Ново предложение обнадеждава пловдивчани - ВиК да монтира хидрофорни уредби

...
Ново предложение обнадеждава пловдивчани - ВиК да монтира хидрофорни уредби
Коментари Харесай

Обмудсманът на Пловдив с предложение до ВиК: Минтирайте хидрофори на блоковете с над 5 етажа

Ново предложение обнадеждава пловдивчани - ВиК да инсталира хидрофорни уредби на по-високите блокове. Ниското налягане на водата по високите етажи е един от най-големите проблеми на Пловдив през последните 10-тина година. Причините за това са доста - от интензивното строителство, през амортизиралата остаряла ВиК мрежа, до световното стопляне и засушаване. Сигналите към TrafficNews за липса на вода или едвам капеща от мивките на пловдивчани обаче са от ден на ден. 
Прочетете още
Оказва се, че недоволствата са ескалирани и към омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. Затова той е отправил предложение към ВиК за решение на казуса - монтиране на хидрофори за сметка на Водното сдружение. 

" Като цяло преобладаващите сигнали са за едва налягане в сградната водопроводна мрежа, а над петия етаж изобщо липса на вода. Оттам се получават и огромни компликации освен за самите жители, а и за това, че битовите уреди (перални, миялни машини, душови батерии) не могат да работят. Относно слабото налягане жителите настояват, че този проблем съществува от към този момент 6-7 години. Нашите наблюдения са, че в резултат на мощното строителство на кооперации водата, която се доставя във водопроводната мрежа през последните 5-6 години, не е задоволителна да обслужи издигнатите здания и жилища в Пловдив ", изяснява в собствен разбор Стаматов. 

По думите му е нужно общината да вземе незабавни ограничения за доставяне на града с спомагателни количества вода.

" Докато това стане, предлагаме, там където е нужно, постройките или входовете да бъдат снабдени с хидрофори, които да покачат налягането на водата в постройките, което ще докара до възстановяване на тази услуга. В този смисъл с наше писмо към този момент направихме такова предложение до „ ВиК “ ЕООД - Пловдив да потърси опция, там където е нужно, да сложи за своя сметка хидрофорни уредби, с цел да могат жителите да получат вода със общоприетоо налягане. Тук ще отбележим, че тези уредби ще бъдат оборотни и когато тяхната нужда отпадне сдружението ще ги демонтира и ще има опция да ги реалокира на други места ", показва Стаматов. 

Предложението към този момент е постъпило във ВиК, само че от Водното сдружение са категорични, че сходна концепция е невъзможна и неприложима, а и че няма да реши проблемите на града. 

" Това е неуместно. Сами разбирате, че ВиК няма бюджет да слага хидрофор на всеки блок с над 5 етажа в Пловдив. Дори това да се направи, количеството вода, което доближава до клиентите няма да се промени и отново ще има дефицит на вода. Проблемът не е толкоз елементарно разгадаем. Имаме извънредно остаряла, над 60-годишна мрежа, която не може да издържи огромни натоварвания. Етернитовите тръби са в окаяно положение. Дори да създадем хидрофори по високите етажи на доста места, в случай че това се случи без значение кой го финансира, водните количества още веднъж ще бъдат незадоволителни. Пак ще се усеща дефицит на вода, хидрофорите пък ще спрат да действат. Решенията на такива тежки проблеми би трябвало да бъдат по-кардинални - нови мрежи. Довеждащите водопроводи наложително би трябвало да се сменят изоснови, всички. Това не е по силите на едно ВиК сдружение, а и тръбопроводите са благосъстоятелност на съответната община ", уточни инженер Антон Гълъбов от ВиК. 

Оценката му във финансови изражения е следната:

" Аз съм безапелационен, че за Пловдив трябват най-малко 1 милиард с цел да се смени всичко като мрежа. Сами разбирате, че няма елементарен и на ниска цена път за разрешаването на този проблем ", уточни Гълъбов.

Той постави акцент и върху самосъзнанието на пловдивчани, които могат сами да понижат разхода си на вода. 

" Нека призовем жителите на града водата да бъде употребена единствено и извънредно за питейни цели, а не за други цели като поливане, миене и така нататък Нека потребителите пестят водата, тъй като нямаме различен късмет. Пловдив се пренасели, строителството е огромно, мрежите са едни и същи. Само разбирате, че обвиняванията и прехвърлянето на топката не са решения, само че би трябвало наложително да се взимат по-генерални решения за водоснабдяването на такива огромни градове като нашия ", допълни Гълъбов. 

Той добави, че хората могат да влагат и да се инсталира хидрофор в блоковете, само че е неуместно услугата да се извършва гратис от ВиК за всеки по-висок блок в града. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР