Ново проучване на Австралийския национален университет (ANU) установи, че изкуствените

...
Ново проучване на Австралийския национален университет (ANU) установи, че изкуствените
Коментари Харесай

Създадените от AI лица на бели хора се оказаха по-убедителни от истинските

Ново изследване на Австралийския народен университет (ANU) откри, че изкуствените лица на белите хора, основани благодарение на ИИ, наподобяват по-реалистично от същинските човешки лица спрямо генерираните лица на цветнокожи. Откритието повдига редица въпроси по отношение на расовите пристрастия и рисковете от разпространяване на дезинформация в ИИ технологиите.

В изследването по-голямата част от участващите считат, че лицата на белите хора, генерирани от ИИ, са същински хора, за разлика от лицата на цветнокожите. Според доктор Ейми Дауъл, старши създател на изследването, повода за това е, че логаритмите на ИИ се образоват непропорционално доста върху данни най-вече от лицата от бялата раса.

Подобен „ хиперреалистичен “ ИИ може да докара до съществени последствия,  тъй като ускорява расовите предубеждения в интернет. Проблемът към този момент е явен в актуалната AI технология, употребена за основаване на професионални портрети, където изкуственият разсъдък трансформира цвета на кожата и очите на тъмнокожите хора на светлокожи.

Изследователите също по този начин откриха, че хората постоянно не осъзнават, че се заблуждават от лицата, генерирани от ИИ. Хората, които имат вяра, че генерираните лица са същински, постоянно са уверени в преценките си, без да осъзнават, че бъркат. Оказва се, че има физически разлики сред лицата, генерирани от изкуствения разсъдък, и същинските човешки лица, само че хората ги интерпретират погрешно. Например белите лица на ИИ постоянно са по-пропорционални, което се приема като симптом на човещина.

Изследователите предизвестяват, че тази наклонност може да способства за разпространяването на дезинформация и кражба на самоличности. Те приканват за по-голяма бистрота на ИИ технологиите, тъй че откривателите и обществеността да могат да разпознават проблемите на ранен стадий. Важна роля може да изиграе и повишението на публичната информираност, защото хората към този момент не са в положение да разпознават лицата, генерирани от ИИ от същинските лица. Образоването на хората да разпознават реализма на лицата, генерирани от ИИ, може да помогне на обществото да се отнася по-критично към изображенията, които вижда онлайн.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР