страни 6 082 са и родители, а към 41% от българските родители споделят, че по време на лятната почивка на децата си са работили с тях от вкъщи и са ходили дружно на отмора. Около 38% са изпращали децата си на извънкласни занимания за няколко седмици, а през останалите седмици децата са взели участие в други действия (напр. ходили са при баба и дядо, на градски лагери или на отмора за цялото семейство). Процентът на заетите родители, които са работили с децата си от у дома и даже не са съумели да отидат на отмора, е най-голям в Молдова – 25% от интервюираните.

Що се отнася до ръководството на времето на децата по време на образователната година, 25% от работещите родители в България декларират, че ще работят с децата си от вкъщи, 33% разчитат на членове на фамилията, а 40% са избрали занималня. Република Молдова се откроява с най-голям % на получаващите помощ от семейството – 72%, а в България е максимален процентът на родителите, които водят децата си на извънкласно учебно заведение – 40%.

“Проучването ни демонстрира данни за една наклонност, ускорена от пандемията, която на британски език се назовава workation – навикът да се работи в почивката. За работещите на свободна процедура това е метод на живот, същото важи и за тези, които в действителност харесват това, което вършат или се усещат по-комфортно да се оправят с избрани работни обстановки, когато са в отпуск, вместо да имат цялостна входяща поща, когато се върнат в офиса. Но всеки 5-ти румънски чиновник е обезпокоен от обстановката, тъй като тази процедура се е трансформирала в табиет в компанията, в която работи, което е тревожно. Проучването ни демонстрира също, че към 45% от чиновниците в България са разговаряли с ръководителите си и казусът е бил отхвърлен. Затова е значимо чиновниците да приказват без боязън, а работодателите да търсят решения, които да разрешат на хората в действителност да имат салдото сред работата и персоналния живот, който всички желаеме ” – поучава Костин Тудор, основен изпълнителен шеф на WhereWeWork.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР