Ново проучване установи, че целият познат ни живот на Земята

...
Ново проучване установи, че целият познат ни живот на Земята
Коментари Харесай

От кит до синьо сирене. Целият живот на Земята се храни от една и съща молекула

Ново изследване откри, че целият прочут ни живот на Земята употребява една и съща молекула, носеща сила, като свое „ универсално клетъчно гориво “. Сега обаче учените са разбрали по какъв начин и за какво се случва това, пише Science Alert .

АТФ е органична молекула, заредена от фотосинтеза или клетъчно дишане (процесът, посредством който организмите разграждат храната) и се употребява от всяка една клетка. Всъщност ние всекидневно преработваме личното си телесно тегло в тези органични молекули.

Както при фотосинтезата, по този начин и при клетъчното дишане, фосфатна молекула се прибавя към аденозин дифосфат (ADP), което води до реакция, наречена фосфорилиране, с цел да се образува ATP молекула.

Хидролизата освобождава същия фосфат, който обезпечава химическата сила, нужна на клетките на тялото за разнообразни процеси - придвижване, възпроизвеждане, сигнали към мозъка и други

Учените се интересуват по какъв начин АТФ стартира да господства в метаболизма и заменя доста други молекули. Дълго време се смяташе за тайнственост, само че наподобява, че учените са разрешили тази тайнственост.

Група учени от Университетския лицей в Лондон, ръководена от еволюционния биохимик Ник Лейн, са научили, че молекулата на АТФ се е трансформирала в универсалната енергийна „ валута “ на клетката вследствие на неповторимите взаимоотношения на фосфорилиращите молекули.

Учените считат, че тази молекула съществува през цялото време на живота на Земята, още в дните, предхождащи основаването на живата материя. Изследователите се пробваха да схванат по какъв начин се е случило това.

Биохимикът Силвана Пина има вяра, че други молекули в началото са взели участие в комплицирания развой на фосфорилиране. За да ревизират теорията си, учените изследвали друга фосфорилираща молекула, AcP. Все още се употребява от бактерии и археи в процеса на метаболизиране на химикали.

Учените организираха серия от опити и стигнаха до извода, че молекула, открита в бактерии и археи, при взаимоотношение с стоманени йони може да преобразува ADP в ATP във вода. Освен това откривателите се пробват да възпроизведат същия развой с други метали или молекули, само че резултатите не съответстват.

Изследователите считат, че този опит може да хвърли светлина върху произхода на живота. Очевидно такива реакции с AcP могат да зародят даже при пребиотични условия и по-късно да подтикват цикъла на произвеждане на АТФ.

Учените също по този начин откриха, че първичното основаване на АТФ явно се е случило в прясна вода, където разнообразни реакции, като вулканични изригвания, могат да обезпечат нужната композиция от съставни елементи.

Учените считат, че резултатите, които са получили по време на проучването, въпреки и да не изключват изцяло опцията за произхода на живот в морето, в действителност демонстрират, че водата се е нуждаела от мощна връзка със сушата.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР