Ново мобилно приложение за култура и туризъм стартира до дни

...
Ново мобилно приложение за култура и туризъм стартира до дни
Коментари Харесай

Мобилно приложение за култура и туризъм в Пловдив

Ново мобилно приложение за просвета и туризъм започва до дни в Пловдив. Това стана ясно по време на конференцията „ Медии и туризъм “, извършена във връзка 180-та годишнина от основаването на българската публицистика и 130 години от основаване на проведено журналистическо придвижване в страната. Форумът бе проведен от пловдивските сдружения на Съюз на българските журналисти в партньорство с Община Пловдив.

Заместник-кметът Пламен Панов за първи път показа пред публицисти от Съюз на българските журналисти новото мобилно приложение „ Артефакт Пловдив “, което свързва всички културни институции в Града на тепетата.

„ В него всеки, който посещава Пловдив ще може да играе игри и да открива съответните артефакти, да дава отговор на загадки и по забавен метод другите експозиции в нашите музеи ще оживяват. По този метод всеки посетител на града ще има своя туризъм на преживяването. Ще включва добавена действителност, въпреки това ще бъде и като аудиогид, тъй като ще има особено дребосъче – тролчето Фили, което излиза от едно от пловдивските тепета и ще бъде виртуалният гид на всеки екскурзиант, който идва в нашия град. Това приложение има извънреден капацитет. Първият стадий включва движимото културно завещание, а по-късно работим в вероятност да включва и паметниците на културата, като ще позволим на гостите да виждат по какъв начин е изглеждал Античния конгрес на Филипопол, Римският стадион в неговата целокупност. Стремим се непрекъснато Пловдив да излиза с нещо ново, с цел да може да държи равнищата на туризъм в града високи, тъй като той е най-старият жив град в Европа, само че също по този начин би трябвало непрекъснато да бъде в крайник с новите технологии, с цел да може да продължава да притегля хората да го посещават “, посочи Пламен Панов. „ Искам да ви благодаря, че сме дружно, тъй като когато приказваме за връзка на институциите с медиите е доста значимо да има обединяване. Вие сте скъпи и се надявам в бъдеще време още веднъж да бъдете в Пловдив “, сподели още заместник-кметът.

Анонсирането на приложението за просвета и туризъм бе направено пред публицисти от Съюз на българските журналисти от Бургас, Пловдив и София. При откриването на конференцията „ Медии и туризъм “ ръководителят на УС на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова акцентира, че тази година означаваме 180 година от началото на периодическия щемпел в България.

„ Списание „ Любословие “ на Константин Фотинов слага началото на родния щемпел. В Пловдив стартира и просветителската активност на Найден Геров, чиято е заслугата за първи път да се означи Празникът на Светите братя Кирил и Методий през 1851 година, а 6 години по-късно да стартират да се организират постоянно тържества във връзка българската култура и просвета и славянската книжовност в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом “, уточни  Снежана Тодорова.

Тя акцентира, че се радва да открие първият конгрес на честванията на Съюз на българските журналисти в Пловдив с тематика за туризма.

„ Имаме доста сътрудници, които на драго сърце пишат за хубостите на нашата татковина. Има какво да се покаже в България и има за какво туристите да идват у нас. Мисля, че през последните години има очебийно засилен интерес към туристическото благосъстояние, към това, което България може да предложи и на задгранични туристи, с изключение на на българите. България е дребна, само че доста красива страна и си заслужава тя да бъде открита и преоткрита от нашите задгранични другари и посетители “, заключи ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова.

На 25 юли 1878 година излиза първият български вестник след Освобождението – в. „ Марица “ с издател Христо Г. Данов. А през 1885 година излиза в. „ Борба “ на Захари Стоянов – първият вестник, който служи и реализира идеята за Съединението на България.

С тези думи ръководителят на ПЖД „ Глас “ Наско Начев, като модератор на форума. Той акцентира, че  Пловдив е един от българските градове, в които публицистиката ни има сериозна биография още преди Освобождението.

Членът на УС на Съюз на българските журналисти Екатерина Кючукова показа с видеопрезентации публицистите от Града на тепетата и медиите, в които работят в партньорство с институциите за развиването на Пловдив като културна и туристическа дестинация, актуалните подходи за представяне на забележителностите в района, както и неизменимата роля на публицистите в живота на хората. Тя благодари на всички, които с душа и сърце са прегърнали концепцията за форума и, които се включиха в организацията му.

Последва видео презентацията на в. „ Марица “, дело на сътрудниците, наследници на делото на Христо Г. Данов отпреди повече от 140 години.

Новата „ Марица “ се ражда в зората на демокрацията – образец за съвременен вестник и естрада на свободното слово. Вестникът разполага и с онлайн издание, което се подреди в топ 3 на осведомителните уеб сайтове на България, печелейки публика. Медията е уредник и на публични полемики по значими районни и национални тематики, измежду които „ Да живеем в по-чиста околна среда “, а запазена марка е изданието „ Фермер на Тракия “, учредено от Мария Петрова – притежател на наградата „ Златно перо “ от Съюз на българските журналисти.

Своя презентация показа и Радио Пловдив, което радва слушателите си към този момент 70 години.

Последваха видеата, които разкриха активността на прелестните сътрудници от „ Пловдив-прес “, на пловдивския екип на „ 24 часа “ Радко Паунов, Ваня Драганова, Румен Златански, на основания преди 12 години от журналиста Георги Линков уебсайт „ Пловдивски вести “, който е притежател на „ Златно перо “ от Съюз на българските журналисти, на създателите на осведомителния уебсайт „ Густо медия “ Огняна и Богомил Геневи, на дългогодишния публицист и стихотворец Антон Баев и неговия „ Пловдив онлайн “, на чудесния публицист и гурме гид Екатерина Терзиева и “Slow tour ” и други.

Последното видео, дело на превъзходния пловдивски публицист Радо Иванов – първият редактор и началник на „ Новини и журналистика “ в телевизия „ Евроком България “, по-късно Нова българска телевизия с политематична идея, показа активността на публицистите в нея, създатели на повече от 50 излъчвания през годините. В нея през годините работят над 120 публицисти, които се радват на публично самопризнание. След закриването й сътрудниците се осъществят в разнообразни сфери. Някои от тях остават в медиите, множеството от тях работят като новинари в Българска национална телевизия и Нова телевизия, други основават уеб сайтове и работят за идеята на свободата на словото, трети се осъществиха на попрището на институционалния и корпоративен ПР. В своя видеопоздрав Радослав Иванов пожела мощ и единение на журналистическата колегия.

На конференцията участваха основният редактор на в. „ Марица “ Васил Вълчев, както и публицисти от медията, Албена Пейкова от Радио Пловдив, създателят на уеб страницата „ Густо медия “ и дълготраен водещ – едно от лицата на „ Евроком България “ Огняна Генева, ПР-ът на Окръжен съд – Пловдив Галина Константинова, която е дълготраен публицист, работил повече от 20 години за в. „ Марица “. Сред сътрудниците бе и Екатерина Терзиева, която е симбиоза от публицист и туристически откривател. В разгара на коронавирус пандемията през 2020 година, когато десетки туроператори затваряха създадените си бизнеси тя взема решение да основе туристическа организация SlowTours.bg, профилирана в гастрономическия и винен туризъм. Пред своите сътрудници Катя Терзиева описа по какъв начин след дълги години работа като публицист в печатни, електронни и онлайн медии, стартира по нов професионален път. Тя специализира като екскурзовод, взима лиценз за професионален гид и въодушевена от международната идея за постепенно хранене (slow food), се посвещава на дребния си бизнес. Започва да предлага на пътуващите българи не просто екскурзии до избрани дестинации, а особено прекарване с душа: да заживееш постепенно, да поспреш и да се отпуснеш, да сложиш длан на туптящото мощно сърце на Родината. Мото на нейната платформа е „ Вкуси България! “.

На форума направи презентация и известният БТА-нец Георги Найденов, ръководител на ПДЖ „ Европрес “, президент на Международната академия „ Европрес “ и президент на фондация „ За хората с положителни сърца “.

„ Туризмът се явява противовес на войната. Той може да се развива единствено в условия на мир. Значението на туризма не се изчерпва единствено с нуждата от мирна и политическа непоклатимост, съществуването на тесни стопански и политически връзки сред страните, води и до повече придвижване сред тях. Туризмът играе и директно обществено значение “, акцентира Георги Найденов.

Специално за честванията в Пловдив дойдоха и членовете на УС Велиана Христова и на Организационната комисия Мария Любенова, досегашният ръководител на обществената комисия към Съюз на българските журналисти Еми Мариянска, която е прочут проверяващ публицист и редактор в „ Импресио “. Преди повече от година тя издаде книгата си „ НЕвярно с оригинала “, в която показва документални свидетелства от публичния ни живот през последните десетилетия. Еми Мариянска поздрави сътрудниците от Пловдив, че по този начин горещо обичат своя град.

„ Пловдив е един прелестен град. Всичко, което видяхме приказва красноречиво, че от него са тръгнали доста имена на българската публицистика. Това са хора, които заслужават особено внимание. Медиите са постигнали несъмнено огромни триумфи. Идеята на Екатерина Кючукова за конференцията да е на тематика „ Медии и туризъм “ е прелестна, тъй като най-хубавият дипломат на туризма са медиите. Приветствам и фразата на господин Найденов, че туризмът е проявяване на мирния живот, той не би бил вероятен, в случай че границите са затворени и има военни спорове по света. Надявам се посредством вашата самодейност ще измененията в световната рационална среда “, акцентира Еми Мариянска.

Примерът й бе приветстван от Мария Любенова, превзета от концепцията за основаване на кулинарен туризъм от публицист.

„ Впечатлена съм от формата на конференцията. Впечатлена съм от видеата, които изгледах. Видях доста ниши, в които се насочва публицистиката в Пловдив. Поздравявам Огняна Генева за уеб страницата „ Густо медия “. Хареса ми концепцията на Екатерина Терзиева, която се е профилирала в специфичен сегмент на туризма и с помощта на публицистиката е създала ниша, която радва туристите. Журналистиката дава доста. Не чаках, че има толкоз доста медии в Пловдив. Няма някогашни публицисти. Ние постоянно намираме ниши, в които да се осъществяваме. Много се веселя, че съм измежду вас през днешния ден “, уточни от своя страна Мария Любенова.

Членът на УС Велиана Христова също поздрави участниците във форума: „ Щастлива съм, че съм измежду вас и от тематиката на конференцията. Така се случи животът ми, че преди 40 години специалността ме свърза с проф. Георги Китов “. Тя съобщи, че България е измежду трите най-богати страни на културно наследства в Европа.

„ По нашите земи са оставили следи 7 цивилизации и където и да копнеш, откриваш следи от тях. Такова нещо няма другаде, може би единствено тук-там в Турция. Италия е доста по-популярна с историческите си монументи, само че това е тъй като страната има тактика за културния туризъм. Без помощта на страната нищо не се случва. Много ме впечатлява това, което виждам в Пловдив, тъй като тук журналистическо събитие е проведено взаимно с локалната власт “, уточни Велиана Христова.

Сред гостите на форума бяха и публицистите Десислава Георгиева, Силвия Шатарова и Наташа Тодинова, която е член на Стопанската комисия на Съюз на българските журналисти. Дългогодишният член на Контролния съвет на Съюза Десислава Георгиева, която с изключение на основател на осведомителния уебсайт Chernomorie-bg.com в Бургас по време на коронавирус пандемията започва кулинарния канал „ Тихото готвене с Деси “ в youtube.com. В него Деси демонстрира познати и непознати предписания, приготвени по друг метод, научени от баба й и майка й, както и открити в кулинарни книги, само че основани по неин метод. На форума в Пловдив Деси Георгиева сложи проблем, обвързван с нередовния превоз сред селищата, който попречва освен напредването на хората, само че и развиването на туризма. Тя даде образец със утринното пътешестване на нея и сътрудниците й от Бургас. Те пътуват близо 5 часа, с цел да стигнат до конференцията в Пловдив.

„ Свързаността сред Пловдив и Бургас е проблем, по който публицистите би трябвало да работим взаимно, с цел да го решим. За жал, има единствено два рейса, които пътуват по маршрута и минават през всички обитаеми места. Имаме потребност от превоз целогодишно, а освен през летните месеци “, акцентира Деси.

Форумът бе отразен и от екипа на Българска национална телевизия – Николай Райшинов и Антон Марчев, които са членове на Съюз на българските журналисти. Само преди 5 месеца Николай бе почетен с наградата „ Златно перо “ от Съюза в категория „ Кореспондент на централна медия “.

С конференцията „ Медии и туризъм “ стартираха честванията, отдадени на двете значими годишнини, които отбелязва през 2024-та най-старата и авторитетна професионално-творческа и синдикална журналистическа организация – Съюз на българските журналисти, в която членуват повече от 3200 публицисти.

По-късно гостите от Съюз на българските журналисти разгледаха Епископската базилика на Филипопол, посетиха „ Вила „ Юстина “, а вечерта участваха на формалното разкриване на обновената Дондукова градина.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР