Ново откритие на природен газ край южното крайбрежие на Кипър,

...
Ново откритие на природен газ край южното крайбрежие на Кипър,
Коментари Харесай

Кипър откри ново находище на природен газ в териториалните си води


Ново изобретение на природен газ край южното крайбрежие на Кипър, което се прави оценка на към 710 милиарда куб. м. (к.м.) въглеводород, поддържа напъните на Европа да обезпечи различни енергийни източници, заяви кипърското енергийно министерство в понеделник (22 август), до момента в който рецесията с доставките, провокирана от нашествието на Русия в Украйна, продължава да тревожи континента, отбелязва AP.

В изказване на министерството се споделя, че откритието на сътрудниците Eni от Италия и френската Total е направено в бунар Cronos-1 на 160 километра от брега в изключителната икономическа зона на Кипър и е второто находище, което консорциумът Eni-Total открива там.

Консорциумът не е дал никакви оценки по отношение на това какъв брой природен газ се съдържа в първичното находище „ Калипсо “, намерено през 2018 година Но Eni заяви в изказване, че откритието на Cronos-1 „ може да отключи спомагателен капацитет в региона “ и е част от „ сполучливите старания на компанията да обезпечи спомагателни доставки на газ за Европа “.

Откритието на Cronos усилва броя на находищата, открити край Кипър, до четири - две от Eni-Total, едно от ExxonMobil и сътрудниците Qatar Petroleum, за които се пресмята, че съдържат сред 141 и 225 милиарда к.м. газ и друго от Chevron и сътрудниците Shell и израелската NewMed Energy, които съдържа към 125 милиарда к.м., напомня AP.

Кипърското Министерство на енергетиката заяви, че сондажният транспортен съд Tungsten Explorer на консорциума Eni-Total към този момент е изместен в нова цел за сондаж, с цел да „ оцени количествата газ с по-голяма акуратност “.

Кипърското държавно управление съобщи, че нашествието на Русия в Украйна е предоставила спомагателен подтик в търсенето на различни източници на гориво, изключително откакто Европейският съюз удостовери, че природният газ може да работи като мостово гориво до 2050 година като част от прехода на блока към по-чиста сила.

Министърът на енергетиката Натаса Пилидес съобщи, че стремежът на Европейски Съюз да се откаже от съветския газ в допълнение укрепва включването на Кипър в енергийното обмисляне на 27-членния блок. Тя добави, че най-вероятният сюжет за снабдяване на газ до европейските пазари остава преместването му по газопровод до египетските преработвателни фабрики за втечняване и по-късно превозването му с транспортен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР