Ново проучване на специалисти от Линшьопингския университет показва, че инхибиращият

...
Ново проучване на специалисти от Линшьопингския университет показва, че инхибиращият
Коментари Харесай

Съществуващо лекарство отваря нови възможности за лечението на левкемия при деца

Ново изследване на експерти от Линшьопингския университет демонстрира, че инхибиращият туморите ген TET2 се „ заглушава “ в огромна част от случаите на остра лимфобластна левкемия при деца. Оказва се обаче, че той може да бъде реактивиран посредством лекуване с към този момент съществуващо лекарство – 5-азацитидин. Резултатите, оповестени в научното издание PNAS, демонстрират, че 5- азацитидин може да се употребява като таргетирана терапия на острата лимфобластна левкемия при деца.

" Т-клетъчната остра лимфобластна левкемия (T-ALL) е опустошително заболяване – както за болните деца, по този начин и за техните фамилии. Всяко пето наранено дете не претърпява заболяването. Крайната цел на моето проучване е да се подсигурява, че всички деца могат да бъдат излекувани. Нашето изобретение може да проправи пътя за клинични изследвания на 5-азацитидин като нова терапия за това не изключително добре познато заболяване. Колкото повече благоприятни условия за лекуване имаме за T-ALL, толкоз по-голям е шансът ни да победим този нападателен рак ", споделя Колм Нестор, старши учител в катедрата по биомедицински и клинични науки в Линшьопингския университет, който е управлявал проучването.

Една от характерностите на раковите кафези е, че те губят клетъчната си еднаквост. Все едно чернодробните, мозъчните или имунните кафези да вземем за пример са не запомнили какво в действителност би трябвало да съставляват. Една от аргументите за тази загуба на еднаквост е, че гените, които би трябвало да са дейни в избран вид кафези, са изключени (заглушени), до момента в който други гени са задействани неправилно. Активирането и дезактивирането на гените се управлява посредством развой, прочут като епигенетична трансформация, при който дребни химични групи са свързани и отстранени от ДНК-то. Една такава епигенетична трансформация е метилирането на ДНК. Отдавна е известно, че моделът на ДНК-метилиране постоянно се трансформира в раковите кафези и заради тази причина медикаментите, които модифицират ДНК-метилирането, биха могли евентуално да бъдат употребявани за лекуването на рак.

В неотдавна оповестеното изследване откривателите демонстрират интерес към ензима TET2, който отстранява метиловите групи от ДНК. Генът, който кодира TET2, постоянно е повлиян от разновидности при левкемии при възрастни. И назад, нездравословните разновидности в TET2 са доста редки при T-ALL при деца. Това кара откривателите да се запитат дали функционалността на TET2 е наранена по друг метод при левкемии при деца. Те проучват моделите на генна експресия в ракови кафези, взето от повече от 300 пациенти с T-ALL, и откриват, че генът TET2 е заглъхнал в огромна част от случаите.

Оказа се, че генът TET2 постоянно се заглушава посредством метилиране. Затова учените вземат решение да лекуват туморните кафези в културата с лекарството 5-азацитидин, което отстранява метиловите групи от ДНК-то. Това лекарство се употребява за лекуване на избрани левкемии при възрастни.

„ Открихме, че един съответен тип T-ALL кафези, чиято ДНК наподобява мощно метилирана, е по-чувствителeн към азацитидин, в сравнение с други кафези, които не са мощно метилирани. Всъщност лекарството включва отначало заглушения TET2 [ген], като го деметилира. С други думи - това може да послужи за таргетирана терапия при подгрупа от случаи. Предполагаме, че азацитидинът може да има подсилен резултат в тези кафези, защото и самото лекарство, и TET2 убиват раковите кафези посредством деметилиране на генома ", споделя Колм Нестор.

Тъй като 5-азацитидин към този момент е утвърден като лекарство, откривателите се надяват, че пътят от предклиничните резултати в лабораторията до действителното лекуване на деца с T-ALL ще бъде доста по-кратък, в сравнение с се изисква при създаването на ново лекарство.

Изследването е оповестено в PNAS.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР