Ново проучване разкри потенциални пътища за предаване на болестта на

...
Ново проучване разкри потенциални пътища за предаване на болестта на
Коментари Харесай

Болестта на Алцхаймер може да се предава от човек на човек

Ново изследване разкри евентуални пътища за предаване на заболяването на Алцхаймер. По време на опити върху мишки излиза наяве, че наследствена форма на неврологично заболяване може да се предава сред хората по време на донорството на костен мозък, пише Gizmodo.

Въпреки че това предаване на заболяването евентуално е извънредно рядко, учените считат, че са нужни повече проучвания.

Изследването е извършено от учени от университета на Британска Колумбия. Учените са се фокусирали върху проучването на клетките, които създават амилоидния прекурсорен протеин (АРР). Това са протеини, които извършват няколко значими задания в тялото и могат да се трансфорат в бета-амилоид, протеин, който играе основна роля в развиването на заболяването на Алцхаймер. Неправилно нагъната версия на бета-амилоид се натрупва в мозъците на хората с заболяването, образувайки бучки отлагания, наречени плаки.

Повечето случаи на Алцхаймер са породени от няколко фактора, като обвързваните с възрастта промени в мозъка. Но има и наследствени разновидности, които усилват риска от развиване на заболяването в по-ранна възраст.

Някои от тези разновидности са свързани с гена, виновен за производството на АРР в клетките. Тези кафези са открити освен в мозъка, само че и в цялото тяло, в това число костния мозък. Затова екип от учени, управителен от имунолога Уилфред Джефрис, е решил да разбере дали тези кафези могат да причинят заболяването на Алцхаймер.

„ Чудехме се дали наследствена форма на заболяването на Алцхаймер ще се появи при мишки, откакто им е инжектиран костен мозък от болна мишка “, споделя Джефрис.

Резултатите демонстрират, че мутирал ген в донорски кафези може да бъде предаден и да аргументи заболяването на Алцхаймер. Учените удостоверяват, че даже здрави хора могат да бъдат изложени на риск от зараза по този метод.

Друга група учени са разкрили доказателства, че заболяването на Алцхаймер може да се предава сред хората, въпреки и единствено при доста редки и характерни условия, като даряването на нечист човешки растежен хормон, извлечен от мозъка на мъртвец (практика, която от дълго време е преустановена). Рискът от предаване на наследствената форма на заболяването на Алцхаймер при трансплантация на костен мозък е действителен, само че не прекомерно огромен.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР