Ново проучване, публикувано в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, официално

...
Ново проучване, публикувано в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, официално
Коментари Харесай

Потвърдиха съществуването на нов орган в човешкото тяло

Ново изследване, оповестено в The Lancet Gastroenterology & Hepatology, публично удостовери съществуването на нов тип орган в човешкото тяло.

Органът, наименуван мезентерия, се намира в храносмилателната ни система (mesentery – името му значи “по средата на червата ”). Леонардо Да Винчи е първият човек, който му дава изложение, само че до 2012 година учените смятаха, че той съставлява набор от обособени структури, придържащи червата прикрепени към коремната стена.

За проучването научният екип от Университета на Лимерик ползва комплицирана микроскопия, с помощта на която съумява да удостовери, че структурите са взаимосвързани и по-скоро наподобяват обособени елементи от обща конструкция. В по-голямата си част, проучването е извършено върху пациенти, претърпяващи интервенция за премахване на части от дебелото черво.

Учените към момента не са сигурни за функционалностите, които органът би могъл да извършва с изключение на придържащата. Близкото му разположение до червата би могло да даде на откривателите насоки, само че изчерпателни заключения към момента липсват.

Инфо: J Calvin Coffey/D Peter O’Leary/Henry Vandyke Carter/Lancet

“Досега сме разпознали анатомичното разположение и структурата. Следващата стъпка ще са функционалностите ”, разяснява Келвин Кофи, кореспондиращ създател на проучването в изказване, представено от IFL Science.

“Щом разберем метода му на действие, ще можем да установим абнормалните положения и затова болесттите, които го засягат. От това получаваме цяла нова научна област ”.

Кръвните съдове, нервите и лимфните възли – пренасящи сходна на кръвната плазма течност, която е богата на бели кръвни телца, стигат през мезентерията до червата – тъй че явно органът има дейна функционалност. При все това са нужни още изследвания.

Инфо: Offnews

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР