Ново изтичане на информация за външното оценяване по български език

...
Ново изтичане на информация за външното оценяване по български език
Коментари Харесай

Матурата по БЕЛ за 7 клас: Отговорите на задачите изтекоха онлайн в интернет

Ново приключване на информация за външното оценяване по български език и литература за 7 клас. Още по време на изпита в интернет се появиха елементи от него. А след репортаж на bTV за търговия с отговори през вчерашния ден, просветителният министър сезира службите.

Денят стартира обикновено за 117 000 седмокласници и десетокласници. Рано сутринта беше изтеглен вид 2 на матурата за седмокласниците, а от просветителното министерство обявиха, че не чакат проблем. Час и половина след началото на изпита обаче подобен се появи.

Докато децата са още в стаята, в интернет се появиха фотоси и PDF файлове с правилните отговори на дилемите. bTV откри, че съвпадението е цялостно. Министърът на образованието заподозря недобросъвестни квестори и сезира за това службите.

63 000 седмокласници ревизираха знанията си с 26 въпроса - наклонение на глагола, преизказни глаголни форми и познаване на творби от български създатели. 

„ Според мен стресът е голям. Конкуренцията в София е доста жестока. Много места, малко деца, броят учебни заведения не се е трансформирал от време оно “, споделя Николета Попкостадинова,  майка на седмокласничка.

Изпитът стартира в 9 часа и продължи до 11:30 часа. По предписание текстовете и отговорите се разгласяват от МОН часове след края. В интернет, обаче, беше друго.

В 10:30 часа - по средата на матурата, до момента в който учениците към момента са в залите, във Facebook изтече част от изпита. В 10:54 часа във конгрес в интернет беше оповестена фотография на последната задача с изискването и текста към нея. А двайсет минути преди края на изпита – в 11:06 часа, същият консуматор споделя и останалите 25 въпроса.

Така едно от първите дейности на новия министър е да стартира инспекция.

„ Има проблеми с недобросъвестни квестори. Уведомили сме службите и ще направя инспекция по канален ред кой е снимал и за какво са оповестени с уеб страницата. Това е провокация по отношение на бъдещето на децата. Виновните ще получат освен административно наказване, само че от тях ще се търси и наказателна отговорност “, съобщи просветителният министър проф. Галин Цоков.

Реакция от ведомството имаше и след репортаж по bTV, излъчен през вчерашния ден. В него стана ясно, че има търговци на черно, които настояват, че продават отговори на матурите за суми от 100 до 300 лева

„ Официално са известени службите, че една от профилите е разгласила логото на министерството и съответните платформи би трябвало да понесат съответните санкции “, сподели още просветителният министър.

Извън търговията със познания, през днешния ден някои седмокласници излязоха удовлетворени от изпита. „ Успях да се приготвя и не беше мъчно “, съобщи ученикът Димитър Яков.

Седмокласниците преразказваха творба „ Ева, която пораства и се смалява “ на Иванка Могилска. Те трябваше да напишат обстоен преразказ от името на безпристрастен повествовател.

Десетокласниците пък работиха върху три текста – за дебатите, за Дуранкулак и върху фрагмент от повестта „ Гераците “ на Елин Пелин.

До момента в МОН има постъпила информация за една анулирана работа. Резултатите излизат до 28 юни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР