Ново огнище на коронавирус у нас. 54 души - персонал

...
Ново огнище на коронавирус у нас. 54 души - персонал
Коментари Харесай

COVID-19 в дома за умствено изостанали в Сливен: Една сестра се грижи за всички болни

Ново огнище на ковид у нас. 54 души - личен състав и консуматори на Дома за пълнолетни с умствена назадничавост " Качулка " са с позитивен тест за COVID-19.

В ефира на бТВ една от инфектираните с ковид сестри – Петя Йовчева, съобщи, че в дома с 200 консуматори няма доктор, а единствено фелдшер, който не идва през почивните дни. По нейните думи в заведението не е имало защитни средства: „ Две маски ни дадоха да ги перем и да ги употребяваме. Ръкавици ни дадоха, само че те свършиха “.

Нейните изказвания бяха отречени от доктор Николай Боскович в, гл. контрольор “Контрол на заразните болести” в РЗИ-Сливен. Според него в дома имало задоволително защитни средства и те са били раздадени на личния състав и потребителите, а повода за пламването на болестта е, че не са спазвани ограниченията, за което е направено наставление след инспекция.

„ Няма нови случаи досега. От проучването на целия личен състав се откриха 42 души позитивни, от които 23 са медицински личен състав: сестри – 5 и 19 санитарки. Изследвани са контактни консуматори на първото лице, което е от 6 октомври болно. От тях излязоха 12 позитивни консуматори. Всички инфектирани са под домашна изолираност. Имаме единствено един случай, който е в болнично заведение “, разгласи Боскович.

Главният контрольор “Контрол на заразните болести” в РЗИ-Сливен заяви, че в дома е направена стерилизация.

В момента в дома има единствено една сестра, която не е болна от ковид и се грижи за потребителите. Тя е подпомагана от санитари. „ При тази обстановка, при този личен състав, ще се грижат хора, които са с негативен PCR тест “, съобщи Боскович и добави, че в случай че се наложи, ще бъде трансфериран личен състав от други обществени и болнични заведения.

Заместник-кметът на Сливен Пепа Чиликова съобщи, че общинският щаб за надзор на пандемията е в непрекъснат контакт с управлението на общественото заведение и до този миг те не са декларирали нужда от спомагателен личен състав, само че в случай че се наложи, има подготвеност да бъде обособен финансов запас за това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР