Изминаха малко повече от 100 дни, откакто Ноланд Арбо в

...
Изминаха малко повече от 100 дни, откакто Ноланд Арбо в
Коментари Харесай

Изминаха 100 дни от първата имплантация на Neuralink на човек: прогресът е невероятен

Изминаха малко повече от 100 дни, откогато Ноланд Арбо в Неврологичния институт „ Бароу “ във Финикс, Аризона, стана първият участник в програмата за клинични тествания PRIME. Той е първият чповек, получил имплант на Neuralink. Или по-накратко Link. Операцията беше сполучлива и Ноланд се завърна вкъщи още на идващия ден.

След интервенцията Ноланд е в чудесно здраве. Той интензивно употребява Link, с цел да играе шах и Civilisation VI с другари, както и за водене на излъчвания. Освен това Ноланд е съумял да се наслаждения на играта Mario Kart на Nintendo Switch. Тя въобще не е била налична за него след контузията на гръбначния мозък. Той даже твърди, че е почнал да печели игри от своите другари.

Управлението е допустимо във всяко състояние: в легнало, седнало или встрани, което е от значително значение. Преди това Ноланд употребявал специфичен стик, който се поставял в устата му, който, въпреки да му разрешавал да управлява технологията, доста ограничавал свободата му и увеличавал зависимостта му от помощта на околните му хора.

„ Благодарение на Link съумях да възвърна контактите си с близките, приятелите и фамилията си. Този инструмент ми даде опция да се занимавам независимо с ежедневните си действия, намалявайки нуждата от непрекъсната поддръжка от страна на фамилията ми когато и да е на деня и нощта “,

– декларира Ноланд Арбау

Пациентът организира постоянни сесии със експертите на Neuralink, като се образова до осем часа всеки работен ден. През уикенда обаче той отделя време за персонални действия и релаксация, които могат да продължат над 10 часа всеки ден. За една седмица общото време, прекарано в потребление на устройството, е 69 часа, от които 35 часа в структурирани сесии и 34 часа за персонална приложимост. Въпреки това през първата половина на месец март се следи спад в интензивността на пациента. Компанията удостовери, че с течение на времето след интервенцията няколко от 64-те „ влакна “, в които се намират общо 1024 електрода, са изгубили връзка и са спрели да записват сигналите.

В отговор на това инженерите са модифицирали преобразуването на сигнала в придвижване на мишката, което е довело до възстановяване на резултатите на пациента.

По време на процеса на оценяване Ноланд взе участие в игра, в която задачата му е да показва и кликва върху осветени квадрати. Още в първата сесия, която се организира малко след интервенцията, той слага международен връх измежду невроинтерфейсите. Той реализира скорост от 4,6 BPS. Впоследствие резултатът му се усъвършенства до 8,0 BPS. Сега Ноланд се стреми да се изравни с този на естествените консуматори на мишки, които работят със скорост от към 10 BPS. Устройството Link обезпечава опция за разграничение на левите и десните кликвания на мишката, демонстрирайки висока точност и скорост на ръководство.

В бъдеще ще бъдат добавени и други способи за въвеждане. Инженерите възнамеряват да разширят функционалността на Link, с цел да ръководят роботизирани ръце, инвалидни колички и други технологии. Те могат да оказват помощ за увеличение на независимостта на хората с парализа на долните крака.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР